Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

A románok szerint Nicolae Ceausescu volt Románia legjobb államelnöke

Egy felmérés szerint a románok többsége úgy véli, hogy Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor volt Románia legjobb államelnöke.
Az INSCOP közvélemény-kutató intézet által július elején készített közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 24,7 százaléka vélekedett úgy, hogy Ceausescu volt a legmegfelelőbb országvezető - írta az Agerpres román hírügynökség.

Második helyen Ceausescu utóda, Ion Iliescu áll, aki közvetlenül rendszerváltozás után került Románia élére. Őt a megkérdezettek 19,1 százaléka tartja a legmegfelelőbb államelnöknek.

Harmadik helyen van Traian Basescu jelenlegi államelnök, akit a megkérdezettek 14,2 százaléka tart a legjobb államelnöknek, majd az 1996 és 2000 között egy mandátumot kitöltő Emil Constantinescu következik, akit 9,7 százalék tart a legmegfelelőbbnek. Ugyanakkor a megkérdezettek csaknem 24 százaléka vélte úgy, hogy a négy volt államelnök közül egyikük se emelkedett fel az államfői tisztség elvárásaihoz. A megkérdezettek 8,4 százaléka nem válaszolt a kérdésre.

Dana Cristea, az INSCOP projektvezetője úgy véli, hogy a lakosság emlékezetében valójában hamis kép él Nicolae Ceausescuról, akinek a nevét összekapcsolják azzal az időszakkal, amikor a közfelfogás szerint "rendezettebb és kiszámíthatóbb volt a mindennapi élet", ugyanakkor az akkori hiánygazdaság emléke már megkopott. A kutató ezzel magyarázta, hogy negyed évszázaddal a kommunizmus bukása után is Romániában még mindig Ceausescut tartják a legjobb államelnöknek.

Romániában nem először született hasonló eredmény az ilyen jellegű felmérések során, korábban ugyanis kiderült, hogy a románok zöme Ceausescut tartja az ország legnagyobb építőjének is.

Ceausescut és feleségét 1989. december 25-én végezték ki egy rögtönítélő katonai bíróság által lefolytatott csaknem másfél órás tárgyalás után. A volt kommunista diktátor ellen fellázadt Románia lakosságának egy része, miután néhány nappal korábban vérbe fojtották a Tőkés László által elindított temesvári felkelést. Ceausescu diktatúrája a legzártabb és legkegyetlenebb volt a volt kommunista kelet-közép-európai országok között. A román gazdaság 1989-re lényegében teljesen összeomlott, komoly élelmiszer és egyéb alapszükségleti ellátáshiány keletkezett Ceausescu irracionális politikája miatt, ami kiváltotta a lakosság haragját, és végül Ceausescu vesztét okozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakétákat találtak egy ENSZ-iskolában a Gázai övezetben

Elrejtett rakétákra bukkantak az ENSZ egyik, a Gázai övezetben fenntartott iskolájában. Tovább olvasom