Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A szír ellenzék nagykövetet küldhet Párizsba, a németek pedig légvédelmi rakétákat Törökországba

Első ízben fogadták a szíriai ellenzék új koalíciójának vezetőit a legfelsőbb, államfői szinten Nyugat-Európában: a szombati párizsi megbeszélésen Francois Hollande francia köztársasági elnök bejelentette, hogy az ellenzéki szövetség nagykövetet küldhet a francia fővárosba.
Az ellenzéki koalíció vezetője, Ahmad Maaz al-Hatib pedig közölte, hogy nem látja semmi akadályát egy átmeneti kormány létrehozásának, s ebbe a testületbe az összes szíriai csoportosulás, így a keresztények és az alaviták képviselői is bekerülnek majd.

Al-Hatib azt mondta, egy technokrata kormányt hoznának létre, amely Bassár el-Aszad rendszerének bukásáig maradna hivatalban.

Franciaország már a hét elején - első nyugati országként - hivatalosan elismerte az új szíriai ellenzéki koalíciót "a szíriai nép egyetlen legitim képviselőjének." Az Európai Unió többi tagállama egyelőre ódzkodik ettől a lépéstől, de Hollande a szombati megbeszélés után közölte: folytatja erőfeszítéseit partnerei meggyőzésére. Egyben azt is bejelentette, hogy a francia diplomácia vezetője, Laurent Fabius hétfőn az EU-külügyminiszterek tanácskozásán fel fogja vetni a szíriai fegyverszállításokra kimondott embargó feloldásának kérdését. Párizs - amely az Aszad-rendszer elleni küzdelem legfőbb nyugat-európai támogatója - azt szeretné, ha védekezést szolgáló fegyvereket adnának a szír ellenzéknek.

A Süddeutsche Zeitung című német lap azt írta szombati számában, hogy a berlini vezetés hajlandó Patriot típusú légvédelmi rakétákat küldeni Törökországba, a török-szír határra, mihelyt Ankara hivatalosan is előterjeszti ezt a kérését. Az újság szerint a német hadsereg egy vagy két rakétaüteget, s ezekkel legfeljebb 170 embert kész a térségbe küldeni egy NATO-akció keretében. A berlini védelmi minisztérium egyelőre hivatalosan csak annyit közölt: mindenképp szükség lenne a NATO jóváhagyására ahhoz, hogy a német vezetés megvizsgálja egy ilyen szerepvállalás lehetőségét.

Törökország másfél hete jelentette be, hogy a szíriai konfliktus miatt tárgyalásokat folytat a NATO-val Patriot-rakéták telepítéséről. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pedig közölte: a katonai szövetség kész segítséget nyújtani a NATO-tag Törökországnak. A törökök azonban egyelőre nem terjesztették elő hivatalosan is a Patriotokra vonatkozó kérését: a Süddeutsche Zeitung szerint ez hétfőn várható.

A szír kormányerők és a felkelők hetek óta heves harcokat folytatnak a török határ közelében, s a támadásoknak (köztük a szír légierő akcióinak) már török oldalon is voltak áldozatai. A rendkívül korszerű légvédelmi rakéták telepítése azonban egyes hírek szerint nem pusztán a török területek védelmét szolgálná: a Milliyet című isztambuli újság tíz napja azt írta, hogy a Patriotok török harci gépek ellenőrző repüléseivel kiegészítve a határtól délre fekvő szíriai övezetet is védenék a damaszkuszi kormány légierejétől. Ezzel lényegében repüléstilalmi övezetet hoznának létre Szíria északi része felett.

Ami a harci cselekményeket illeti, szombaton Aleppó és Damaszkusz környékén folytak harcok. A szíriai hatóságok közben elengedték azt a török operatőrt, akit még augusztusban vettek őrizetbe a kormánycsapatok Aleppóban. Társának, egy jordán riporternek a hollétéről továbbra sincs hír.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két busz ütközött frontálisan Ghánában,

Több tucat halottat követelt Ghánában két busz frontális ütközése. Tovább olvasom