Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

A szlovák parlament határozatban ítélte el Orbánt

Szlovákia - Határozatban ítélte el a szlovák parlament szerdai rendkívüli ülésén a Fidesz elnökének kijelentését, amelyet május 23-án tett Esztergomban.
Orbán Viktor a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja közös kampányrendezvényén azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hány magyar nemzetiségű politikus képviseli majd a Kárpát-medencét Brüsszelben. A határozatot a három szlovák kormánypárt jelen lévő 79 képviselője támogatta, a magyar pártnak a szavazáson megjelent 14 képviselője pedig ellenezte. Nem volt ott az ülésen illetve a szavazáson a két szlovák ellenzéki párt.

Slota kitiltaná Orbánt Szlovákiából

Nem kívánatos személynek akarja nyilváníttatni Orbán Viktor Fidesz-elnököt Ján Slota. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke erről a szlovák parlament Orbán Viktor kijelentései miatt összehívott szerdai rendkívüli ülésén beszélt.

Slota szerint törvényt kell elfogadni a Szlovák Köztársaság védelméről, magyar egység szorgalmazását pedig szélsőséges mozgalmak népszerűsítésének, vagyis bűncselekedménynek kell minősíteni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nyilatkozatok helyett konkrét lépésekre lenne szükség, s talán nem csak diplomáciaiakra.

Slota sürgette, hogy helyezzék törvényen kívül a Magyar Koalíció Pártját. Az SNS elnöke olyan képviseletet biztosítana a szlovákiai kisebbségeknek, mint amilyet Budapest a magyarországiaknak. Kötelezővé tenné a szlovák nyelvű érettségit, alkalmaztatási feltételül szabná a szlovák nyelvizsgát, valamint felülvizsgálná a szlovák-magyar alapszerződést.

Slota szerint Szlovákia fenyegetettsége annál is nagyobb, hogy a felmérések szerint a Fidesz nagy fölénnyel nyeri majd meg a magyarországi parlamenti választásokat. Az igazi veszélyt pedig az jelenti - figyelmeztetett -, hogy a Fidesz Jobbikkal együtt kétharmados többséget szerezhet. "S akkor lesz itt magyar csárdás a Kárpát-medencében" - tette hozzá Slota.

Slota Orbánt "kárpáti betyárnak" nevezte.

A pozsonyi kormánykoalíció második legnagyobb erejének számító Szlovák Nemzeti Párt vezetője szerint "a Duna túlsó partján máig nagyon sok politikailag beteg ember él", aki nem fogadja el a két világháború utáni rendezést, a békeszerződéseket.

Fico: az Orbánt támogatók húzták elő a "magyar-kártyát"

Robert Fico visszautasította szerdán azokat az állításokat, hogy a szlovák kormánykoalíció húzta elő a "magyar-kártyát" az EP-választás előtt. A szlovák kormányfő a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén beszélt.

A Fidesz elnökének a Kárpát-medencei magyarok európai parlamenti képviseletéről tett kijelentései miatt hívták össze a szlovák parlament ülését. A szlovák kormányfő ezen kijelentette: nem a szlovák kormánykoalició vetette fel a Kárpát-medencei magyarság egységesítésének témáját .

Robert Fico azt mondta: Pozsony jó kapcsolatokra törekszik Budapesttel, ám figyelmeztetni kell arra, ha a közép-kelet-európai térségben van olyan politikus, aki az Európai Unió vallotta értékrenddel ellentétesen viselkedik. Hozzátette: "Az esztergomi retorika nem kis dolog." Fico elmondta: a szlovákiai kisebbségek az európai szintnek megfelelő jogállást élveznek. Azt is közölte, soha nem fogja kerülni a találkozót a magyar miniszterelnökkel.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. rhyyy 2009. június 04. 16:00
  „Lehet, hogy Slota beteg, de akkor is hatalom van a kezében.

  Most már tényleg hagyni kellene élni a határontúli magyarokat!
  Orbánka ne akarjon történelmet írni, maradjon csöndben és menjen focizni.”
 • 67. flexsnake 2009. június 04. 14:59
  „65. óránként 75ezer a díjam, ha ki tudod perkálni akkor felolvasom az a szöveget amit akarsz :D Hirdetést, reklámot, stb.... :D ÉS akkor mi van? :D Még táncra is perdülhetek egy mszps lufival a kezemben gárdagyűlésen és hozzám sem érhetnek :D A szabadságjogok itt kezdődnek ;)”
 • 66. flexsnake 2009. június 04. 14:57
  „63. de keményen meg is adja neki ormány. Gratulálok hozzá. És ki szív? Azok akik beszélik a magyart de szlovákok. Viktorka itthon felrakja a lábát nézi a tvt azok ott meg jól meg lesznek szopatva. Köszi.
  Nem szoktam boxolni így verést sem szoktam kapni :) Én azzal is nyerek ha eredménytelen a választás, azzal is ha fidesztöbbség lesz sőt ha valami csoda folytán csak romák meg jobbikosok lesznek epképviselők akkor még többet nyerek rajta :D Nekem mindenképpen nyereség ha egyik párt jobban szerepel az mindegy melyik :D”
 • 65. hazaipalya 2009. június 04. 14:38
  „nem mora park,mert tul sokan lesznek a téren,ezért szechenyi tér! remélem felszolalsz ló-gar!meg fluxklux-sznake te is! LOL”
 • 64. hazaipalya 2009. június 04. 14:37
  „fluxhufi,péntek este 7ora-szechenyi tér!szeretnélek ott látni! logar,te is ygere ,majd elbeszélgetünk.jo?”
 • 63. papaya 2009. június 04. 13:56
  „flexi,..... Slotádnak úgy kell a magyargyűlölet szítása mint egy falat kanyér az EP választás előtt. Az itthoni választásról elárulok neked és logaritmus..... egy óriási nagy titkot. 7-én iszonyatos verést kaptok . logarka vasárnap este már választ fogsz kapni "szellemes kérdéseidre".”
 • 62. Birodalmi 2009. június 04. 13:44
  „flexi, .....? nem elég az amit az ithoni bűnözők eléd raknak? te kis mohó!”
 • 61. flexsnake 2009. június 04. 13:22
  „NA kellett ormánynak kampányolni.... köszi viktor már a szlovákok is utálnak. Legközelebb a magyarok ne segítsenek ennyit...”
 • 60. tuskóhopkins 2009. június 04. 12:47
  „53. hozzászólás papipa 2009.06.04. 09:40

  A szlovák parlament abbaan a Pozsonyban székel, amit nem is ők hoztak létre, csak betették a popójukat egy "kis" hátszéllel. Éppenséggel nekünk lenne okunk morcosságra.

  ...mi meg abban a Kárpát-medencében székelünk, amelynek már voltak lakói a honfoglalás idején.”
 • 59. Boytronic 2009. június 04. 12:40
  „Log!!!!Hogy mi lesz????Kolbásztöttő verseny:::))))))”
 • 58. Logaritmus 2009. június 04. 12:23
  „47. hozzászólás hazaipalya: mert mi lesz a Móra Parkban? Nemzeti rock koncert? Jobbik találkozó MLM oktatással? :D”
 • 57. Logaritmus 2009. június 04. 12:22
  „55. hozzászólás gyukolac: nem akarlak elszomorítani, de te sem sok olyan Nobel díjat nyert magyar tudós tudsz felsorolni, akik itthon érték el a tudományos, művészeti eredményüket amit díjaztak.... :(”
 • 56. redstar 2009. június 04. 11:52
  „Ez a Slota a tótok Orbánja...vagy Orbán a mi Slotánk? Egyik sem nagy nyeremény....:-(((
  Sem a szlovákoknak, sem nekünk...”
 • 55. gyukolac 2009. június 04. 10:10
  „Kérje már neg valaki Slotát, hogy 3 szlovák Nóbel díjast soroljon már föl! Azonnal!
  Amíg ez nem megy, addig csak arra gyanakszom, hogy írigykedik a magyarság eredményeire.
  Meghát az országot is a Trianonnak köszönhetik.
  Vagy mégis igaz az ősszlovák elmélet, hogy a világ nekik köszönhet mindent??? bruhaha”
 • 54. varadipal 2009. június 04. 09:47
  „Okos ember gondolkodik, vagy 10-ig számol, mielőtt kimond valamit. Erről ennyit.”
 • 53. papipa 2009. június 04. 09:40
  „A szlovák parlament abbaan a Pozsonyban székel, amit nem is ők hoztak létre, csak betették a popójukat egy "kis" hátszéllel. Éppenséggel nekünk lenne okunk morcosságra.”
 • 52. zehn 2009. június 04. 09:27
  „Nos, Orbántól - és persze más magyar politikusoktól is - megszoktuk már, hogy néha hülyeségeket beszél.
  Ám az is felháborító, ha egy ajándékba kapott ország vezetőinek nincs jobb dolga, mint állandóan velünk packázni.”
 • 51. dragboyz 2009. június 04. 09:19
  „Monjon le! :-)
  Szerintem SÜN-ben ki kell emelni a parlamentből, és térkövekkel dobálni! :-D
  Nagy veszteség lesz nekünk szlovákia, eddíg se voltunk velük jóban, mindíg találtak bennünk valamit, egyszer csak meg nyugszanak! Remélem Orbán kedves nem haragít ránk még valakit..... Van itt elég sz.r amit kavarnia lehet!”
 • 50. legal 2009. június 04. 08:27
  „Elhiszem, hogy mindez csak EU-s politikai játszma része (a német pártvezér nyilatkozata, a szlovák és cseh megnyilatkozások), hogy mennyi szocialista oldali és mennyi néppárti képviselő karüljön be az EU parlamentbe. Erről szól a történet, s nem arról, hogy a német nyilatkozó elfelejtette volna, mit tett értük Magyarország, vagy mit is nem tett, vagy tenne értük Orbán Viktor. Politika, a választók győzködése, csak oly háttérben, ahol a keleti blokk országaiban élők tudata még nem érti a dolgok mélységét, lényegét. Talán éppen az a jele ennek, hogy a szavazáskor a szlovák ellenzék (nemcsak a Magyar Koalíció Pártja!!!!) kivonult a parlamentből.”
 • 49. .suhym. 2009. június 04. 07:08
  „2009-06-03

  Bayer Zsolt: Fanyalgók
  Álláspont
  Amikor a 19. század végén a székelyek úgy döntöttek, hogy emlékművet emelnek Madéfalva áldozatainak, elég hamar s elég sok adomány gyűlt össze az emlékműre.

  Persze a Székelyföldön.

  Mert a korabeli pesti sajtóban a korabeli pesti újságírók inkább azon fanyalogtak, hogy vajon mennyibe kerül ez az emlékmű, s hogy nem lehetne vajon ezt a sok pénzt valami más, hasznosabb dologra költeni... (Épp csak azt nem írták, hogy lélegeztetőgépre, de csak azért nem, mert akkoriban még nem volt olyan.) Nem lehet véletlen, hogy Albert Ernő így sóhajt fel az emlékmű történetéről írott dolgozatában:

  "Természetesen meg kellene küzdeni azzal az ellenállással és ellenszenvvel, amely az egész kelet-európai térségben csak a magyarokra jellemző, azzal tudniillik, hogy a bennünket sújtó szellemi genocídium a társadalom jelentős rétegeiben elfojtotta azt a tudatot és érzést, hogy a nemzet egységének kötőanyaga az a históriai véráldozat is, amelyre emlékjellel ellátott és jeltelen sírhantjaink utalnak. Székelyföld - sajnos, szomorú, de példát mutató és erőt adó is - jeltelen sírokban és jeles emlékművekben igencsak bővelkedik."

  Végül is az emlékművet, a Siculicidiumot 1905. október 8-án felavatják. Hátulján ott a híres felirat:

  "Itt emelt magának a gonoszság oltárt,

  Mondd el hóhérainkra a CIX-ik zsoltárt!"

  S hogy még tájékozottabbak legyünk, nézzünk bele abba a CIX. zsoltárba:

  "Ne légyen segedelme neki,

  Ínségben ne szánja senki,

  Nemzete elfogyjon más részben,

  És ne feledje az Isten

  Bűnöket ő elejeknek,

  Mellyet ők cselekedtenek."

  S hogy miért is jutott eszembe mindez éppen most? Hát a Kárpát-medence kapcsán. Mert Orbán azt merészelte mondani, hogy nem mindegy, hány magyar képviseli majd Brüsszelben a Kárpát-medencei magyarságot. S ebből a mondatból lett most megint botrány. Igazi, züllött, ocsmány, farizeus műbotrány. Mert az utódállamokban élő nacionalisták és kisebbségi komplexusokkal küszködő beteg lelkek frászt kapnak a Kárpát-medence fogalomtól. Mert a bunkó Ján Slota, az egykori kétkezi autótolvaj egész politikai krédója kimerül a magyargyűlöletben, s mert a szocdem nemzetekfelettiség jegyében némi hazai kérésre nyilván felsorakozik a "félőkhöz" és "aggódókhoz" a cseh meg a német külügyminiszter is.

  De nem is ez a megdöbbentő.

  Hanem az, ahogy a liberális magyar értelmiség, no meg a száz év óta semmit sem változott pesti újságírók szekundálnak most mindehhez, készségesen. (Megyesi Gusztáv a Népszabadságban természetesen Szijjártóra haragszik, amiért az lebunkózta a bunkó Slotát...)

  Ha ezek száz éve éltek volna, cikket írnak arról, hogy milyen drága a Siculicidium.

  Willy Brandt azt mondta egyszer: "Én az ördöggel is hajlandó vagyok összefogni a német egyesítésért."

  Ezek a mi pesti újságíróink és értelmiségieink meg így szólnak: Mi az ördöggel is hajlandók vagyunk összefogni Orbán ellen!

  És összefognak.

  És lelkesen úgy csinálnak, mintha ez a Kárpát-medencei magyarság meg az egykor volt Haza meg a múlt, a történelem, a nemzeti összetartozás valami bűn lenne. Valami újdonság. Valami, amit szégyellni kell.

  S azért teszik ezt, mert fogalmuk sincsen róla, hogyan aránylik a nyolcvankilenc az ezeregyszázhoz. Már ezt a két számot sem értik, a szerencsétlenek...
  Bayer Zsolt
  nyomtatóbarát verzió cikk továbbküldése hozzászólás (25 db)”
68 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Freddie Mercury is jöhet fellépni - mondta a polgármester

Horvátország - Nem kis megdöbbenést keltett Zágráb polgármestere, amikor egy interjúban azt mondta, szívesen látná a legendát újra énekelni a városban. Tovább olvasom