Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A Stanford áll az amerikai egyetemek ranglistájának élén

A tavalyi első helyezett, a New Jersey-i Princeton Egyetem a harmadik helyre csúszott vissza, utána a connecticuti Yale Egyetem következik.
A Stanford Egyetem vezeti az Egyesült Államok felsőoktatási intézményeinek rangsorát a Forbes magazin szerdán közzétett éves összesítésében.

Az észak-kaliforniai Szilícium-völgyben található, kutatással és oktatással foglalkozó egyetem a tavalyi harmadik helyről ugrott az élre annak köszönhetően, hogy javult a lemorzsolódás arány, és jó osztályzatokat szerzett diplomásai kezdő fizetése terén. A Stanfordban tavaly közel 20 ezer diák tanult és az évi költségek alulról súrolták a 60 ezer dollárt.

A kaliforniai egyetemek és főiskolák általában jó helyet szereztek a magazin listáján: a Stanfordnál jóval kisebb Pomona College, amely 50 kilométerre keletre fekszik Los Angelestől, 1586 diákkal és évi 57 ezer dolláros tandíjjal a második helyet vívta ki magának.

"Az utóbbi hat évben, amióta a Forbes közzéteszi ezt a rangsor, először került a két első helyre a csendes-óceáni partvidék két iskolája" - hívta fel a figyelmet a listát elemző cikkében a Forbes.

A tavalyi első helyezett, a New Jersey-i Princeton Egyetem a harmadik helyre csúszott vissza. Utána a connecticuti Yale Egyetem következik, az első öt legjobb egyetem közé pedig még a New York-i Columbia Egyetem került be.

A tandíjak tekintetében az öt csúcsegyetem közül a Princeton a "legbarátságosabb" alig 55 ezer dollárral, és a Columbia a legdrágább közel 62 ezer dollárral.

A Forbes a 650 amerikai felsőoktatási intézményt tandíjai és teljesítménye alapján listázta figyelembe véve a hallgatók elégedettségét, a szakképzést, a diákhiteleket, a diplomát megszerzők arányát és az országos versenyeken elért eredményeket.

Massachusettsnek jutott be a legtöbb egyeteme az első tíz helyre: a Harvard a nyolcadik, a Williams College a 9., a híres Massachusetts Műszaki Egyetem (MIT) pedig a 10. lett a rangsorban.

A legjobb állami fenntartású egyetemnek a berkeley-i Kalifornia Egyetem bizonyult, amely a 22. helyet szerezte meg. A száz legjobb egyetem között 23 állami intézmény szerepel.

A Forbes szerint a diákok számára kisebb költségekkel járó, ugyanakkor kitűnő oktatást nyújtó állami egyetemek komoly versenytársai az átlagos magániskoláknak.

Az Ivy League csoportba sorolt elit egyetemek közül a tavaly még 51. New York-i Cornell Egyetem a 19. helyre került, a Pennsylvania Egyetem a 11., a Rhode Island-i Brown Egyetem a 12., a New Hampshire-i Dartmouth pedig a 16. lett. A legnagyobb előrelépéssel az atlantai Morehouse College dicsekedhet: 235 helyet ugrott előre egy év alatt, és így jelenleg a 285. a sorban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár ellen

Hivatalosan is vesztegetéssel, korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolják Po Hszi-laj… Tovább olvasom