Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

A román államfő Emil Bocot kérte fel kormányalakításra

Traian Basescu újjáválasztott román államfő ismét Emil Bocot nevezte meg miniszterelnök-jelöltnek csütörtökön.
Boc a jelenlegi ügyvivő román kormányt vezeti, miután a teljhatalmú kabinetje október közepén megbukott a parlamentben.

Már a pártokkal folytatott szerdai konzultáción Basescu jelezte, hogy politikai (vagyis nem szakértői) kormányt akar, ezért várható volt, hogy a Demokrata Liberális Párt (PD-L) sorából nevezi meg a miniszterelnök-jelöltet. Korábban többször is kifejtette, hogy azt a pártot illeti meg a miniszterelnöki tisztség, amely a legtöbb mandátummal rendelkezik a parlamentben (jelenleg a PD-L-nek van a legtöbb képviselője és szenátora a román törvényhozó testületben).

Basescu azzal indokolta a döntését, hogy egyes pártok továbbra is "kampányhangulatban" élnek, így a pártokkal folytatott konzultáción nem alakult ki egységes álláspont. Ezért volt kénytelen elfogadni a demokraták javaslatát, akik pártelnöküket, a jelenlegi ügyvivő kormányfőt javasolták miniszterelnöknek - mondta.

Az államfő annak a reményének adott hangot, hogy a parlament megszavazza majd a Boc által javasolt kormányt, hiszen ettől függ a Nemzetközi Valutaalappal kötött készenléti hitelegyezmény további sorsa. Románia várhatóan februárban kaphatja meg a soron következő hitelrészleteket a nemzetközi pénzintézettől, de csak abban az esetben, ha a parlament legkésőbb január 16-ig elfogadja a költségvetést. Basescu szerint ez csak akkor lehetséges, ha a parlament december 23-án megszavazza a kormányt, amely az év végéig a törvényhozói testület elé terjeszti a büdzsét.

A következő román kormánynak a PD-L mellett várhatóan tagja lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, amely már előrehaladott tárgyalásokat folytat a demokratákkal. A magyar szervezet vezetői négyszer találkoztak a demokrata pártiakkal hivatalos keretek között az elnökválasztás december 6-i második fordulója óta, és jelentős lépéseket tettek az együttműködésüket szabályozó dokumentumok kidolgozása érdekében.

A PD-L és az RMDSZ alkotta majdani koalíció várhatóan a - nem magyar - nemzeti kisebbségek képviselőit és a független törvényhozókat tömörítő két frakció támogatását is élvezi majd. A PD-L-nek és az RMDSZ-nek a kényelmes parlamenti többség kialakításához a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) is szüksége van. Ez utóbbiak azonban nem hajlandók tagjai lenni egy olyan kormánynak, amelynek gerincét a demokrata párt alkotja.

Basescu a pártokkal folytatott szerdai konzultáción arra kérte a liberálisokat, hogy csatlakozzanak a körvonalazódó PD-L-RMDSZ koalícióhoz, hiszen - mint fogalmazott - a PNL-t és a demokrata pártiakat nem választják el lényeges ideológiai különbségek, mindkét párt jobboldalinak vallja magát.

A PD-L és a PNL szerdán külön is folytatott tárgyalásokat, de a két alakulat vezetőinek nem sikerült közös nevezőre jutniuk. A PNL csak liberális vagy politikailag független miniszterelnököt fogadott volna el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-alkalmazottak sztrájkja

Fizetésemelést követelve sztrájkot tartott csütörtökön Brüsszelben az uniós tagállami kormányokat… Tovább olvasom