Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A Rózsa-csoport ügyének tisztázást sürgette az EU képviselője

A Rózsa Flores Eduardo vezette csoport ügyének tisztázást sürgette La Pazban az EU képviselője, felszólítva a bolíviai igazságszolgáltatást: vegye figyelembe azokat a vizsgálatokat és jelentéseket, amelyek Magyarországon és Írországban készültek Magyarosi Árpád, illetve Michael Dwyer halálával kapcsolatban.
A terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án kommandósakcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették.

Nigel Baker La Paz-i brit nagykövet, aki egyben az Európai Unió képviselője Bolíviában, szerdán a Palacio Quemadóban, a bolíviai kormánypalotában felkereste a főügyészséget, és kérte a vizsgálatok felgyorsítását, azoknak a magyar és ír dokumentumoknak a figyelembe vételét, amelyek kétségbe vonják az áprilisi kommandósakció hivatalos verzióját, s azt állítják, hogy valóságos kivégzés történt.

Baker szerint - akinek nyilatkozatát a bolíviai hírportálok idézték csütörtökön - az eddigi bolíviai vizsgálatok túl sok kételyt ébresztenek, sok minden összekuszálódott, az ügy átpolitizálódhatott, s immár ideje "bírósági szakaszban megtalálni az igazságot". Az EU bolíviai képviseletét ellátó brit nagykövet a főügyészségen tett látogatását követően nyilatkozott a sajtónak, hangsúlyozva, hogy azok az országok, amelyekből a feltételezett felforgatók származnak, valódi igazságszolgáltatást követelnek.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy Magyarországon és Írországban is nagyon alapos vizsgálatokat folytattak. Reményét fejezte ki, hogy minél előbb sikerül tisztázni az ügyet, s egyben hangsúlyozta azt is, hogy nem kíván beavatkozni a bolíviai igazságszolgáltatásba, de a közvéleménynek, az érintett kormányoknak és családoknak meg kell ismerniük az igazságot.

Egy magyar vizsgálat szerint Magyarosit kivégezték - hét lövést kapott -, amikor már feltartotta kezét megadása jeléül. Egy másik törvényszéki boncolás - Dwyert vizsgálata - nyomán Írországban arra a következtésre jutottak, hogy egyetlen golyót kapott a szívébe, amikor az ágyán feküdt vagy ült - írta honlapján az El Deber című Santa Cruz-i lap. A La Razón című bolíviai lap tudósításában arra emlékeztetett, hogy a fegyverszakértői vizsgálatok nem találtak olyan nyomot Magyarosi kezén, amely azt bizonyította volna, hogy használta fegyverét.

Olvasóink írták

 • 5. comet 2009. október 22. 13:26
  „2. nyilván nem te döntöd el, hogy ki magyar. A falujában azért szépen megtelt a templom a gyászmiséjére, meg hát magyar vér is csörgedezett az ereiben. Az hogy mit csinált, meg hova ment meg miért ment oda, annak kiértékelését megint azokra kell bízni, akik hívták, mert lehet hogy nem tudod, de Rózsát sokszor hívták...
  Lehet, hogy hibázott, de az írásai és tudott dolgai alapján az elnyomás elleni harca vezérelte.
  A harcban alul maradt.”
 • 4. achilleus 2009. október 22. 13:04
  „A második hozzászólást természetesen nem olvastam az előző írásakor.”
 • 3. achilleus 2009. október 22. 13:03
  „1. hozzászólás comet 2009.10.22. 12:45
  Teljes mértékben egyetértek. Az Eduardo Rózsa-Floreséket lejáratókampányban a magyar sajtó is bőven kivette részét. Őszintén csodálkozom, hogy a Délmagyar tudósított a dolognak erről az oldaláról is. Nyilván azok, akik itt, a Délmagyar fórumán terroristáztak és egyéb mocskolódással illették az áldozatokat, nem fognak majd önkritikát gyakorolni, sőt vélhetően ismét mocskolódási kampányba kezdenek. Ugyanezt várom a "hivatalos" magyar külpolitikától is: vagy további kussolást, vagy rágalomözönt.”
 • 2. Csirén 2009. október 22. 12:56
  „Magyar állampolgár? Többek között volt magyar állampolgársága is. Talán ez a helyesebb.
  Egyébként egész életében ott volt, ahol zavart lehetett kelteni, illetve ahol a fegyverek dörögtek. Ha magyarnak érezte magát, mi a fenéért avatkozott bele más országok belügyeibe?
  Az még visszataszítóbb, hogy más ártatlan hülyét is magával rántott.”
 • 1. comet 2009. október 22. 12:45
  „a magyar kormány és elhárítás Rózsáék kivégzése után kézségesen szolgáltatta a Rózsára ´terhelő´ adatokat Bolíviának, meg sem várva azok megkeresését, sőt a gyászmisét is képesek voltak megzavarni. Most is egy angol nagykövet próbál valamit elérni az ügyben, ami azért is fontos mert Tóásó Előd még kinn raboskodik, és lehet hogy ártatlanul.
  A magyar kormány nem érez felelősséget a magyar állampolgárok iránt, idegen érdekek befolyása alatt áll, tehát nemzetellenes. Nemzetellenes kormánynak pedig nincs létjogosultága, főleg nincs egy olyan pusztítás után amit az MSZP-s csüre okozott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Náci jelképek miatt magyar fiatalok szlovák bíróság előtt

Ez év végéig bíróság elé állítanak Szlovákiában tizenhat fiatalt, köztük hét magyar állampolgárt,… Tovább olvasom