Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A palesztin államiság elismerésére szólította fel a kormányt a brit parlament

A palesztin államiság elismerésére szólította fel a brit kormányt a londoni parlament, amely nagy többséggel megszavazta az erről benyújtott egyéni képviselői indítványt. Izrael elítéli a brit parlament felhívását.
Izrael elítéli a brit parlament felhívását a palesztin államiság elismerésére

Az izraeli külügyminisztérium elítélte, a palesztinok üdvözölték, hogy a brit parlament felszólította a kormányt: ismerje el a palesztin államiságot - jelentette kedden a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

„A palesztin állam túl korai elismerése több ország által azt a hamis üzenetet küldi a palesztinoknak, hogy nem kell figyelembe venniük a mindkét felet kötelező súlyos vállalásokat. A döntés kárt okozhat mindkét oldalnak, mert rontja a béke megteremtésének esélyeit" - olvasható a külügyminisztérium közleményében.

„A palesztin államisághoz tárgyalásokon át vezet az út" - állítja az izraeli külügy, egyoldalú lépésnek tekintve a brit parlamenti határozatot, mert szerinte az aláássa az izraeliek és a palesztinok között kétoldalú tárgyalásokkal elérhető béke lehetőségét. „A palesztin államot abban az esetben lehetne elismerni, ha sikeresen lezárultak a közvetlen béketárgyalások Izrael és a Palesztin Hatóság között" - tették hozzá.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) viszont üdvözölte a brit parlament határozatát, és felszólította a londoni kormányt, hogy emelje azt kormányzati szintre, valamint deklarálja államnak Palesztinát.

„Az önrendelkezéshez való jogunk soha nem volt egyezkedés kérdése. Palesztina elismerése nem függ az Izraellel folytatott tárgyalások eredményétől. Izrael erre vonatkozó állításai nemcsak igazságtalanok, hanem erkölcstelenek is" - jelentette ki Hanan Asrávi, a PFSZ vezető tisztségviselője.

Előzőleg többórás vita után, egy hétfő éjjel megtartott szavazáson a brit alsóházi képviselők közül 274-en támogatták a beterjesztést, ellene tizenketten szavaztak. A brit kormány tagjai nem vettek részt sem a parlamenti vitán, sem a szavazáson.

A kormány szóvivője a szavazás előtt bejelentette, hogy London nem változtat a palesztin kérdésben eddig követett politikáján, vagyis egyelőre hivatalosan nem ismeri el a palesztin államiságot, de fenntartja magának a jogot arra, hogy ezt megtegye, ha a békefolyamat előmozdítása érdekében ezt látja helyénvalónak.

Korábban írtuk:

A többórás vita után, hétfő éjjel megtartott szavazáson az alsóházi képviselők közül 274-en támogatták a beterjesztést; az indítvány elfogadása ellen tizenketten szavaztak.

Az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselője, Grahame Morris által benyújtott, hétfőn elfogadott javaslat nem bír törvényerővel, és nem kötelezi a brit kormányt a palesztin államisággal kapcsolatos politikájának bármilyen módosítására. Az indítvány is azt mondja ki, hogy a parlamenti aktus fő célja az izraeli-palesztin viszony kétállami alapon történő tárgyalásos rendezésének elősegítése.

A vitanapon a kormányzó Konzervatív Párt frakcióján belül is eltérő nézetek kaptak hangot.

Sir Malcolm Rifkind volt külügyminiszter, az egyik legtekintélyesebb tory politikus felszólalásában kijelentette: nem szokás államként elismerni olyan államalakulatot, amelynek nincsenek meg az államiság jelentette feladatok ellátásához szükséges alapvető fontosságú funkciói. Sir Malcolm szerint az sem világos, hogy Palesztinaként a Gázai övezetet vezető Hamász radikális szervezetet vagy a Ciszjordániát irányító Fatah mozgalmat kellene-e elismerni. Hozzátette: mindezek alapján elsietettnek tartja a palesztin államiság elismeréséről szóló indítványt.

Rifkind frakciótársa, Nicholas Soames - Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája - ugyanakkor a hétfői parlamenti vitában kijelentette: meggyőződése, hogy Palesztina elismerése morálisan helyes lépés és Nagy-Britannia nemzeti érdekeit is szolgálja.

A Downing Street szóvivője már hétfőn este közölte, hogy a brit kormány nem változtat a palesztin kérdésben eddig követett politikáján. London jelenlegi álláspontja az, hogy egyelőre hivatalosan nem ismeri el a palesztin államiságot, de fenntartja magának a jogot arra, hogy ezt megtegye, ha a békefolyamat előmozdítása érdekében ezt látja helyénvalónak.

A brit kormány tagjai a londoni parlamenti vitán és a szavazáson sem vettek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányzati épületet gyújtottak fel az eltűnt diákok miatt tüntetők Mexikóban

Több száz dühös tüntető az ablakokat betörve jutott be az épületbe, amely a gyújtogatás miatt… Tovább olvasom