Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A spanyol szenátus is jóváhagyta VI. Fülöp trónra lépését

Jóváhagyta a spanyol szenátus I. János Károly király lemondását és a trónörökös Fülöp herceg trónra lépését.
A lemondásra vonatkozó törvényt, amelyet a képviselők már elfogadtak, a szenátus kedden hagyta jóvá 233 igen, 5 nem szavazattal és 20 tartózkodással. A pártok a kormányzó Néppártól az ellenzék fő erejének számító szocialistákig – akárcsak a törvényhozás alsóházában - túlnyomó többséggel támogatták a monarchiát, csak néhányan, közöttük a katalán Republikánus Baloldal képviselői követelték népszavazás kiírását a királyság jövőjéről.

Utolsó előtti hivatalos tevékenységén – a Zarzuela palota királyi rezidencián tartott ebéden –, amelyen a vendégek között jelen volt Mariano Rajoy kormányfő is-, a 76 éves I. János Károly Zsófia királynéval vett részt.

Az utolsó hivatalos aktus a lemondásról szóló törvény aláírása lesz szerdán a madridi királyi palotában, amely igen rövid szertartás lesz, "egyetlen szó nélkül" - hangsúlyozta a királyi ház.

A 46 éves Fülöp herceg a jogszabálynak a hivatalos közlönyben történő kihirdetésével lesz Spanyolország új királya VI. Fülöp néven. I. János Károly Francisco Franco diktátor 1975. november 20-i halála után került a spanyol trónra, és a demokrácia jelképének számított. Harminckilenc év múlva, egészségügyi problémáiba és a botrányokba belefáradva június 2-án váratlanul bejelentette lemondását. A 76 éves uralkodó döntését azzal indokolta, hogy szeretne teret engedni az "új generációnak", nevezetesen fiának, Fülöpnek, aki szerinte "a remény új korszakát fogja megnyitni".

Fülöp herceg csütörtökön esküszik hűséget az 1978-as alkotmányra, a spanyolországi demokrácia alapkövére. A szertartást a képviselőház és a szenátus tagjai részvételével tartják, külföldi vendégek nem lesznek jelen. A katolikus hagyománnyal szakítva kizárólag világi szertartást tartanak.

Miután gépkocsin áthajtat Madridon, az új király és hitvese, Letícia, az első nem nemesi vérből származó királyné, I. János Károly és Zsófia társaságában köszönti a királyi palota erkélyéről a madridiakat. A leköszönt uralkodó sem a kongresszusban tartandó ceremónián, sem a királyi palotában külföldi vendégek részvételével tartandó 2000 fős fogadáson nem lesz jelen.

A monarchia reménysége, Fülöp továbbra is népszerű, de nagyon kevés lehetősége van a cselekvésre, tekintettel a 26 százalékos munkanélküliség jellemezte gazdasági válságra, amely miatt alaposan megfogyatkozott az intézményekbe vetett bizalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ejtenék a Lionel Messi elleni adócsalási vádat

Bebizonyosodott, hogy a focista nem vétkes, menedzser-édesapja, Jorge Messi a felelős a be nem… Tovább olvasom