Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

A szexuális örömszerzést is megadóztatnák

Románia - A szexuális örömszerzésre is adót vetne ki egy szociáldemokrata román politikus - legalábbis ezzel az ötlettel próbálja kifigurázni az egészségügyi miniszter által javasolt "hamburgeradót".
Cseke Attilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új minisztere a napokban rendezett sajtótájékoztatóján fejtette ki, hogy a romániai egészségügyi rendszer szűkös anyagi helyzetét némileg enyhítené, ha megadóztatnák a gyorséttermi ételeket, az édességeket, a "felfújt" cukrászati süteményeket, a szénsavas üdítőitalokat, a zacskós sült krumplit - tehát azokat az élelmiszereket, amelyekkel nagy mennyiségben tömik az embereket, de amelyekben alig van tápanyag, sőt rombolják az egészséget.

A tárcavezető szerint a termelőknek és forgalmazóknak e termékek eladása után a bevétel bizonyos százalékát az államkasszába kellene utalniuk, az állam pedig azt a pénzhiánnyal küszködő egészségügyi programok finanszírozására, a gyógyszerekre, a betegellátás költségeire, az infrastrukturális befektetésekre és az orvosi felszerelésekre fordíthatná.

A romániai sajtó el is nevezte rögtön "hamburgeradónak" a javasolt adónemet, amelyet a négy évvel korábban a dohányárukra és szeszesitalokra kivetett "szenvedélyadóhoz" hasonlította.

Csodák csodája: az ötlet korántsem tetszik az érdekelt üzlet-és étteremláncoknak, így a Romániában mindeddig sikeresen működött KFC-nek, McDonaldsnak, Snack Attacknak vagy a Burger Kingnek sem, de érzékenyen érintené a szénsavas üdítőitalokat gyártó Coca-Cola, Pepsi, European Drinks cégeket is, akárcsak a cukrásztermékeket előállító üzletláncokat, mint amilyen a Fornetti.

Mivel az ötlet kormánypolitikustól származik, nyilvánvalóan nem lehet rokonszenves az ellenzék számára sem. Nem is rejtette véka alá nemtetszését Ioan Mircea Pascu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő, aki internetes blogján megpróbálta pellengére állítani az RMDSZ-es miniszter javaslatát.

Pascu tréfásan azt indítványozza, hogy egyaránt rójanak ki adót a házasságon belüli és kívüli szexuális kapcsolatokra is. Hangsúlyozza, hogy ezt nem sorolnák a "szenvedélyadó" kategóriájába, mivel nem minden testi érintkezés tekinthető "káros szenvedélynek". Nevezzük inkább "örömszerzési adónak"! - javasolja a képviselő, aki szerint ez a luxusadók kategóriájába tartozna. Feltehetően arra gondolt, hogy rohanó korunkban az ágyas örömök fényűzésnek számítanak.

Az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás betartását állampolgárokból álló bizottságok ellenőriznék, hogy ily módon ők is hozzájáruljanak a nemi betegségek megelőzését célzó egészségügyi programokhoz - olvasható a szociáldemokrata európai honatya blogján.

Arról nem esik szó, hogy az e területen várható "adócsalás" ellen hogyan lehetne fellépni, vagyis miként lehetne megakadályozni az állam éberségét kijátszani akaró paplanos légyottokat.

Olvasóink írták

  • 1. Walaky 2010. január 08. 17:45
    „Félek, hogy itthon is lesz "Kamaty adó":)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: Romániában egy nap alatt 9 újabb áldozat

Románia - Kilenc újabb áldozatot szedett egy nap alatt az új vírus Romániában, s az emberek hirtelen… Tovább olvasom