Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A szerbek fele korruptnak tartja a rendőrséget

Egy friss felmérés szerint a szerbek fele tartja korruptnak országa rendőrségét - közölte csütörtökön a balkaninsight.com internetes portál.
A belgrádi Biztonságpolitikai Központ közvélemény-kutatása megállapította, hogy ugyancsak 50 százalék tartja szelektívnek a korrupcióellenes állami politikát, s állítja, hogy nem tenne bejelentést a vesztegetésekről, mert a gyenge tanúvédelem miatt nem érezné magát biztonságban.

A megkérdezettek 73 százaléka tartotta a társadalom fő problémájának, s a legnagyobb biztonsági kockázatnak a korrupciót.

"A rendőrségi korrupció azonban nemcsak biztonsági kockázatot, hanem költségvetési gondot is jelent, mivel a költségvetés 7 százalékát kapja a 45 ezer embert foglalkoztató rendőrség" - mutatott rá a felmérés eredményét ismertetve Sonja Stojanovic, a Biztonságpolitikai Központ igazgatója.

Milos Oparica belügyminiszter-helyettes szerint a korrupció leggyakoribb megjelenési formái a rendőrségnél a hatalommal való visszaélés, a hamisítás és a kenőpénz elfogadása.

"Az emberek megvesztegetik a közlekedési rendőrt, hogy ne büntesse meg őket a közlekedési szabályok megsértéséért, a határőröket pedig azért, hogy hamarabb juthassanak át a határon, s egyes esetekben illegálisan árut vihessenek át. A rendőrség adminisztratív alkalmazottai a személyazonosságot igazoló, biometrikus azonosítót tartalmazó iratok gyors elkészítéséért kapnak pénzt, a bűnügyi rendőrségnél dolgozók pedig azért, hogy információt adjanak készülő letartóztatásokról" - tette hozzá a miniszterhelyettes.

Olvasóink írták

  • 1. Tömeg 2012. április 20. 13:56
    „És milyen igazuk van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog szülinapot: 115 éves lett a világ legidősebb férfija

A japán Kimura Dzsiroemon szerint a hosszú élet titka a Nap. "Minden nap felnézek az égre" - mondta… Tovább olvasom