Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A Pentagon stratégiát vált a katonai tervezésben

A Pentagon stratégiaváltást hajt végre a katonai tervezésben: az Egyesült Államok haderejét a jövőben nem annak alapján fogják formálni, hogy képes legyen két hagyományos háború egyidejű megvívására, hanem hogy több, "eltérő stílusú" fegyveres viszály tudjon kezelni - jelentette a CNN hírtelevízió hétfőn.
Az Egyesült Államok katonai tervezését csaknem 25 éve az az alapcél határozta meg, hogy az ország hadereje képes legyen két, különböző helyszínen zajló hagyományos háborút vívni és megnyerni.

A védelmi minisztérium szerint a fegyveres erőt olyanra kell formálni, hogy az egész világon képes legyen megvédeni az amerikai érdekeket a legkülönbözőbb fenyegetésekkel szemben, kezdve a terrorizmustól az internetes támadásokig.

"Többé már nem helyes az amerikai fegyveres erők mérete, tervezése és minősége kapcsán egyedüli vagy elsődleges mérceként beszélni a nagy regionális konfliktusokról" - szerepel a Pentagon által négy évente kibocsátott honvédelmi jelentés tervezetében, amely a jövőbeni fenyegetéseket és a hadsereg fejlesztésének stratégiai céljait tekinti át.

A legutóbbi jelentést 2006-ban bocsátotta ki a Pentagon, amely azóta alapvetően másként látja a világot. Akkor még azzal számolt, hogy az Egyesült Államoknak elsősorban kiterjedt regionális háborúkra kell felkészülnie, például olyanra, amelyet esetleg Kínával kellene megvívni. Az új 2010-es jelentésben is hangsúlyt kap a kínai fenyegetés, de a korábbinál nagyobb szerep jut az internetes (kiber) védelmi képesség fejlesztésének (a dokumentum a világhálóról eddig érkezett támadásokat nem köti közvetlenül Kínához).

A védelmi tervezésben ugyancsak szerepel annak a képességnek a fejlesztése, hogy az Egyesült Államok robbanótöltettel vagy lézerfegyverrel támadhasson meg űrbe telepített megfigyelő és kommunikációs célpontokat.

Kiemelt fejlesztési irányt képviselnek a felderítési célra és légicsapások végrehajtására is alkalmas pilóta nélküli repülőgépek - köztük a Predator és a Reaper -, amelyeket az amerikai hadsereg nagy számban alkalmaz iraki, afganisztáni és pakisztáni területek felett.

Szintén hangsúlyos célpont azoknak a képességeknek a fejlesztése, amelyekkel el lehet hárítani tömegpusztító fegyverekkel végrehajtandó csapásokat. Fontos a megelőző műveletek erősítése, a felderítési igények kiigazítása, továbbá a nemzetközi partneri viszonyok bővítése.

A kongresszusi jóváhagyást igénylő dokumentumot a 2011-es szövetségi költségvetéssel egy időben ismertetik. Névtelenséget kérő Pentagon-tisztviselők szerint Robert Gates védelmi miniszter 708 milliárd dollárt kér a tárca számára, ez 44 milliárddal haladja meg a szeptember végén záruló idei büdzsét.

Az iraki és afganisztáni háborúra a 2011-es pénzügyi évben az Obama-adminisztráció 159,3 milliárd dollárt tervez költeni, ezenfelül az idei költségvetéshez 33 milliárd dolláros pótköltségvetési kérelmet nyújt be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentette egyesülését két szomáliai milícia

Bejelentette egyesülését az as-Sabab szomáliai iszlamista milícia és egy másik, kisebb… Tovább olvasom