Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A szobalány azonosította Strauss-Kahnt

Egyesült Államok -A New York-i Sofitel szálloda szobalánya, aki nemi erőszak kísérletével vádolta meg Dominique Strauss-Kahnt, vasárnap a rendőrségen a támadójaként azonosította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) francia vezérigazgatóját.

A szállodai alkalmazott egy több személyből álló sorban ismerte fel Dominique Strauss-Kahnt. A 62 éves közgazdászprofesszort, akit a New York-i rendőrség előző nap az Air France repülőgépéről szállított le, az ügyvédjei szerint ártatlannak vallja magát. A rendőrség korábbi közlése szerint az IMF vezérigazgatója az előállítása során nem tanúsított ellenállást, de nem volt hajlandó vallomást tenni.

A rendőrség szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolja az IMF vezetőjét. Strauss-Kahnt bűnössége esetén az első két vádpont mindegyikéért, külön-külön 15-től 20 évig, a harmadikért pedig 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A valutaalap vezetőjét nem illeti meg diplomáciai mentesség.

Dominique Strauss-Kahn hétfőn jelenik meg először a bíróság előtt, amikor a vele szemben emelt vádakban az előzetes bejelentés szerint ártatlannak fogja vallania magát. A bíró ekkor dönt arról is, hogy mekkora óvadék ellenében védekezhet szabadlábon.

Ügyvédjei "lendületes" védekezést ígértek az ellene felhozott vádak ellen. Elmondásuk szerint az IMF-vezér úgy döntött: önként vállalja, hogy a testét a szállodai incidens közben elszenvedett esetleges sérülések után kutatva vizsgálatnak vessék alá. Az IMF vezérigazgatóját vasárnap éjjel megbilincselve szállították el a harlemi rendőrségről, hogy elvégezzék a bűnügyi orvos-szakértői vizsgálatot.

Dominique STRAUSS-KAHN-t, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF francia vezérigazgatóját (k) kikísérik egy New York-i rendőrségi épületből május 15-én, egy nappal az után, hogy nemi erőszak gyanúja miatt őr
Dominique STRAUSS-KAHN-t, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF francia vezérigazgatóját (k) kikísérik egy New York-i rendőrségi épületből május 15-én, egy nappal az után, hogy nemi erőszak gyanúja miatt őrizetbe vették New Yorkban.
Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

Az IMF-ben az ügy miatt a szervezet második emberét, John Lipskyt nevezték ki ügyvezető vezérigazgatóvá, s a valutaalap háza táján elterjedt, hogy Strauss-Kahn az ellen felhozott vádak súlya miatt hamarosan lemond. Az előzetes várakozásokkal ellentétben azonban elmaradt a kormányzótanács vasárnapra meghirdetett, nem hivatalos ülése, amit a jelenlegi elképzelés szerin hétfőn tartanak majd meg.

A valutaalapnál kialakult hatalmi vákuummal párhuzamosan a botrányos bűnügy megkérdőjelezte Strauss-Kahn alkalmasságát arra is, hogy jelöltesse magát a jövő áprilisi elnökválasztásokra, amelyeket a közvélemény-kutatásoknak az incidens előtti állása szerint fölényesen megnyerne a hivatalban lévő Nicolas Sarkozyvel szemben.

Strauss-Kahn 2008-ban kénytelen volt bocsánatot kérni, amiért az IMF-ben viszonyt folytatott egy magyar beosztottjával. Az akkori botrány után azonban a vezérigazgató megtarthatta állását, mert a kapcsolat a közgazdásznő beleegyezésével történt. Noha azóta az IMF-nél a francia vezér újabb nőügyeiről terjedtek el pletykák, a felesége, a vele Washingtonban együtt élő Anne Sinclair közleményt adott ki, amely szerint "egy másodpercig sem hitte el" a férje ellen felhozott vádakat.

Az IMF-vezér egyik ügyvédje az a Benjamin Brafman, aki Michael Jacksont, a "pop királyát" védte a gyerekmolesztálási ügyében, de több más bajba jutott hírességet is az ügyfelei között tudhat.

A New York-i helyszínelők a szállodában DNS-mintákat vettek. Az IMF-vezért nemi erőszakkal vádoló 32 éves szobalányt - akinek nevét nem hozták nyilvánosságra - könnyebb sérülésekkel látták el a kórházban. A hotel vezetése szerint a nő három éve áll a Sofitel alkalmazásában és mind a munkáját, mind a magatartását "tökéletesen kielégítőnek" minősítette.

Az IMF-vezér letartóztatása nyomán az euró árfolyama a távol-keleti tőzsdéken a dollárral szemben 6, a jennel szemben pedig 4 heti mélypontra zuhant.

Korábban írtuk:

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját a New Yorki repülőtéren, szexuális erőszak gyanújával - jelentette helyi idő szerint szombaton a The New York Times.

Az őrizetbe vétel tényét később Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője is megerősítette, s beszámolt arról, hogy Strauss-Kahn ügyvédet kért, s megtagadta a válaszokat a kihallgatók kérdéseire.

Az amerikai lap reptéri hatóságokra hivatkozva számolt be arról, hogy Strauss-Kahnt alig néhány perccel Párizsba indulása előtt fogták le a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren. A francia IMF-főnök már az Air France légitársaság gépén ült, az első osztályon, amikor a rendőrség őrizetbe vette és leszállította a párizsi járatról. Strauss-Kahnt a Midtown South-i kapitányságra vitték kihallgatásra, szexuális zaklatás gyanújával.

Az idézett amerikai hatóságok szerint az IMF első emberét azzal gyanúsítják, hogy előzőleg a nap folyamán "szexuális támadást" követett el egy hotelben a Times Square-en az egyik alkalmazott, egy szobalány sérelmére. A 32 éves szobaasszony az incidenst követően kimenekült a szállodai szobából - mondta el Browne szóvivő, aki közölte azt is: a rendőrség feltételezése szerint Strauss-Kahn sietősen távozott a Sofitel szállóból, menekülni készült, mert még mobilját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta a szállodai szobában. Ezért visszatartották a párizsi járatot, és leszállították róla a gyanúsítottat. Browne szerint még nem emeltek vádat az IMF vezérigazgatója ellen.

A szobalányt a Roosevelt Kórházba szállította át a sürgősségi szolgálat, ahol ellátták kisebb sérüléseit - mondta a rendőrségi szóvivő. Browne szerint a szobalány azt mondta a rendőröknek, hogy Strauss-Kahn orális szexre akarta kényszeríteni, de végül sikerült kiszöknie a szobából az erőszakoskodó elől, s segítséget kérni a szállodai személyzettől. Amikor a rendőrség néhány perc múlva kiérkezett, Strauss-Kahn már távozott a hotelből.

A 62 éves Strauss-Kahn - akit a 2012-es francia elnökválasztásokon a szocialisták lehetséges jelöltjeként is emlegetnek - 2007 novembere óta tölti be a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztját, s helyzetét három évvel ezelőtt már megingatta egy szexügy.

Az IMF-főnök ellen hatalmi visszaélés gyanújával 2008-ban vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt. A vezérigazgató tekintélyét alaposan megtépázó ügyről akkor az IMF közleményt adott ki, amely szerint az igazgatótanács helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát, amelyet az IMF-vezető Nagy Piroska magyar közgazdásznővel, a valutaalap afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével folytatott. Strauss-Kahn nyilvánosan bocsánatot kért az ügy miatt az IMF-alkalmazottaktól és feleségétől is.

A valutaalap vezető testülete az ügyben elrendelt vizsgálat megállapításaira hivatkozva három évvel ezelőtt tisztázta az IMF-vezetőt a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól, és akkor úgy döntött, hogy továbbra is együtt kíván működni Strauss-Kahnnal.

Az IMF most elzárkózott mindenfajta kommentártól azzal, hogy nem kapott hivatalos tájékoztatást a New York-i Sofitel szállóban történt incidensről.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. dodó 2011. május 16. 21:30
  „A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolt vezérigazgatója őrizetének meghosszabbítását kérte az ügyész a bíróságtól hétfőn New Yorkban, a vádismertetési tárgyaláson.
  A vád szerint az első DNS-vizsgálat eredményei bizonyítják a szexuális támadás tényét, és felmerült a gyanú, hogy Dominique Strauss-Kahn korábban is követett el hasonló bűncselekményt.
  A védelem, amely szerint az IMF-vezér ártatlan, egymillió dolláros óvadékot ajánlott fel azért, hogy a gyanúsított szabadlábon védekezhessen. A védelem szerint az IMF-vezér ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban.
  Strauss-Kahnnak legközelebb pénteken kell megjelennie a bíróságon.”
 • 28. bánki 2011. május 16. 19:52
  „Nem volt nehéz !
  Fél centivel rövidebb az átlagnál !”
 • 27. horvathi 2011. május 16. 13:13
  „Egy ilyen Strauss-Kahn (Kohn) féle szélsőséges cionista gazembert, a fél világot nyomorba taszító cionista IMF vezért megvádolni a általa elkövetett szemétséggel, kimeríti az antiszemitizmus, holokauszt tagadás és a gyűlöletbeszéd "bűncselekmények" együttesét.

  Ha a pesti Hiltonban erőszakolt volna meg egy szerencsétlen lányt, akkor rendőri díszkisérettel vitték volna ki a Ferihegy-Liszt Ferencre, a lányt meg még ki is rúgták volna az állásából. Esetleg még valamilyen magas állami kitüntetést is kapott volna a magyar gazdasági élet "fellendítésében" (magyarul újabb privatizációk kierőszakolása, újabb tízezrek nyomorba taszítása stb.) kifejtett munkássága miatt. Mindezt persze csak azért mert hazánk sajnos már régóta cionista gyarmat.”
 • 26. klj_54 2011. május 16. 12:25
  „Ha már a mondanivalóba nem tud valaki hivatásos kötözködőként belekötni akkor az alaki és formai dolgokba fog!
  Az "amerika" ott jelzős szerkezet, amely egy Govermentet jelöl, tehát jogos a kis betű!

  Maradva a hírnél:
  A szobalány 9 néger mellett sikeresen kiválasztotta áldozatát:)
  Nevetséges az egész eljárás egy hiteltelen, gyilkos kormánytól!”
 • 25. deszkás 2011. május 16. 12:17
  „MIGNON! Lehet igazat is adok de az euró bedőlése is véletlen? Egyébként az első sor az általánositás és a többi? KLJ is feltette a kérdést.”
 • 24. Mignon 2011. május 16. 12:13
  „Nekem csak egy kerdesem lenne!

  Ha ez az eset Budapesten mondjuk a Hilton-ban törtent volna,
  az IMF teljhatalmu urat, Strauss-Kahnt,
  a magyar rendörseg leszallitotta volna e a Berlinbe indulo repülöröl az utolso pillanatban

  egy szobalany feljelentese alapjan...??

  (Nem hiszem)”
 • 23. északmagyar 2011. május 16. 12:12
  „DSK-nak már volt korábban egy érdekes viszonya, másfelől a gazdag <moderálva> gyakran elfelejtik, hogy nem mindenki adja magát pénzért, "szegények" megzakkannak a pehelykönnyű életük súlya alatt.”
 • 22. Mignon 2011. május 16. 11:13
  „20. deszkas

  Erdekes, de butasag.

  Aki meg egy orszagnevet kisbetüvel ir,es egy egesz nepet utal, az altalanosit!
  Altalanositani soha nem szabad...!
  En sem altalanositok soha, es nem irok olyanokat peldaul, hogy
  "minden teherautosoför hülye"...!

  Mert az nem lenne igaz.”
 • 21. klj_54 2011. május 16. 11:02
  „21. macs 2011.05.16. 09:41
  Szkeptikus vagyok minden esetben, ha ismert az "elkövető"!
  Cui prodest?
  Azaz kinek az érdeke?
  Strauss-Kahn kilóra megvehet bárkit erőszak nélkül!”
 • 20. macs 2011. május 16. 09:41
  „Szerintem, ha egy férfi meg akar erőszakolni egy nőt, akkor irreleváns, hogy milyen származású és vallású. Azért kíváncsi lennék, milyen hozzászólások érkeznének, ha mondjuk Strauss-Kahn családjában neves keresztes lovagok, magas egyházi tisztségviselők lennének. :-) És ne gyertek azzal, hogy akkor nem erőszakoskodna, mert az kevés.”
 • 19. deszkás 2011. május 16. 09:26
  „KLJ! Egészen érdekes amit irtál.”
 • 18. klj_54 2011. május 16. 09:05
  „Már a franciák is gyanítják, hogy politikai háttere van a dolognak.
  A második világháború lezárása után több ország kapott Marshall segélyt, persze egy záradékkal, mely talán ma már nyilvános. Kommunista vagy érdemben baloldali politikát folytató párt nem lehet hatalmon. Ez ugye Franciaországra is igaz.
  Más,de szintén ide tartozik.
  Nekünk anno tanították a neokolonializmus fogalmát de nem tanították azt, ami Andre Kosztolányi könyvéből kiderült. Az usa a második front révén felszabadította ugyan a rá eső részét Európának, de közben -teljesen jogszerűen, pénzért!- megvásárolt sok nagy vállalat részvényét. Mint tudjuk, kétféle részvény van, elsőbbségi (aki belebüffenthet a cég merre is menjen?) és a csak nyereségre utazó.
  Tehát amerika (nem véletlen a kis betű!) ott szól bele Európa dolgaiba ahol csak tud.
  Ha nem megy részvények útján akkor -mivel megölni gázos lenne, mint Oszama Bin Ladent!- besározni azt aki számukra keresztbe tesz!”
 • 17. horvathi 2011. május 16. 00:37
  „Strauss-Kahn (Konh) zaklatása miatt antiszemitizmus, holokauszt tagadás továbbá gyűlöletbeszéd miatt fel kell jelenteni az egész new yorki rendőrséget, az erőszakot elviselni ell nem akaró szobalányt, továbbá az összes újságírót, aki merészelte lehozni ezt a hírt.

  Mi az, hogy egy szélsőséges cionistáról merészelték megírni az igazat?”
 • 16. dodó 2011. május 15. 22:03
  „A zsidó világbankár megkapta a selyemzsinórt az övéitől :: 2011. május 15. 19:22

  A vezérigazgató Dominique Strauss-Kahn őrizetbe vétele ellenére zavartalan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) működése - közölte a pénzügyi szervezet vasárnapi közleményében. Ezt még az agyatlan rabszolga sem eszi meg, hogy azért kellett buknia, mert valami takarítónőt molesztált. Kahn úr a zsidó pénzügyi világkörök belső harcának egyik kézzel fogható bizonyítéka. Ha nem akarták volna kilőni, akár csecsemőt is molesztálhatott volna. Szeretik közülük egyesek.”
 • 15. bánki 2011. május 15. 21:58
  „,,Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője elmondta, hogy a Times Square-en fekvő Sofitel luxusszálloda egyik szobalánya tett feljelentést a rendőrségen szexuális erőszak miatt. A 32 éves nő elmondása szerint helyi idő szerint szombaton 13 óra körül történt a bűncselekmény. Strauss-Kahn szobáját kellett volna rendbe tennie, s miközben a lakosztály halljában dolgozott, a vendég meztelenül kijött a fürdőszobából és letámadta. Előbb berángatta a hálószobába, de ott még sikerült elhárítani közeledését. Ezután a fürdőszobába vonszolta, ahol orális szexre kényszerítette és közben megpróbálta alsóneműjét leszedni. A nőnek végül sikerült kimenekülnie és a történtekről tájékoztatta kollégáit. Ők hívták a rendőrséget, amely azonnal cselekedett. A kisebb sérüléseket szenvedett szobalányt a Roosevelt kórházba szállították, ahol a sürgősségi osztályon látták el.
  A rendőrség már nem találta meg Strauss-Kahnt a napi háromezer dollárba kerülő lakosztályban. Azt feltételezte, hogy menekülni próbál a vendég, mert a mobiltelefonját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta szobájában, tehát sietősen távozott. Rövid idő alatt kiderítették, hogy a Kennedy repülőtérre távozott és egy Párizsba tartó járat indulására vár. A New York-i rendőrség megkeresésére a repülőtér biztonsági szolgálata tíz perccel a gép indulása előtt őrizetbe vette és leszállította a repülő első osztályán üldögélő Strauss-Kahnt."

  UFF !”
 • 14. bánki 2011. május 15. 21:42
  „Strauss-Kahn egy előkelő párizsi elővárosban, Neuilly-sur-Seine-ben született zsidó család gyermekeként 1949-ben. Gyermekkorát részben a gyarmati Marokkóban töltötte. Tanulmányait francia elitegyetemeken, a Paris Institute of Political Studies-ban és az Hautes Etudes Commerciales-ben végezte.”
 • 13. dodó 2011. május 15. 21:40
  „Nálunk másként végződött volna a dolog.
  Az Orbán-Navracsics-Sólyom trió négykézláb csúszva nyelvével tisztogatta volna a galiciáner alfelét sűrű bocsánatkérések közben. A szobalányt azonnal őrizetbe vették volna szexuális gerjedelmet keltő ruhás masírozásért, a szállodaigazgató kirúgták volna ilyen alkalmazott foglalkoztatásáért. Az országgyűlés sürgős tárgyalásban szavazott volna meg újabb IMf hitelek felvételét, az eddigi törlesztéseket lenullázva dupla kamattal való újra fizetését, az adófizetőktől pedig visszamenőleges hatállyal 30 %-os külön IMF adót szednének.

  Egyébként ki fog derülni, hogy a szobalány nyílt antiszemita kirekesztő magatartását próbálta a derék staussz nemi úton csökkenteni.”
 • 12. bánki 2011. május 15. 21:39
  „No coment !

  Early life

  Dominique Strauss-Kahn was born on 25 April 1949 in the wealthy Paris suburb of Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine. He is the son of Gilbert Strauss-Kahn, a legal and tax advisor and member of the Grand Orient of France, and Russian/Tunisian journalist Jacqueline Fellus. His family is of mixed Sephardic and Ashkenazic Jewish origin.[3]

  The family settled in Agadir, Morocco, in 1951, but after the 1960 earthquake moved to Monaco, where he started his education. They then returned to Paris, where he attended high school at the Lycée Carnot. He graduated from HEC Paris in 1971 and from Sciences-Po in 1972. He sat and failed the entrance examination for École nationale d´administration, but obtained a degree in public law, as well as a Ph.D. and an agrégation (1977) in economics at the Université Paris X (Nanterre).”
 • 11. bánki 2011. május 15. 21:36
  „Francia !

  Gáz, víz, áram !

  <moderálva>”
 • 10. Jozsoci 2011. május 15. 20:20
  „Azóta hallottam, hogy Sarközy legnagyobb vetélytársa volt a pártban. Így már jobban érthető.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomáliai kalózok: hétmillió dollár váltságdíjat kaptak

Vasárnapi jelentések szerint két spanyol tengerész szabadon engedéséért hétmillió dollár… Tovább olvasom