Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

A papi szolgálat céljáról beszélt Ferenc pápa a nagycsütörtöki szentmisén

Arra szólította fel a papokat, hogy örömmel fogadják szolgálatukat és ezt az örömöt a hívőkkel is osszák meg.

Az egyházhoz és papjaihoz szólt Ferenc pápa a csütörtökön a Szent Péter bazilikában bemutatott krizmaszentelési szentmisén.

A húsvét szent három napját megnyitó misén Ferenc pápa az egyházi hagyomány szerint megújította papi fogadalmát a vele együtt miséző bíborosokkal és püspökökkel.

Beszédében a pápa kijelentette: "a pap a legkisebb az emberek között, a legszegényebb, ha Jézus nem teszi őt gazdaggá szegénységével, a leghaszontalanabb szolga, ha Jézus nem nevezi őt barátjának, a legostobább ember, ha Jézus nem oktatja őt türelemmel, a legvédtelenebb keresztény, ha a Jó Pásztor nem ad neki védelmet a nyájjal. Senki sem kisebb a magára hagyott papnál".

Ferenc pápa arra szólította fel a papokat, hogy örömmel fogadják szolgálatukat és ezt az örömöt a hívőkkel is osszák meg. Hangsúlyozta: "az egyház nyissa meg ajtaját, hogy otthon legyen, menedék a bűnösök, tűzhely az utcán élők, kórház a betegek számára".

"A pap szegény legyen, ne kenetteljes, fényűző, öntelt!" - fogalmazott Ferenc pápa.

Az egyházfő kitért arra, hogy ma gyakran hallani a papság "identitásválságáról". Ferenc pápa szerint egy pap akkor veszíti el önazonosságát és missziója célját, ha nem érzi azt, hogy az egyházhoz és annak népéhez tartozik. "Nekem is voltak szomorú, unalom uralta, elszigetelt pillanataim, (...) ilyenkor a papnak éppen a hívők tudnak segíteni" - jelentette ki.

Az egyházfő külön szólt arról, hogy az egyháznak "hivatásra kész" fiatal papokra van szüksége, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznie az idősebb papokról sem.

Ferenc pápa a misén megszentelte a keresztelésekhez és a betegek kenetéhez használt olajokat, valamint a többek között bérmáláskor és papszenteléskor is használt olajat (krizmát).

Nagycsütörtök délután Ferenc pápa a római Santa Maria della Provvidenza nevű betegellátó központban mutat be misét az utolsó vacsora emlékére. Itt 12 testi és szellemi fogyatékkal élő embernek mossa meg a lábát az utolsó vacsorát idézve, amelyen Jézus a tanítványai lábát mosta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságtalálkozó Genfben az ukrán helyzetről

Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok külügyminisztere és Catherine Ashton, az Európai Unió kül-… Tovább olvasom