Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

A svájci parlament bizottsága ellenzi a burka betiltását

Svájc - A svájci parlament állampolitikai bizottsága pénteken szűk többséggel a burka viselésének betiltása ellen foglalt állást, elutasítva Aargau kanton ilyen értelmű kezdeményezését.
A bizottság döntése 12:10 arányban született meg. A többséget alkotó képviselők azzal érveltek, hogy az arc vallási okból történő eltakarása nem jelent valódi problémát az alpesi köztársaságban. Arra is hivatkoztak, hogy a tilalom aránytalan következményekkel járna, például negatívan befolyásolná az iszlám országokból Svájcba érkező turisták számát.

A tilalom pártolói viszont arra hivatkoztak, hogy az arcot részben vagy teljesen eltakaró ruhadarabok viselésének betiltása fokozná a nők egyenjogúságát.

A parlamenti bizottság egyúttal arra az álláspontra helyezkedett, hogy keresztény jelképek - például a feszület - nem száműzhetők a közéletből. A testület ebből kiindulva különleges helyet akar biztosítani a keresztény szimbólumoknak a svájci alkotmányban. Indoklása szerint egyének vagy csoportok, a vallás- illetve lelkiismereti szabadságra hivatkozva, nem kérdőjelezhetik meg a Svájcban uralkodó keresztény-nyugati kultúrát.

A kezdeményezés hátterében két vitatott eset áll. A Wallis kantonbeli Stalden településen egy tanár nem volt hajlandó feszületet elhelyezni az osztályteremben, mire elbocsátották állásából. A Luzern kantonbeli Triengenben két iskolás gyerek apja az osztály falán függő feszület eltávolítását szorgalmazta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Bugár Béla

Szlovákia - Életének 80. évében pénteken elhunyt Bugár Béla színművész, a révkomáromi Magyar… Tovább olvasom