Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

A szíriai ellenzék elutasítja a genfi rendezési tervet

Elutasítja a szombati genfi nagyhatalmi konferencián elfogadott béketervet a szíriai ellenzék.

Elutasítja a szombati genfi nagyhatalmi konferencián elfogadott béketervet, egyúttal "szabadságharcának" folytatását ígérte a szíriai ellenzék - közölték vasárnap ellenzéki vezetők. Ezzel párhuzamosan Laurent Fabius francia külügyminiszter kijelentette, hogy Bassár el-Aszad elnöknek le kell mondania a megállapodás szerint, német kollégája, Guido Westerwelle pedig a politikai átmenet beindításának fontosságát hangsúlyozta.

"A találkozó zátonyra futott. A genfi nyilatkozat erőtlen. Olyan homályosan van megfogalmazva, hogy mindenki úgy értelmezheti, ahogy neki megfelel. Emellett arra sem utal, hogy milyen módon mehet végbe egy átmeneti kormány felállítása" - közölte Omár Savaf, a közel-keleti ország ellenzéki erőit tömörítő esernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács tagja.

Burhán Galjún, a tanács elnöke "rossz hírnek" nevezte a megállapodást, míg a szervezet szóvivője azt mondta, a genfi nyilatkozat "kétértelmű", kiemelve, hogy az nem tartalmaz sem mechanizmust, sem forgatókönyvet a végrehajtásra vonatkozóan.

Szombaton Genfben az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Törökország, Irak, Kuvait és Katar külügyminiszterei, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról állapodtak meg, hogy Szíriában konszenzus alapján, teljes jogkörrel bíró nemzeti egységkormányt kell alakítani. A megállapodás nem tartalmazott semmit arra vonatkozóan, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnökre milyen szerep vár a politikai átmenet folyamatában.

Ennek ellenére Laurent Fabius francia külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a megállapodás értelmében Aszadnak le kell mondania. "A szöveg egyértelműen kimondja, hogy átmeneti kormány kerül megalakításra teljes jogkörrel, (...) közös megegyezéssel megválasztott tagokból. Az ellenzék soha nem egyezne bele (Aszad bevonásába), ezért ez magától értetődő módon azt jelenti, hogy Aszadnak mennie kell" - mondta.

Fabius hozzátette, hogy a genfi megállapodás önmagában még nem elegendő, ezért Franciaország azt fogja kérni az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy utalja a béketerv végrehajtását az ENSZ Charta hetedik fejezete alá. Az ENSZ Alapokmányának hetedik fejezete felhatalmazza a tanácsot, hogy a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető ügyekben a szankcióktól katonai beavatkozásig terjedő lépéseket hozzon.

Guido Westerwelle német külügyminiszter vasárnap úgy vélte, hogy a genfi találkozó "világosan demonstrálta, hogy a nemzetközi közösség politikai úton kívánja rendezni a szíriai konfliktust", a hatpontos Annan-terv alapján meghatározva a megoldás paramétereit.

Westerwelle üdvözölte Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának a szíriai erőszak leállítására irányuló erőfeszítéseit, a politikai átmenet folyamatának beindítását.

"A szíriai helyzet kiszélesedésének és a válságnak az egész térségre való kiterjedésének a veszélye csak nőtt az elmúlt napokban" - hangsúlyozta a német külügyminiszter.

Kína és Oroszország - amelyek vétójoggal rendelkeznek a tanácsban - ugyanakkor korábban többször is elutasította, hogy a szervezet külső beavatkozásra jogot adó határozatot hozzon Szíria ügyében.

Az állítása szerint az ország területének 60 százaléka felett ellenőrzést gyakorló Szíriai Nemzeti Tanács tagjai azt is közölték, hogy folytatják az Aszad-rezsim elleni "szabadságharcukat". "Bízunk benne, hogy a többi területet is felszabadítjuk a diktatúra (uralma) alól" - mondta Basám Isak, a tanács egy magas rangú tagja.

Haiszam el-Maleh veterán ellenzéki aktivista, a nemzeti tanács alapító tagja úgy fogalmazott vasárnap, hogy a genfi megállapodás "időpocsékolás" volt, és azt ígérte, hogy nem fog asztalhoz ülni Aszaddal és "gyilkos rezsimjével".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavertek egy al-Kaida támadást Jemenben

Visszavertek egy al-Kaida terrorszervezethez köthető támadást vasárnap Jemenben, az összecsapásokban… Tovább olvasom