Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

A politikai foglyok szabadon bocsátását követelték Minszktől a weimari hármak külügyminiszterei

A politikai foglyok szabadon bocsátását követelték a fehérorosz elnöktől Berlinben a weimari hármak külügyminiszterei.
A politikai foglyok szabadon bocsátását követelték Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöktől szerdán Berlinben az úgynevezett weimari hármak - Franciaország, Lengyelország és Németország - külügyminiszterei.

Guido Westerwelle német külügyminiszter a weimari háromszögnek is nevezett csoport külügyminiszteri találkozóját követően Lukasenkát "Európa utolsó diktátorának" nevezve követelte a politikai foglyok szabadon bocsátását. Radoslaw Sikorski, a lengyel diplomácia vezetője demokratikus nyitásra szólította fel a fehérorosz vezetőt, és további szankciókat helyezett kilátásba az Európai Unió (EU) részéről arra az esetre, ha Lukasenka nem változtat politikáján.

Előzőleg - kedden - az EU valamennyi tagállama hazahívta fehéroroszországi nagykövetét, miután Minszk az EU szankcióinak kiterjesztésére válaszul felkérte az EU és Lengyelország nagykövetét, hogy hagyja el az országot.
A diktatórikus módszerekkel kormányzó Lukasenka vezette Fehéroroszország és az EU viszonya azért mérgesedett el, mert a minszki rezsim a 2010-es elnökválasztást követő ellenzéki tiltakozó megmozdulások hatására tovább fokozta az ellenzéki erőket sújtó megtorló intézkedéseit. Mintegy 700 embert vettek őrizetbe, és sokan közülük - köztük két volt elnökjelölt - azóta is letartóztatásban vannak.

Az EU szankciók bevezetésével igyekszik arra bírni Minszket, hogy enyhítsen az ellenzékiekkel szembeni szigorán. Eddig 229 fehérorosz hivatalos személyt tiltottak ki az unió területéről, illetve zárolták ott elhelyezett javaikat.

A weimari hármak 1991-ben hozták létre laza szövetségüket a diplomáciai és védelmi együttműködés erősítése céljából.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Al-Kaida: csökken az Egyesült Államok befolyása a világban

Az al-Kaida terrorista csoport örömmel vette tudomásul, hogy csökkent az Egyesült Államok befolyása… Tovább olvasom