Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A szakadárok vezetője tárgyalásokat kezdene Ukrajnával az elszakadásról

Az ukrán kormány elutasítja Donyeck és Luhanszk megye elszakadását Ukrajnától.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták tárgyalásokat kezdenének Kijevvel Ukrajnától való elszakadásukról - állította vasárnap Olekszandr Zaharcsenko, a "donyecki népköztársaság" vezetője.

A kelet-ukrajnai, egyoldalúan kikiáltott entitás "miniszterelnöke" a moszkvai Kommersant-FM rádiónak azt mondta, a kelet-ukrajnai felkelők hét-nyolc nap múlva egyeztetnek Minszkben az ukrán kormány, a Kreml, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőivel a donyecki és luhanszki "népköztársaságok" függetlenségéről.

Zaharcsenko leszögezte, hogy a területnek biztosított különleges jogállás, amelyről korábban egyezségre jutottak Kijevvel, "nem végleges".

Az ukrán kormány elutasítja Donyeck és Luhanszk megye elszakadását Ukrajnától.

Pavel Gubarev, a "donyecki népköztársaság" önjelölt kormányzója azt mondta, a szakadárok nem adták fel azt a tervüket, hogy Kelet-Ukrajnában Novorosszija (Új-Oroszország) néven egy önálló államot hozzanak létre. "Ez az egyetlen reális béketerv. Novorosszijáért küzdünk, amely Luhanszktól Odesszáig terjed" - tette hozzá.

Gubarev azt követelte, írjanak ki hivatalos népszavazást a térség hovatartozásáról.

Pénteken a harcok beszünetetéséről szóló jegyzőkönyvet írtak alá Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői Minszkben.

Az EBESZ által nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv szerint Kijevnek végre kell hajtania a hatalom decentralizációját, méghozzá Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvény meghozatalával.

A fegyvernyugvás pénteki életbe lépése ellenére azonban helyi médiajelentések szerint vasárnap újabb összetűzések törtek ki az ukrán katonák és a szakadárok, illetve orosz katonák között Kelet-Ukrajnában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

London segítené Franciaországot a bevándorlók visszatartásában

Múlt héten több mint száz menekült mászott át a calais-i kikötő egyik kerítésén, hogy feljusson egy… Tovább olvasom