Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A szerbiai romagyerekek egyötöde iratkozik középiskolába

˝A roma településekről származó gyerekek 63 százaléka végzi el az általános iskolát, és mindössze egyharmaduk ballag időben.˝
Szerbiában a falusi gyerekek egytizede nem fejezi be az általános iskolát sem, a roma gyerekeknek pedig csupán egyötöde iratkozik be középiskolába - olvasható a Politika című belgrádi napilapban vasárnap.

A cikk szerint az általános iskolás korú gyerekek közül jelenleg több mint 20 ezer azoknak a száma, akik nem járnak iskolába.

Tanja Rankovic, az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának (UNICEF) belgrádi képviselője elmondta, hogy a roma településekről származó gyerekek 63 százaléka végzi el az általános iskolát, és mindössze egyharmaduk ballag időben. Hozzátette, hogy a falusi környezetben élő gyerekek közül minden tizedik bukik ki az oktatásból, és számos olyan térség van, ahol a gyerekek egyötöde hagyja ott az iskolát, hogy a családi gazdaságban dolgozzon.

Annak ellenére, hogy a szerb oktatási rendszer négy éve támogatja az inkluzív oktatást (azaz a fogyatékkal élők hagyományos osztályokban, a többi gyerekkel együtt történő oktatását), kevesebb mint ezer óvodás gyerek vesz ebben részt, az általános és középiskolák erre vonatkozó adataival pedig nem rendelkezik az oktatási minisztérium – nyilatkozta Muhedin Fijuljanin oktatási államtitkár. Kiemelte: egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy csökken a speciális iskolákba járó gyerekek száma és nő a hagyományos iskolai rendszerbe bekapcsolt fogyatékkal élők száma.

Augusztus végén arról cikkezett a szerb sajtó, hogy az Európai Bizottság munkacsoportokat formál majd annak érdekében, hogy az uniós szabályokkal összhangba hozzák Szerbia oktatáspolitikáját.

Olvasóink írták

  • 2. pachakuti 2013. november 24. 14:46
    „Az a probléma, hogy a statisztika valami meggyarázhatatlan okból középiskolának nevezi azokat a szakképző iskolákat is, ahol 16-18 éves túlkoros "kisdiákok" természetesen minden térítés nélkül konyhai kisegítő, sövénynyíró kezelő és más hasonló fontos "szakmát" tanulnak, A kettes (elégséges) osztályzat alanyi jogon jár, 2,5-es átlagtól pedig az ösztöndíj is, persze, csak nekik.”
  • 1. Pirát 2013. november 24. 14:03
    „nna...ha ezt az arányszámot átvetítjük hazánkra akkor nem járunk messze a valóságtól - csakhogy akkor szakad el tőle (már mint a valóságtól) Balogh páter, amikor a melegedésért, és az ingyen kaja felzabálásáért bizonyítványt osztogat nekik...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netanjahu: történelmi hiba a genfi megálapodás

Az izraeli miniszerelnök elmondta, Izrael nem tekinti magára nézve kötelezőnek a megállapodást és… Tovább olvasom