Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A szerencse nyomában a filozófusok

A tizedik filozófiai fesztivál megrendezésére készülnek az észak-olasz Emilia Romagnában. A bölcsek szeptemberi találkozója több mint aktuális: arra keresi a választ, hogy mi a szerencse, és főleg, hogy merre keressük.
A gazdasági válságban az olaszok a kaparós sorsjegyekkel futnak a szerencse után, pedig erre előbb rátalálnának gondolkodással. A szerencse nem összeegyeztethetetlen a filozófiával - foglalta össze az idén kiválasztott témát a fesztivál igazgatója, Michelina Borsari.

A tizedik filozófai fesztivál nemcsak tartalmában, helyszínében is különleges. Egyszerre három egymáshoz közeli város, Modena, Carpi és Sassuolo terein zajlanak reggeltől estig a neves filozófusok előadásai. Összesen ötvenen szólalnak fel többek között a lengyel származású Zygmunt Bauman, a francia Jean-Luc Nancy, a német Jürgen Moltmann, az amerikai Niles Eldredge neve szerepel a programban. Az olaszok táborát a velencei filozófus-polgármester Massimo Cacciari vezeti.

A szeptember 17-től 19-ig tartó fesztivál témája a szerencse, ahogyan a filozófusok látják. Modenában és társvárosaiban a reneszánsz paloták udvarán tartott filozófiaórák a gondviselésről éppúgy szólnak majd, mint a tévedés kultúrájáról. Szó lesz a szerencse forgásáról és a gazdagság felosztásáról, lehetőségről és katasztrófáról, sorsról és szabadságról. Még azt is megvizsgálják, mennyire szerencsés a Google keresőprogram Jó napom van menüje. "Mi is a szerencse: véletlen, szükség, választás vagy végzet?" - tette fel a kérdést a fesztivál szakmai bizottságát elnöklő filozófus Remo Bodei.

A filozófiafesztivál azonban csak a nevében tűnik túl komolynak: a hallgatóság az idén piros színű szarvat kap ajándékba. Olaszországban a babona szerint ez űzi el az átkot. A filozófia mellett az irodalom, zene, gasztronómia is hozzátartozik a fesztiválhoz. Az olasz akadémikus Tullio Gregory filozófiai lakomákat tart Modena, Carpi és Sassuolo éttermeiben. Megtudhatjuk, mi rejlik a tortellini töltelékének mélyében és mi a sajtok értelme. Harminc kiállítás kíséri a fesztivált például az, amelyen kortárs alkotók mutatják be a művészek szerencséjét.

A filozófiafesztivál első tíz éve alatt kulturális eseménnyé nőtte ki magát annyira, hogy az olasz utazási irodák kínálatába is bekerült. A 2009-es fesztiválra 150 ezren voltak kíváncsiak - olaszok és külföldiek egyaránt. Az előadásokon való részvétel ingyenes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nekiment az orosz elnöknek Ahmadinezsád

Az iráni elnök élesen bírálta Dmitrij Medvegyev orosz államfőt, azt állítván, hogy orosz kollégája… Tovább olvasom