Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A rendőrség szerint 5-15 halottja lehet a texasi robbanásnak

Megerősítették, hogy vannak halottak, de még nem tudják pontosan az áldozatok számát. Merényletről nem beszél a rendőrség, valószínűleg üzemi baleset történt.
Obama részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön azt mondta, imádkozni fog a texasi műtrágyagyári robbanás áldozataiért, és szövetségi segítséget ajánlott fel a helyi hatóságoknak a tragédia következményeinek felszámolásához.

A westi műtrágyagyárban szerda este bekövetkezett robbanásnak a helyi rendőrség szerint legkevesebb 5-15 halálos áldozata lehet. Több önkéntes tűzoltónak nyoma veszett, mintegy másfélszáz embert égési sérülésekkel kezelnek, több tucat épület összedőlt. A házak romjai alá rekedt embereket kiemelésén mentőalakulatok dolgoznak.

A hatóságok arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma növekedni fog. A tüzet még mindig nem sikerült teljesen eloltani, ezért továbbra is fennáll a robbanás- és mérgezésveszély.

A szövetségi szeizmológiai szolgálat szerint a detonáció ereje egy, a Richter-skála szerint 2,1-es erősségű földrengéssel ért fel. A robbanás a hatóságok szerint feltehetően üzemi baleset volt, okai feltárására vizsgálat indult.

A Dallastól mintegy 130 kilométerre található, 2800 lakosú településen, a West Fertilizer Company műtrágyagyárában helyi idő szerint szerda este 6-kor tűz ütött ki. A robbanás akkor következett be, amikor a helyi önkéntes tűzoltók már mintegy két órája próbálkoztak a lángok elfojtásával.

A cég egy 2011-es biztonsági terve szerint a létesítmény sem automatikus tűzvédelmi rendszerrel, sem tűzfalakkal nem rendelkezett. A gyár 300 méteres körzetében egy iskola, több lakóház és egy emeletes bérház is állt.

A cég ellen 2006-ban vizsgálatot indított a texasi környezetminőségi bizottság, mert a gyár erős ammóniabűzt árasztott. Megállapították, hogy a vegyi létesítményhez nem szerezték meg a szükséges építési engedélyeket. (Nem kizárt, hogy a tartályok, amelyben a száraz ammóniát tartották, 1957-ben eredetileg gabonatárolónak épültek.)

Ugyancsak 2006-ban a szövetségi környezetvédelmi ügynökség 2300 dolláros bírságot szabott ki a cégre.

Rendőrség: öt-tizenöt halott, nincs merényletről szó

Legalább öt, de legfeljebb tizenöt halálos áldozata van a helyi idő szerint szerda este az egyesült államokbeli Texas államban egy műtrágyagyárban bekövetkezett, óriási erejű robbanásnak - közölte csütörtökön a helyi rendőrség, megjegyezve, hogy a halottak számáról csak becsléseik vannak.

A tájékoztatás szerint feltehetően üzemi baleset történt.

A sérültek száma meghaladja a 160-at - mondta William Patrick Swanton őrmester, hozzátéve, hogy azért beszélnek becslésekről a halálos áldozatok esetében, mert még tart a kutatás és a mentés West városka központjában, ahol a robbanás legalább ötven házat megrongált.

Egyelőre annyit erősített meg George Smith, a mentőszolgálat vezetője, hogy két mentős meghalt, és három tűzoltó eltűnt. Feltehetően ők is életüket vesztették. A detonáció ereje egy kisebb - 2,1-es erősségű - földrengéssel ért föl.

Helyi beszámolók szerint a robbanás sok épületet lerombolt az üzem környékén. A városi tanács egy tagja szerint 50-75 ház dőlt romba. Egy rendőrtiszt azt mondta, hogy egy körülbelül ötven lakásból álló komplexumnak csak a váza maradt, és súlyos károk értek egy iskolát és egy szanatóriumot is.

Ferenc pápa a katolikus híveknek írt angol nyelvű Twitter-üzenetében "az imában való egyesülésre" hívott fel az áldozatokért. Tommy Muska westi polgármester is azt mondta újságíróknak, hogy a mintegy 2800 lakosú városnak szüksége van "az önök imáira". "Megkeresünk mindenkit. Megbizonyosodunk róla, hogy mindenkivel el tudunk számolni" - jelentette ki.

Tűzoltók dolgoznak a texasi robbanás után. Fotó: MTI (galéria)

Még nem tudják, hányan haltak meg, és ismeretlen a detonáció okát

Ismeretlen számú ember meghalt, több mint száz megsérült helyi idő szerint szerda este - magyar idő szerint csütörtök hajnalban - a Texas állambeli Westben, miután óriási erejű robbanás történt egy műtrágyagyárban. A detonáció oka egyelőre ismeretlen.

Dean Wilson, Texas állam közbiztonsági hivatalának tisztségviselője sajtótájékoztatón erősítette meg azokat az értesüléseket, hogy vannak halálos áldozatok, de pontos adatot nem közölt. Egyes jelentések szerint legalább hatvanan életüket vesztették.

A detonáció következtében óriási magasságba csaptak föl a lángok, jókora füstoszlop is keletkezett. A műtrágyagyár jóformán teljesen megsemmisült, sok környező épület - köztük egy középiskola és több lakóház - kigyulladt. A Dallastól 130 kilométerre délre, Waco településtől 30 kilométernyire északra lévő kisváros 2700 lakosának felét evakuálták, köztük egy idősek otthonának lakóit, többet közülük kerekes székben. Az idősek otthona súlyosan megrongálódott, több mint 130 lakója közül többen megsérültek.

Dean Wilson elmondta, hogy a mentőalakulatok házról házra járva átkutatják a műtrágyagyár környékét. A tűz még mindig parázslik az üzemben, a tűzoltók egyelőre távolabbról figyelik a helyszínt, mert tartani lehet esetleges újabb robbanásoktól.

West polgármestere, Tommy Muska elmondta: öt vagy hat tűzoltó egy kisebb tüzet oltott a műtrágyagyár területén, amikor a robbanás bekövetkezett. Közülük hárman eltűntek.

A detonáció dörejét Westtől 70 kilométerre is hallani lehetett. Több tucat mentőautó és legalább hat mentőhelikopter segített a sérültek elszállításában. Egy sereg tűzoltó- és rendőrautó is a helyszínre sietett.

Katasztrófavédelmi illetékesek szerint ammónia okozhatta a robbanást. Egyes hírek szerint 20 tonna ammónium-nitrátot tároltak a gyár területén.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy baleset vagy bűncselekmény történt. A dpa német hírügynökség megjegyezte, egyelőre nincs arra utaló jel, hogy merénylet történt volna.

2001-ben Toulouse-ban 31 ember meghalt, több ezren megsérültek, amikor felrobbant egy vegyi üzem hangárja, ahol 300 tonna ammónium-nitrátot tároltak. Az ammónium-nitrátot egyaránt használják műtrágyagyártásra és robbanószerek előállításához.

BBC: megerősítették, hogy vannak halottak

 

A Külügyminisztérium részvétnyilvánítása

Együttérzését és részvétét fejezte ki a Külügyminisztérium a texasi West város műtrágyagyárában történt robbanás halálos áldozatai családtagjainak, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

A tárca csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, fájdalommal értesült a műtrágyagyárban bekövetkezett robbanásról, amely hatalmas pusztítást okozott a településen.

A károk felmérése még nem történt meg, az áldozatok számáról egyelőre nincs pontos információ. Az amerikai és a nemzetközi közvélemény még fel sem dolgozta a két nappal korábbi bostoni terrortámadást, most pedig sajnálatos módon egy jelentős méretű ipari katasztrófa tragikus következményeivel kell szembenézni - olvasható a kommünikében. 

Hivatalosan is megerősítették helyi idő szerint csütörtök hajnalban Texasban, hogy vannak halálos áldozatai az előző este egy műtrágyagyárban történt robbanásnak - jelentette honlapján a BBC brit közszolgálati tévé- és rádióadó.

Dean Wilson, Texas állam közbiztonsági hivatalának tisztségviselője sajtótájékoztatón erősítette meg azokat az értesüléseket, hogy vannak halálos áldozatok, de pontos adatot nem közölt. Egyes jelentések legalább hatvanra teszik a halottak számát.

Dean Wilson elmondta, hogy a mentőalakulatok házról házra járva átkutatják az érintett körzetet, a Dallastól 130 kilométerre délre fekvő West település műtrágyagyárának környékét. Az egyesült államokbeli kisváros 2700 lakosának felét evakuálták.

A tűz még mindig parázslik az üzemben, és a tűzoltók egyelőre távolabbról figyelik a helyszínt, mert tartani lehet esetleges újabb robbanásoktól.

Meg nem erősített hírek szerint a detonáció következtében összeomlott egy idősek otthona, és többen a romok alatt rekedtek. Szintén meg nem erősített hírek szerint több tűzoltó eltűnt. A tűzoltók egy kisebb tüzet oltottak a műtrágyagyár területén, amikor a robbanás bekövetkezett.

Katasztrófavédelmi illetékesek szerint ammónia okozhatta a robbanást. Egyes hírek szerint 20 tonna ammónium-nitrátot tároltak a gyár területén.

2001-ben Toulouse-ban 31 ember meghalt, több mint kétezren megsérültek, amikor felrobbant egy vegyi üzem hangárja, ahol 300 tonna ammónium-nitrátot tároltak. Az ammónium-nitrátot egyaránt használják műtrágyagyártásra és robbanószerek előállításához.

Live Info videó

Szemtanú: "Olyan volt, mintha az egész Föld rázkódna"

"Tűzgolyóról", "az egész Föld rázkódásáról", "mennydörgésről" számoltak be azok, akik átélték az amerikai West település műtrágyagyárában szerdán bekövetkezett robbanást. Egyes beszámolók szerint legalább hatvanan haltak meg. A város környéken sok helyen megszűnt az áramszolgáltatás.

Egy 58 éves nő az AP-nek nyilatkozva telefonon elmondta: West városnak éppen az ellenkező végében volt, amikor a műtrágyagyár környékéről füstöt látott fölszállni. Autójával odament, hogy megnézze, mi ég, de amikor kiszállt, két fiú kiabálva rohant felé. A fiúk közölték, hogy a hatóságok felszólították őket: azonnal hagyják el a környéket, mert a gyár fel fog robbanni. A nő ezután visszaült a kocsiba, és elhajtott, de csak egy házzal jutott arrébb, amikor a robbanás bekövetkezett.

"Olyan volt, mint egy tornádó. Tárgyak szálltak mindenütt a levegőben, valami betörte a szélvédőmet. Olyan volt, mintha az egész Föld rázkódna" - mondta. A férje hatalmas tűzgömböt látott, amely úgy emelkedett a magasba, mint egy gomba alakú felhő.

Egy férfi, aki Westtől 72 kilométerre északra, Waxahachie településen lakik, a KWTX tévének elmesélte, hogy ő és felesége is hallotta a robbanást, amely olyan volt, mint egy mennydörgés. A Westtől 20 kilométerre lévő Bynumban egy nő arról számolt be, hogy a család éppen a kertben tartózkodott, amikor több robbanást hallottak. "Olyan volt, mintha három bomba robbant volna egymás után a közelben" - mondta.

A franciaországi Toulouse-ban 2001-ben volt robbanás egy műtrágyagyárban. Akkor 31-en haltak meg, a sérültek száma pedig meghaladta a kétezret.

A CBS tévécsatorna is legalább hatvan halottról tud

Egy helyi tévéállomás után a CBS amerikai országos tévécsatorna is arról adott hírt, hogy legalább hatvan halálos áldozatot követelt a Texas államban egy műtrágyagyárban helyi idő szerint szerda este bekövetkezett robbanás.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a pusztító erejű robbanást a West településen működő üzemben, Wacótól 32 kilométerre északra.

A CBS a helyi mentőszolgálat főnökére, George Smithre hivatkozva közölte, hogy legalább hatvanan meghaltak a detonációban, a sérültek száma pedig meghaladja a százat. A halálos áldozatok között minden bizonnyal vannak tűzoltók, mert a robbanás akkor történt, amikor egy kisebb tüzet igyekeztek eloltani a műtrágyagyárban.

A detonáció következtében óriási magasságba csaptak föl a lángok, jókora füstoszlop is keletkezett. A műtrágyagyár jóformán teljesen megsemmisült, sok környező épület kigyulladt.

Robbanás a műtrágyagyárban - idősek otthonából menekítik az embereket a Texas állambeli Westben. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Polgármester: még nem lehet tudni, hányhalott és sérült van

Egyelőre nem lehet tudni, hány halottja és sérültje van a helyi idő szerint szerda este Texas államban, West kisváros műtrágyagyárában történt robbanásnak - mondta három órával a robbanás után, magyar idő szerint csütörtök reggel hat órakor tartott sajtótájékoztatóján a település polgármestere.

Előzőleg egy helyi tévéállomás legalább 60 halálos áldozatról adott hírt, de ezt az információt független forrásból nem erősítették meg. Helikopterekkel és mentőautókkal több mint száz sérültet szállítottak a wacói Hillcrest baptista kórházba, és még legalább két másik kórház is fogadott sérülteket.

A robbanás akkor történt, amikor a tűzoltók egy kisebb tüzet igyekeztek eloltani a műtrágyagyárban.

Tommy Muska polgármester elmondta, a detonáció hatvan-nyolcvan épületet súlyosan megrongált, köztük egy idősek otthonát, egy iskolát és több lakóházat. A dallasi WFAA televízió helikopteres stábja arról számolt be, hogy a gyártól három háztömbnyire minden elpusztult.

A környéket kiürítették. A hatóságok szerint mérgező anyagok lehetnek a levegőben, és attól is tartottak, hogy a műtrágyagyár területén, ahol még órákkal a robbanás után is tűz volt, felrobban egy még ép tartály.

hatvan halott a KWTX tévé szerint

Legalább hatvan halottja és több száz sérültje van a texasi műtrágyagyárban helyi idő szerint szerda este történt robbanásnak - közölte a helyi KWTX televízió.

A tévéállomás a mentőszolgálatokra hivatkozott. A CNN amerikai hírtelevízió két halottról tud. Más források egyelőre nem adtak hírt halálos áldozatról.
A detonáció Dallastól 130 kilométerre délre, Waco településtől 32 kilométerre északra lévő kisváros, West műtrágyagyárában történt egyelőre ismeretlen okból.

Live Info videó

A robbanás olyan óriási erejű volt, hogy a gyárral szomszédos több épület összedőlt, és sok kigyulladt. A robbanás dörejét Westtől 70 kilométerre is hallani lehetett. Több tucat mentőautó érkezett a helyszínre, és oda tart hat mentőhelikopter is.

Korábban

Nagy erejű robbanás történt helyi idő szerint szerda éjszaka egy texasi műtrágyagyárban; a hatóságok szerint több tucat, egyes vélemények szerint feltehetően több száz sérültje van a detonációnak, de halottakról egyelőre nem tudnak.

A Dallastól mintegy 130 kilométerre délre fekvő West nevű kisváros műtrágyagyártó üzemében akkor történt a robbanás, amikor tűzoltók egy kisebb tüzet próbáltak eloltani a gyár területén.

A robbanás után felcsapó lángok átterjedtek a környékbeli épületre. A lökéshullám következtében több tucat épületben keletkeztek károk.

Romba dőlt egy idősotthon, feltehetően emberek rekedtek benne.

Szemtanúk szerint a robbanás olyan nagy erejű volt, hogy a gyártól 25 kilométerre is érezni lehetett.

Robbanás a műtrágyagyárban - idősek otthonából menekítik az embereket a Texas állambeli Westben. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Olvasóink írták

 • 6. vélemény 2013. április 19. 13:19
  „3. izsi
  Nem ismered Bohácsék tervét?”
 • 5. haresz 2013. április 18. 23:00
  „Tegnap Atlantában is robbantottak, de abból valahogy nem volt szenzáció...”
 • 4. Roland1000 2013. április 18. 17:50
  „Annyi hely van a lakott települések között, de közvetlenül a lakóházak mellé telepítenek műtrágya-gyárat, petárda-üzemet... Tegnap a startlap ajánlotta cikkben olvastam, hogy most az egyik Pécsi emeletes házas résztől pár száz méterre - had lássanak a lakók szép panorámát - szeméttelepet.

  Ilyenkor tényleg felmerül a kérdés, hogy normálisak az illetékesek?”
 • 3. izsi 2013. április 18. 14:09
  „Na most a biomassza erőmű hogy jött a műtrágyához?”
 • 2. vélemény 2013. április 18. 12:49
  „Ezért is veszélyes biomassza-erőművet telepíteni sűrűn lakott település mellett.
  A támogató (gombnyomogató) képviselők felelősségre vonhatóak ilyen esetben?”
 • 1. _csutak_ 2013. április 18. 11:05
  „A műtrágyák egy fajtája minden terrorista által kedvelt nagy hatásfokú robbanóanyag tud lenni.
  Pár apróság és kész a katasztrófa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi hőségrekordok Csehországban

A legmelegebb Prágában és Közép-Csehországban volt, ahol a hőmérő higanyszála mindenütt túllépte a… Tovább olvasom