Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

A pápa szót emelt a keresztények zaklatása ellen

XVI. Benedek pápa felszólította csütörtöki békeüzenetében a világ politikai vezetőit, hogy "vessenek véget a keresztények mindennemű zaklatásának Ázsiában, Afrikában, a Közel-Keleten és különösen a Szentföldön", egyben elítélte "a vallási és vallásellenes fanatizmust".
"A keresztények jelentik manapság azt a vallási csoportot, amely a legtöbb üldözésnek van kitéve hite miatt - állapította meg a szentatya "A vallásszabadság, út a béke felé" című írásban. - Sokan szenvednek el napi sérelmeket és élnek gyakran félelemben azért, mert Jézus Krisztusban keresik az igazságot és hitüket, s mert őszintén felszólítanak a vallásszabadság elismerésére."

Mint írja, "a világ bizonyos térségeiben" - Ázsiában, Afrikában, a Közel-Keleten és a Szentföldön - a keresztény hívő "nem hirdetheti és gyakorolhatja szabadon a vallását anélkül, hogy életét és személyes szabadságát veszélybe ne sodorná", ami "fájdalmas dolog".

A Nyugathoz szólva a pápa megállapítja, hogy "a világ más pontjain vannak csendesebb és kifinomultabb formái is a hívőkkel és a vallási jelképekkel szembeni előítéleteknek és ellenkezésnek". "Az a társadalom, amely ki akarja erőszakolni vagy - ellenkezőleg - erőszakosan tagadja a vallást, igazságtalan az egyénnel és Istennel, de önmagával szemben is - írta XVI. Benedek, aki szerint "a vallási fundamentalizmus és a laicizmus a törvényes pluralizmus elutasításának (...) formái".

A mintegy húszoldalas üzenetet minden templomban fel fogják olvasni a béke világnapján, amelyet - a néhai II. János Pál pápa kezdeményezésére - január 1-jén tart meg a római katolikus egyház.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nepálban lezuhant egy repülőgép, nincs túlélő

Újdelhi - Nepálban csütörtökön megtalálták a radarok képernyőiről előző nap eltűnt repülőgép… Tovább olvasom