Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

A Pentagon újabb 175 tengerészgyalogost küld Romániába

Az egység a spanyolországi Moronban állomásozó 500 fős létszámú válságkezelő csoporthoz tartozik majd.
Az Egyesült Államok 675 fősre növeli az Európában állomásozó válságkezelő erejét és újabb 175 tengerészgyalogost vezényel Romániába, egy, a Fekete-tengerhez közeli bázisra - közölte kedden a Pentagon.

A Costanta közelében lévő Mihail Kogalniceanu légi támaszpontra települő tengerészgyalogos egység a spanyolországi Moronban állomásozó 500 fős létszámú válságkezelő csoporthoz tartozik majd, amelynek elsődleges feladata az, hogy a 2011-es bengázi terrortámadáshoz hasonló afrikai krízishelyzetekre reagáljon, de az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Steve Warren ezredes szerint bárhová vezényelhető.

Az újabb amerikai egység Romániába küldéséről - a Costanta melletti bázison már most jelen van mintegy 265 tengerészgyalogos - még tavaly, az ukrajnai válság előtt megszületett a döntés. A bejelentés azonban különleges megvilágításba kerül, miután Philip Breedlove tábornok, az európai NATO-erők főparancsnoka kedden közölte: azt mérlegeli, hogy a szövetséges partnerek biztosítására és a velük való közös gyakorlatozás céljából egy amerikai hadihajót vezényeljen a Fekete-tengerre.

Warren megerősítette, hogy az amerikai védelmi minisztérium fontolóra vette egy hadihajónak a Fekete-tengerre küldését, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az közös flottagyakorlatot hajtson végre az ukrán haditengerészettel. A szóvivő szerint a hajó feladatairól és azok időzítéséről még nem született döntés.

A Kirgizisztánban nyáron bezáró manaszi támaszpont helyét a romániai bázis veszi át az Afganisztánba irányuló ás onnan elszállított hadfelszerelés tranzitállomásaként. Itt a tengerészgyalogosok mellett más amerikai egységek is állomásoznak.

Warren ezredes elmondta, Washington engedélyt kapott Bukaresttől arra, hogy bármikor 600 tengerészgyalogost állomásoztasson Románia területén.

"Őszintén szólva ez nincs kapcsolatban a jelenlegi ukrán helyzettel. Ők az Africomhoz (az Egyesült Államok Afrikai Parancsnokságához) fognak tartozni és az lesz a feladatuk, hogy az egész térségben képesek legyenek reagálni a válságokra" - mondta a Pentagon szóvivője a Romániába készülő tengerészgyalogosokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét nagy erejű földrengés Chilében, visszavonták a cunamiriadót

A 7,8-es erősségű földmozgás központja viszonylag kis távolságra volt az egy nappal korábban történt földrengésénél. Tovább olvasom