Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A Polgári Platform nyerte a lengyel választást

A kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) nyerte meg Lengyelországban a vasárnapi parlamenti választást a szavazatok 39,6 százalékával a TNS OBOP közvélemény-kutató intézet exit poll adatai szerint, s a jelenlegi koalíció folytathatja a kormányzást - jelentette a lengyel közszolgálati televízió és a TVN24 hírtelevízió.
Második helyen végzett az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), amely a szavazatok 30,1 százalékát kapta. Harmadik helyre futott be nagy meglepetésre egy új formáció, Janusz Palikot Mozgalma (RP) 10,1 százalékkal.

Negyedik a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 8,2 százalékkal. A balközép ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) a szavazatok 7,7 százalékával az ötödik helyen végzett. Más pártoknak nem sikerült átlépniük az 5 százalékos választási küszöböt.

A választási részvétel a felmérés szerint 47,7 százalékos volt.

A választási eredményeket mandátumokra átszámítva a PO-nak 212, a PiS-nek 158, az RP-nek 39, a PSL-nek 27, az SLD-nek 23 képviselője lesz az új szejmban, ha az exit poll felmérés adatai megerősítést nyernek. Ez azt jelenti, hogy az eddigi kormánykoalíciónak meglesz a parlamenti többsége - 239 képviselő a 460 tagú szejmben -, és folytathatja a kormányzást.

A Homo Homini közvélemény-kutató intézetnek a Polsat News televízió számára készített exit poll felmérése szerint is a PO győzött, de kisebb fölénnyel, 34,9 százalékkal. A PiS eredménye náluk 29,6 százalékos, az SLD 12,8, a PSL 9,9, az RP 8,6 százalékot kapott. Más pártok nem lépték át a parlamenti küszöböt.

Donald Tusk miniszterelnök, a PO elnöke első nyilatkozatában köszönetet mondott a szavazók támogatásáért. Megígérte, hogy a következő négy évben az új kormány szolidárisan felelősséget fog vállalni egész Lengyelországért, mindenkiért fog dolgozni, függetlenül attól, hogy ki melyik pártra szavazott.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke kijelentette: bár a társadalom jelentős része úgy foglalt állást, hogy minden maradjon úgy, ahogy van, pártja meg van győződve arról, hogy Lengyelországnak messzemenő változásokra van szüksége. "Mélyen meg vagyok győződve, hogy eljön az a nap, amikor sikerül nekünk, és Varsó olyan lesz, mint Budapest. Előbb-utóbb győzünk, mert egyszerűen nekünk van igazunk" - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra vertek egy amerikai kosarast Romániában

Vasárnap este életét vesztette Chauncey Hardy amerikai kosárlabdázó, akit szombaton éjjel vertek meg… Tovább olvasom