Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

A pápa fogadta az orosz elnököt

XVI. Benedek pápa és Dmitrij Medvegyev orosz elnök csütörtökön kölcsönösen kifejezték, hogy szorosabbra kívánják fűzni Moszkva és a Szentszék kapcsolatait - közölte a Vatikán a két államfő megbeszélése után.
"Szívélyes hangú megbeszélésük" során XVI. Benedek és Medvegyev elégedetten szóltak a kétoldalú viszonyról, "s hangsúlyozták, hogy tovább akarják erősíteni" a diplomáciai kapcsolatokat, két évvel teljes körűvé tételük után - közölte a Vatikán a 35 perces magánkihallgatás után kiadott nyilatkozatában.

A két vezető rámutatott "arra a pozitív hatásra, amelyet a vallásközi párbeszéd kínálhat a társadalomnak", és kitértek a nemzetközi helyzetre, "különös tekintettel a Közel-Keletre" - fűzte hozzá a Vatikán.

A pápai audienciát követően Medvegyev rövid találkozót tartott Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral, a pápai állam kormányfőjével.

A mostani volt Medvegyev második szentszéki látogatása. Az első, amelyre 2009 decemberében került sor, a diplomáciai kapcsolatok teljes helyreállítása jegyében zajlott.

A Kommerszant című orosz lap csütörtökön, Szergej Prihogyko elnöki tanácsadót idézve előzetesen azt írta, hogy látogatása során Medvegyev - a korábbi információkkal ellentétben - mégiscsak erőfeszítést tesz a katolikus és az ortodox egyházfő régen várt találkozójának előmozdítására.

A kérdésről legutóbb XVI. Benedek szólt, amikor Peter Seewald német újságírónak nyilatkozva kijelentette: nagy reménnyel tekint az ortodox egyházzal folytatott párbeszédre, és valószínűnek tartja, hogy találkozhat Kirill pátriárkával, ortodox egyházfővel, bár ez attól is függ, hány évet él még.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadat üzen a román kormány könnyű drogoknak

A hallucinogén szereket forgalmazó üzletek gyakoribb és szigorúbb vizsgálatával hadat üzen a román… Tovább olvasom