Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A Pentagon elhalasztotta a rakétakísérletet, Irán visszafogottságra intette a feleket

A Koreai-félsziget kialakult helyzet miatt, a félreértés és a téves helyzetfelmérés elkerülése végett döntött így a Pentagon.
Irán visszafogottságra intette a feleket

Irán visszafogottságra intette a két Koreát és az Egyesült Államokat, és felszólította mindhárom országot, hogy tartózkodjon mindennemű provokatív cselekedettől - jelentette vasárnap a Mehr iráni hírügynökség.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kijelentette, hogy Irán álláspontja szerint "kezelni kell" a hetek óta tartó válságot. Teherán azt tanácsolja a két Koreának és az Egyesült Államoknak, hogy ne feszítsék tovább a húrt, ne hagyják, hogy a feszült légkör fennmaradjon.

A szóvivő hozzátette, hogy Dél-Korea és az Egyesült államok közös katonai hadműveletei, valamint az állandó amerikai katonai jelenlét az, ami folyton feszültséget és válságokat kelt a térségben.

Észak-Korea megsokszorozta harcias kijelentéseit az utóbbi hetekben, miután újabb kísérleti atomrobbantása miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa további szankciókkal büntette.

Kína állampolgárainak védelmére szólította fel Phenjant

Kína megvédi állampolgárainak és üzleti érdekeltségeinek törvényes jogait a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban (KNDK) - hangoztatta a külügyminisztérium szóvivője Pekingben vasárnap.

A kínai nagykövetség Phenjanban még mindig a szokott módon működik - tájékoztatott közleményében Hung Lej, azután, hogy Észak-Korea pénteken bejelentette, egy konfliktus esetén nem tudja az egyes országok és a nemzetközi szervezetek külképviseleteinek biztonságát szavatolni.

A szóvivő Kína komoly aggodalmát fejezte ki a Koreai-félszigeten növekvő feszültség miatt, és hivatalosan arra kérte a KNDK-t, hogy a nemzetközi törvények és a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó Bécsi Konvenció alapján biztosítsa diplomatáinak és a nagykövetség dolgozóinak védelmét.

A Koreai-félszigeten azt követően éleződött ki a helyzet, hogy Észak-Korea február 12-én végrehajtotta sorrendben harmadik kísérleti atomrobbantását, tiltakozásul Szöul és Washington hadgyakorlatai miatt - áll a Hszinhua hírügynökség jelentésében.

Az elmúlt hét végén Phenjan bejelentette a hadiállapotot Dél-Koreával, majd azzal fenyegetett, hogy önvédelemből nukleáris megelőző csapást mér amerikai célpontokra.

A kínai külügyminiszter a hét végén nyugalomra és visszafogottságra intette az érintett feleket, és párbeszédre szólított fel.

Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap egy térségi gazdasági fórum megnyitóján úgy fogalmazott, hogy "senkinek nincs joga önző haszonvágy miatt káoszba sodorni Ázsiát, sőt az egész világot". Hangsúlyozta, hogy Kína aktív részt vállal a térség és a világ biztonságának a szavatolásából.

Hague: nincs jele katonai készülődésnek Észak-Koreában

Nincsenek arra utaló jelek, hogy Észak-Korea nagyszabású hadműveletre készülne - mondta vasárnap a brit külügyminiszter.

William Hague a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: az elmúlt hetekben nem történt kívülről megfigyelhető változás az észak-koreai társadalom életében, és a szárazföldi erők olyan jellegű átcsoportosítását sem lehet érzékelni, amilyenre egy "totális konfliktus" felkészülési időszakában számítani lehetne.

Hague szerint az utóbbi időszak fejleményei mögött az állhat, hogy az észak-koreai rezsim a társadalom "intenzív militarizálását" igyekszik igazolni az ország elleni külső fenyegetésről szóló, egyre élesebb retorikával.

A Pentagon elhalasztotta a rakétakísérletet

A Koreai-félsziget kialakult helyzet miatt, a félreértés és a téves helyzetfelmérés elkerülése végett a Pentagon úgy döntött, hogy elhalasztja a jövő hétre tervezett kísérletet a Minuteman 3. típusú ballisztikus rakétával - közölte az amerikai védelmi minisztérium egyik névtelenül nyilatkozó magas beosztású tisztségviselője.

"Ez dolgok ésszerű, megfontolt és felelős menete" - mondta szombaton a Pentagon illetékese, aki szerint a kísérletet feltehetően a jövő hónapban hajtják végre. Hozzátette, hogy a tesztnek semmi köze sincsen Észak-Koreához, de az Egyesült Államok továbbra is teljesen felkészült arra, hogy választ adjon bármilyen onnan érkező fenyegetésre.

A Minutemen 3. interkontinentális rakéta tesztjét az eredeti tervek szerint a jövő héten hajtották volna végre a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról. Az Egyesült Államok szokatlan óvatossága Phenjan közelmúltbeli harcias retorikájával magyarázható. Észak-Korea a minap atomtámadással fenyegette meg az Egyesült Államok csendes-óceáni támaszpontjait, illetve olyan hírek érkeztek a 30 éves Kim Dzsong Un vezette sztálinista országból, hogy hadserege két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát telepített a keleti partvidékre.

A Fehér Ház a minap közölte, nem lepődne meg azon, ha Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtana végre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegtüntetést tartottak Zágrábban a vukovári szerb feliratok bevezetése ellen

Veteránok, hadirokkantak, hadiárvák és szimpatizánsaik tüntettek vasárnap Zágráb főterén a vukovári… Tovább olvasom