Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

A pápa fogadta az orosz elnököt

XVI. Benedek pápa és Dmitrij Medvegyev orosz elnök csütörtökön kölcsönösen kifejezték, hogy szorosabbra kívánják fűzni Moszkva és a Szentszék kapcsolatait - közölte a Vatikán a két államfő megbeszélése után.
"Szívélyes hangú megbeszélésük" során XVI. Benedek és Medvegyev elégedetten szóltak a kétoldalú viszonyról, "s hangsúlyozták, hogy tovább akarják erősíteni" a diplomáciai kapcsolatokat, két évvel teljes körűvé tételük után - közölte a Vatikán a 35 perces magánkihallgatás után kiadott nyilatkozatában.

A két vezető rámutatott "arra a pozitív hatásra, amelyet a vallásközi párbeszéd kínálhat a társadalomnak", és kitértek a nemzetközi helyzetre, "különös tekintettel a Közel-Keletre" - fűzte hozzá a Vatikán.

A pápai audienciát követően Medvegyev rövid találkozót tartott Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral, a pápai állam kormányfőjével.

A mostani volt Medvegyev második szentszéki látogatása. Az első, amelyre 2009 decemberében került sor, a diplomáciai kapcsolatok teljes helyreállítása jegyében zajlott.

A Kommerszant című orosz lap csütörtökön, Szergej Prihogyko elnöki tanácsadót idézve előzetesen azt írta, hogy látogatása során Medvegyev - a korábbi információkkal ellentétben - mégiscsak erőfeszítést tesz a katolikus és az ortodox egyházfő régen várt találkozójának előmozdítására.

A kérdésről legutóbb XVI. Benedek szólt, amikor Peter Seewald német újságírónak nyilatkozva kijelentette: nagy reménnyel tekint az ortodox egyházzal folytatott párbeszédre, és valószínűnek tartja, hogy találkozhat Kirill pátriárkával, ortodox egyházfővel, bár ez attól is függ, hány évet él még.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadat üzen a román kormány könnyű drogoknak

A hallucinogén szereket forgalmazó üzletek gyakoribb és szigorúbb vizsgálatával hadat üzen a román… Tovább olvasom