Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

A román kormányfő köszöntő üzenete a magyarokhoz

Bukarest - A nemzeti kisebbségek általában, így a romániai magyarság is szellemi gazdagság forrását jelentik Románia számára, amit értékesíteni kell az ország kulturális kincsének kiteljesítése érdekében - írta március 15-i köszöntő üzenetében Emil Boc román miniszterelnök.
Boc szerint a román-magyar kapcsolatoknak az elmúlt években való megerősítése bölcsességről, nyitottságról tanúskodik, és az idén is románok és magyarok együtt fejezik ki közös óhajukat, hogy egyetértésben építsék az európai jövőt.

Rámutatott: a romániai magyarok politikai képviselőik révén hozzájárultak az elmúlt időszakban Románia alapjaiban történő megreformálásához, és meghatározó szerepük volt azokban a reformokban, amelyek megmentették Romániát a gazdasági csődtől.

A kormányfő szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megbízható és komoly partnerként járult hozzá romániai szerkezeti reformok elfogadásához és végrehajtásához. "Román és magyar miniszterek közös asztalnál határoztak a román állami költségvetés egyensúlyba hozásáról és az ország modernizálásáról" - írta Boc, aki nagyra értékeli, hogy az RMDSZ az adott szavát mindig betartotta.

A miniszterelnök szerint Románia példát mutatott Európában a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása terén, mind az állami döntéshozatali intézményekben a nemzeti kisebbségek politikusainak való részvétele, mind a kisebbségek önazonosságának védelme érdekében biztosított törvényes keret révén.

Boc felidézte a román kormány erőfeszítéseit, hogy folytassa a decentralizációt, valamint alkalmazza az idén hatályba lépett oktatási törvényt, amely számos kedvező előírást tartalmaz a nemzeti kisebbségek számára.

A romániai magyarság mellett Boc üzenetében a Magyar Köztársaságot is köszönti, és kijelenti, hogy a két országot nem csak a történelmi múlt, hanem a közös európai jövő is összeköti.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth 2011. március 15. 16:33
    „ja, hol is végezték ki a vértanúkat?tudom nagymagyarország......”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat segélye

Megérkezett Tokióba a Magyar Református Szeretetszolgálat négytagú csoportja, amely hárommillió forint értékű élelmiszer-adományt vitt a katasztrófa túlélőinek. Tovább olvasom