Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

A szerbek többsége ellenzi Mladic kiadatását

A szerbek több mint fele ellenzi Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb katonai parancsnok kiadatását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek - derült ki egy szerdán megjelent felmérésből. A többség ezzel egyidejűleg pártolja a szerb EU-csatlakozást is, amelynek viszont feltétele Mladic elfogása.
A nemzetközi köztársasági intézet (IRI) közvélemény-kutatása szerint - amelynek eredménye a Danas című belgrádi napilapban jelent meg - a szerbiai társadalom alig több mint harmada véli úgy, hogy Szerbiának érdekében áll Mladic elfogása, de még ők is úgy gondolják, a "szükséges rossz" az NT-vel való együttműködés.

A Hágával való együttműködésért felelős kormányhivatal igazgatója azt mondta, nem a közhangulattól függ, mit tesznek Mladic elfogása érdekében.

Svetlana Logar, az Ipsos intézet közvélemény-kutatója utalt rá, hogy óriási felelősségük van a politikusoknak abban, hogyan alakul a közvélekedés. A liberális lapban idézett szakértő példaként elmondta, annak, hogy a szerb parlamentben az idén tavasszal elfogadták a kelet-boszniai Srebrenicában 1995 nyarán elkövetett mészárlást elítélő nyilatkozatot, nagy szerepe volt abban, hogy a szerbek többsége ma már elfogadja az igazságot ebben a kérdésben.

Ugyanakkor tény, hogy Szerbiában még mindig sokan hősnek tartják Mladicot; sokak szerint a nyugati országoknak csak ürügy a volt boszniai szerb tábornok arra, hogy "zsarolják" Szerbiát.

Noha Mladic elfogása - amelyet tehát a többség elutasít - feltétele a szerb EU-csatlakozásnak, a szerbek többsége - nagyjából 60 százalék - az EU-tagság híve. Erre az ellentmondásra utalt a Danas szerdai cikkének címében: irány az EU, "de a mi feltételeinkkel".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beomlott a tető egy esküvőn - 60 halott

Mintegy hatvan ember meghalt, amikor szerdán ráomlott a tető a násznépre egy esküvőn az Afganisztán… Tovább olvasom