Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A szerb parlament eltörölte a kötelező katonai szolgálatot

Belgrád - A kormány által beterjesztett új honvédelmi törvény értelmében 2011. január elsejétől nem soroznak már be senkit a szerb fegyveres erőkhöz, amely mostantól hivatásos alapon szerveződik majd.
Ugyanakkor továbbra is fenntartanak kétezer helyet a hadseregben azoknak, akik önkéntes alapon le szeretnék tölteni a katonai szolgálatot, s erre nők is jelentkezhetnek.

Dragan Sutanovac védelmi miniszter szerint a szerb haderő a jövő évtől 36 ezer főt számlál majd, s ebből 10 ezer 600 már hivatásos katona lesz.

A Boris Tadic elnök által februárban bejelentett lépést a belgrádi kormány szeptember végén hagyta jóvá, a NATO előírásaival összhangban zajló haderőreform keretében.

A szerb hadsereg reformok egész során esett át azóta, hogy Slobodan Milosevic elnököt, a délszláv háborúk egyik fő felelősét 2000-ben eltávolították a hatalomból. A fegyveres erők létszámát Vojislav Kostunica miniszterelnöksége idején, 2004 és 2008 között 75 ezer főről mintegy a felére csökkentették. A szerdai parlamenti vitában ugyanakkor éppen Kostunica Szerbiai Demokratikus Pártja volt az, amely a leghatározottabban ellenezte a kötelező katonai szolgálat eltörlését, azt hangoztatva, hogy ez Szerbia NATO-ba való belépését hivatott előkészíteni.

Szerbia, amely 2006 óta tagja a NATO Partnerség a békéért (PfP) programjának, de szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal is, 2007-ben kinyilvánította, hogy katonailag semleges állam. Ennek megfelelően katonái jelenleg - négy ENSZ-békefenntartó missziót leszámítva - nem is szolgálnak külföldön.

Dragan Sutanovac védelmi miniszter azonban két hete alig burkoltan Szerbia NATO-tagsága mellett érvelt egy interjúban, azt állítva, hogy a semlegesség nagyon drága dolog, csak olyan országok képesek fenntartani, amelyeknek erős a gazdaságuk.

A kötelező katonai szolgálat Szerbiában közel kétszáz éves múltra tekintett vissza, s eltörlésével bizonnyal a múltba merülnek majd azok a bevonulás alkalmával tartott nagyszabású családi mulatságok is, amelyek mellett minden más ünnepi esemény eltörpült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a Szojuz TMA-20 űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

Moszkva - A Szojuz TMA-20 űrhajó szerdán közép-európai idő szerint 20.09-kor, a kijelölt időpontban… Tovább olvasom