Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A szerb sajtó is megosztott a választási csalások ügyében

A szerbiai sajtó megosztott a választási csalás ügyében: a lapok nyíltan az egyik vagy a másik elnökjelöltet védik - idézi a Danas belgrádi napilap keddi online kiadása a közvélemény-kutatók friss elemzését.
A Demokrata Párt (DS) jelöltje, Boris Tadic az utóbbi nyolc napban 647 alkalommal nyilatkozott a sajtónak, Tomislav Nikolic, a Szerb Haladó Párt (SNS) jelöltje pedig 569 alakalommal, s a nyilatkozataikból egy alkalommal sem maradt ki a választási csalás témája - állapította meg a Kliping közvélemény-kutató ügynökség.

Ilija Vucicevic, a Kliping képviselője megállapította, hogy csak néhány újság próbált a "vokslopás ügyben" részrehajlás nélkül és hitelesen tájékoztatni, ugyanazok, amelyek a kampány során is tartózkodtak a pártosságtól.

Más újságok - ezek a nagyobb példányszámú és igen népszerű sajtótermékek - pedig direkt állásfoglalással próbálták a szavazókat befolyásolni az egyik jelölt támogatására.

Vucicevic a legelemibb szakmai követelményeket is semmibe vevő egyik napilap példáját említette, ahol az egyik jelölt Tomislav Nikolic (SNS) elleni negatív kampány sokkal több helyet kapott, mint a két államfőjelölt programja együttvéve.

Zoran Gavrilovc, a Társadalmi Kutatások Irodájának szakértője szerint a választási szabálytalanságok témájának túlzott előtérbe kerülése, akár öngólt is jelenthet a jelöltek számára. " A Szerb Haladó Párt választóira úgy is hathat, hogy május 20-án otthon maradnak szavazás helyett" - jelentette ki.

Május huszadikán tartják a szerbiai elnökválasztás második fordulóját. Az első fordulóban a 12 jelölt közül a Nyugat-barát Boris Tadic, a demokraták jelöltje a szavazatok 25,31 százalékát kapta, míg a radikálisabb nézeteket valló Tomislav Nikolic a szavazatok 25,02 százalékát szerezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nicolas Sarkozy helyére lépett Francois Hollande

Francois Hollande francia államfő átvette az elnöki hatalmat Franciaországban Tovább olvasom