Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A pápa megáldotta XII. Piusz mellszobrát

XVI. Benedek pápa megáldotta egyik elődének, XII. Piusznak bronzból készült mellszobrát szerdán, amelyet Róma egyik északi kerületében állítanak fel.
Eugenio Pacelli bíborost 1939-ben választották meg pápává. A katolikus egyházfő II. világháború alatti tevékenysége még ma sok vitára ad okot. Bírálói szemére vetik, hogy nem emelte fel szavát a holokauszt ellen, nem gátolta meg a római zsidó közösség haláltáborokba hurcolását, és bizonyos fokig így még hozzá is járult a rémtettekhez.

A Szentszék azonban igyekszik tisztázni XII. Piusz szerepét, és azzal érvel, hogy a vészkorszak idején számos zsidónak a pápa utasítására az egyházi intézmények falain belül biztosítottak rejtekhelyet és oltalmat a nácik elől.

Ezt hangoztatta XVI. Benedek is a római zsinagógában januárban tett látogatásakor, amikor úgy fogalmazott, hogy a Vatikán gyakran a háttérből, feltűnés nélkül segítette a zsidókat.

Tavaly decemberben a pápa aláírta azt a dekrétumot, amely szerint az egyház igazolta, hogy az 1958-ban elhunyt XII. Piusz hősiesen gyakorolta a keresztényi erényeket. Ez a boldoggá avatási eljárásban az utolsó szakasz kezdetét jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Offshore cég működtetésével gyanúsítják Sarkozyt

A luxemburgi rendőrség gyanúja szerint Edouard Balladur egykori francia kormányfő 1995-ös… Tovább olvasom