Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

A szénkártya fogja megmenteni a világot?

A világon egyedülálló módon készpénzzel kívánja jutalmazni egészségesen élő és a környezetet kevéssé szennyező lakóit egy aprócska csendes-óceáni sziget önkormányzata - és ezzel talán egész világnak példát mutathat.
Az Ausztrália, Új-Zéland és Új-Kaledónia között található 35 négyzetkilométeres Norfolk szigetén 2000 ember él, így ideális kísérleti terep lehet a modern társadalmak előtt álló olyan, látszólag különböző problémák megoldására, mint az éghajlat felmelegedése vagy az emberek elhízása.

Norfolkra azért esett a választás, mondta el az AFP-nek a projekt kezdeményezője, Gerry Egger, a Brisbane közelében lévő Southern Cross egyetem kutatócsoportjának vezetője, mert az ausztráliai partoktól 1700 kilométerre található sziget teljesen autonóm, és így könnyű mérni, mi kerül be területére és mi távozik onnan.

A XVIII. és XIX. században fegyenctelep működött a szigeten, ma pedig az egyedüli olyan ausztráliai terület, amelynek önálló kormányzata van. A program keretében minden lakó kap egy szénhitelkártyát, amelyet fel kell mutatnia, amikor kifizeti energiaszámláját, üzemanyagot vagy élelmiszert vásárol. Azoknak, akik nem használják fel a kártyán lévő valamennyi hitelegységet, készpénzben kifizetik a különbözetet, míg azoknak, akik a kártyán szereplő felhatalmazást túllépik, további hitelegységeket kell vásárolniuk, ugyancsak pénzért.

A programhoz önkéntesen lehet csatlakozni, és célja az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátás korlátozása, nevezetesen a villamosenergia- és üzemanyag-fogyasztás, illetve az importált élelmiszertermékek fogyasztásának csökkentése révén, illetve ugyanakkor a gyalogos vagy kerékpáros közlekedés ösztönzése.

A 2011 elején kezdődő, három évig tartó kísérletet az ausztráliai kutatási tanács és a helyi hatóságok finanszírozzák.

Az évente a szigetre látogató mintegy 30 ezer turista is kap érkezésekor hasonló, a tartózkodás időtartamával arányos számú hitelegységet tartalmazó szénkártyát. A módszer hasonló: a megtakarított egység ellenértékét pénzben kapják meg, ha viszont túllépik a keretet, távozáskor ki kell fizetniük a különbözetet. Azaz, ha az elvárt módon élnek, nyaralás közben még pénzt is kereshetnek.

A hitelegységek mennyiségét később fokozatosan csökkenteni fogják, hogy lassan elérjék az ambiciózus környezetvédelmi célokat. A siker a lakosság magatartásán múlik, az előzetes felmérések szerint jelenleg a projekt igen népszerű.

"Ha a terv beválik, a projektet kiterjeszthetik egész Ausztráliára" - mondta el az AFP-nek Garry Egger. "És miért is ne: akár az egész világ is követhetné a példát" - fűzte hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néhány óra alatt 3 lövöldözés Moszkvában

Egy moszkvai taxis gumilövedékkel töltött fegyverrel rálőtt egy utasra, aki sokallta a tarifát… Tovább olvasom