Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A ramadán első napján is harcok dúltak Damaszkuszban és országszerte

A szíriai főváros, Damaszkusz központjában is harcok folytak pénteken, a muzulmán böjti hónap, a ramadán első napján fegyveres felkelők és a rezsimhű erők között.
A felkelők - közlésük szerint - a központban lévő Hálid ibn al-Valíd utcán megtámadtak egy rendőrkapitányságot, miután az épülettől nem messze biztonsági erők rálőttek emberek egy csoportjára, akik a városnegyed három mecsetében tartott ima után összegyűlve Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni jelszavakat kiáltoztak. Állítólag Barza negyedben is Aszad-ellenes jelszavakkal tüntettek.

Ellenzéki aktivisták szerint péntek délutánig országszerte mintegy 100 ember veszítette életét erőszak következtében. Egyes, meg nem erősített jelentések szerint egy újabb támadás után a felkelők elmenekültek a kormányerők által napok óta ostromlott damaszkuszi Midán negyedből. Ellenzéki jelentések szerint a biztonsági erők a harcok közben civileket is megöltek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) adatai szerint legkevesebb 44-en estek az erőszak áldozatául pénteken Szíriában, köztük 37 civil és 7 felkelő. Nem tudni, hogy a hadseregnek mekkora volt a vesztesége.

A déli Deraa tartományban 11 civil halt meg, míg az északnyugati Idlebben nyolc polgári személy és két felkelő életét követelte az erőszak. Damaszkuszban, ahol a hadsereg ellentámadást indított a lázadók által ellenőrzött negyedek visszavételére, négy civilt és egy felkelőt öltek meg.

A damaszkuszi Dzsobar negyedben fejbe lőttek egy dobost, aki napfelkelte előtt arra figyelmeztette a főváros lakóit, hogy vegyenek magukhoz táplálékot, mert hamarosan kezdetét veszi a böjt.

Az ország középső részén fekvő Hamában, a hagyományos pénteki tüntetésen a felvonulók egyik transzparensén ez állt: "Damaszkusz lakói, tartsatok ki, közel a győzelem", míg a Damaszkusz közeli Dúmában, az ellenzék egyik fellegvárában az egyik transzparens szövege így hangzott: "A Szabad Szíriai Hadsereg széttapossa Aszad fejét".

A Szabad Szíriai Hadsereg felszólította a fegyveres ellenzéki erőket, hogy végezzenek a rezsim mellett küzdő külföldi fegyveresekkel. Pénteki felhívása szerint legitim célpontnak számítanak a libanoni síita Hezbollah, az iráni Forradalmi Gárda, valamint az iraki milíciák tagjai, továbbá az Aszad szolgálatában álló palesztin csoportok is. A szíriai hadsereg tagjai július végéig kaptak határidőt, hogy csatlakozzanak a forradalomhoz. Akiket közülük ezután fognak el, azokat felelősségre fogják vonni a "rezsim által elkövetett bűntettekért".

Aszad legfontosabb szövetségesei a térségben Irán és a libanoni Hezbollah. Az iraki síita pártok visszautasították azokat az állításokat, melyek szerint fegyveres milicistákat küldenének Szíriába.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2012. július 20. 18:05
    „Aham! akkor szimpátiából vannak harckocsik rendezőn.........régen juhok mentek:)...........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukaresti tudományegyetem: a miniszterelnök doktori disszertációja plágium

Plágiumnak minősítette Victor Ponta miniszterelnök 2003-ban megvédett doktori disszertációját a… Tovább olvasom