Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A szabadságot ünnepli Berlinben a világ

A szabadságot ünneplik Berlinben a fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából, ezért nem véletlen, hogy a többnapos program "A szabadság ünnepe" elnevezést viseli. Csúcspontja az évforduló napja, azaz november 9., az ünnepségek azonban már szombaton megkezdődnek.
A német főváros központjába, a Brandenburgi kapuhoz és környékére százezreket várnak arra a háromnapos fesztiválra, amely az ünnep központi részét jelenti. A "baj" csak az, hogy a vendégeknek el kell dönteniük, Kelet- vagy Nyugat-Berlinben ünnepelnek majd. A jubileum alkalmából ugyanis 1000 színes kődominóból ismét felépítik az egykori hírhedt berlini falat, amely az eredetitől eltérően nem 29 évig, hanem csak három napon keresztül "választja" majd el a főváros két felét. A dominófal - az egykori mesterséges határ vonalát követve - mintegy másfél kilométer hosszú szakaszon húzódik majd a Brandenburgi kapu mentén a Potsdamer Platztól a német parlamentig. A színes dominókat német és külföldi fiatalok festették, illetve rajzolták tele saját, az egykori fallal kapcsolatos "gondolataikkal". A dominófalat pedig november 9-én este bontják le, a 20 évvel ezelőtti tényleges falbontásra emlékezve.

A hétfő esti évfordulós rendezvény a Brandenburgi kapunál ünnepi koncerttel kezdődik, amelyen Berlin város zenekara lép fel Daniel Barenboim vezényletével. Az újabb falbontás, azaz a dominók ledöntése ezután következik, majd az ünnepséget - szintén a kapunál - hatalmas tűzijáték zárja. A szervezők szerint annak költségei meghaladják az 5 millió eurót.

Közben a felállított színpadon olyan hírességek lépnek fel, mint Angela Merkel, Hillary Clinton, Nicolas Sarkozy vagy Dmitrij Medvegyev. A német kormány - és személy szerint Merkel kancellár - ugyanis az "egész világot" meghívta, hogy egy világmegváltó évfordulót közösen ünnepeljenek.

"A szabadság ünnepe" ugyanakkor gyakorlatilag már meg is kezdődött Berlinben, a különböző kulturális és zenei rendezvények szerte a fővárosban már javában tartanak. Hírek szerint a hétvégére már minden szállodai szoba foglalt, szerte az országból és külföldről is vendégek ezrei érkeznek.

Olvasóink írták

 • 3. keiner 2009. november 05. 12:50
  „1. hozzászólás lila 2009.11.05. 08:34, kavarod valamit. Sosem volt két Magyarország.
  A második haború utáni elveszett területet nem csatoltak vissza, hanem a négy hatalom alatt álott Németországot egyesítettek.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Geschichte_der_Bundesrepublik_Deutschland_%28bis_1990%29”
 • 2. lila 2009. november 05. 08:35
  „elégtételét”
 • 1. lila 2009. november 05. 08:34
  „A mi falunk mikor omlik le? Mindenki megkapja az elétételét a háború után,csak mi nem.Erdély, Vajdaság, Felvidék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rióban a legjobb melegnek lenni

"A világ legjobb úticélja melegeknek" titulussal gazdagodott Rio de Janeiro, amely örül a címnek, és… Tovább olvasom