Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

A pápa a kínai katolikusokat biztatta Urbi et Orbi beszédében

Vatikán - XVI. Benedek pápa szombaton karácsonyi üzenetében a közel-keleti béke újjászületéséért imádkozott, valamint Irak és a kommunista Kína katolikusait biztatta: álljanak ellen az üldöztetésnek.
Hagyományos, úgynevezett Urbi et Orbi (a városnak, azaz Rómának és a világnak szóló) beszédében, amelyet idén fokozott biztonsági intézkedések mellett mondott el, a katolikus egyházfő azt hangoztatta, hogy a karácsony üzenete mindenkit az igazságért folytatott békés küzdelemre kell biztasson. A pápa a Szent Péter-bazilika középponti erkélyéről beszélt a hideg és a szemerkélő eső ellenére összegyűlt több ezres tömeghez. XVI. Benedek az idén is 65 nyelven osztott áldást - tizenegyedikként magyarul -, üdvözölve a világ népeit, köztük a Föld konfliktusövezeteinek lakosságát.

"Ragyogja be újra Karácsony fénye ezt a Földet, ahol Jézus született, s ösztönözze az izraelieket és a palesztinokat arra, hogy törekedjenek egy igazságos és békés egymás mellett élésre" - mondta.

XVI. Benedek pápa Urbi et orbi beszéde. Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini (galéria)

Reményét fejezte ki, hogy a Karácsony vigaszt hoz a keresztényeknek Irakban és az egész Közel-Keleten, ahol a Vatikán félelmei szerint keresztény exodushoz vezethetnek az olyan erőszakcselekmények, mint amilyen az egyik bagdadi káld templom ellen októberben elkövetett, 52 halálos áldozatot követelő fegyveres támadás volt.

XVI. Benedek emellett nyíltan bírálta Kínát, ahol hozzá hű katolikusokat nemrég arra kényszerítettek, hogy részt vegyenek az állam által támogatott és a Vatikán fennhatóságát nem elismerő egyház egyik eseménysorozatán, újabb mélypontjára juttatva ezzel Peking és a Vatikán viszonyát.

A pápa imádkozott azért, hogy a karácsony erősítse meg az egyház Kínában élő híveinek "hitét, türelmét és bátorságát", s elítélte "lelkiismereti és vallási szabadságuk korlátozását".

XVI. Benedek pápa Urbi et orbi beszéde. Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini (galéria)

A pápa arra kérte az Istent, hogy "adományozzon állhatatosságot mindazon keresztény közösségeknek, amelyek megkülönböztetést és üldöztetést szenvednek el, és ösztönözze a politikai és vallási vezetőket mindenki vallásszabadságának teljes tiszteletben tartására".

A rendőrség fokozott készültségben volt a Vatikánban és Rómában két nappal azután, hogy csomagbombák robbantak Chile, illetve Svájc római nagykövetségén, súlyosan megsebesítve a két képviselet egy-egy alkalmazottját. A csomagbombák feladójaként egy olasz anarchista csoport jelentkezett.

Olvasóink írták

 • 7. Lakos 2010. december 26. 08:03
  „"Urbi et Orbi"
  Orbi ezt is elintézte.”
 • 6. queenmargareth 2010. december 26. 07:53
  „Kedves 4-es!

  Végre egyetért velem valaki.”
 • 5. flexsnake*** 2010. december 26. 00:37
  „az egykori hitlerjugend a kínaiakat bújtogatta. a véres és erőszakos keresztények ismét nem bírtak magukkal. Ha van isten akkor ezt a férget kibelezi és felhúzza a toronyra. A keresztény nem ember hanem egy élősködő patkány.”
 • 4. 620829 2010. december 25. 22:13
  „a pápabácsi végre tükörbe nézhetne és az egyik leggazdagabb államocskaként...a sok-sok vagyont JÉZUS ÚJSZÖVETSÉGE SZERINT-------remélem tudnak olvasni és nem értelmezési analfabéták-mert akkor be kell látniuk-hogy az egyháznak már szinte semmi köze JÉZUSHOZ...és osszák szét a vagyont.....egyébként hiteltelenek maradnak...és csak a sok szexuálisan aberrált pap dolgairól lehet olvani!!!!!!!!!!!!!!!!!

  én nem olvastam sehol-hogy nyomjátok el nemi vágyaitokat és cöibátust kéne fogadni.......most már a félelemben tartás sem igazán müködik...kezdenek az emberkék felnőni értelmileg.......így egy kis példamutatás jól jönne...és lehet szegénnyé lenni a sok -sok érsek-püspök és biboros úrnak!!!!”
 • 3. korcsmaaros 2010. december 25. 20:36
  „Bendegúz te csak imádkozzál,ne politizálj!”
 • 2. queenmargareth 2010. december 25. 17:50
  „Mit szól bele???????????????????????Az, aki miatt az éjféli misét előre kell hozni és úgy kell kitámasztani, az ne dumáljon!!!!!!!!!!!!!
  Végezze azt a dolgát, amit állítólag kapott, pontosan!!!!!!!!!!!!!!Mást kirúgnak ezért a munkahelyéről!!!!!!!!!!!
  Inkább próbáljon mg egy utazást újra a törökökhöz..........Persze, azzal, hogy hagyják el hitüket! Barom!”
 • 1. deszkás 2010. december 25. 16:29
  „Ha nincs balhé csinálunk?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százak töltötték a szentestét a párizsi Roissy repülőtéren

Franciaország - Utasok százai töltötték a szentestét kénytelenségből a párizsi Roissy-Charles de… Tovább olvasom