Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

A szociál-liberálisok nyerték Romániában a választást

A kormányon lévő román Szociál-liberális Szövetség fölényesen nyerte meg Romániában a parlamenti választásokat.
22:10 - Toró T. Tibor: valószínű, hogy nem sikerült átlépni az alternatív küszöböt

Valószínű, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjeinek nem sikerült hat képviselői és három szenátori választókerületben első helyen végezniük, és így a pártnak valószínűleg nem sikerült átlépnie az alternatív bejutási küszöböt - nyilatkozta az MTI-nek Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

Toró T. Tibor hozzátette: mindez azonban csak a szavazatszámlálás befejezése után válik bizonyossá. A pártelnök azt is eredménynek könyvelte el, hogy az exit poll felmérések egy százalék fölötti eredménnyel jegyezték az EMNP-t. "Felkerültünk a román nagypolitika térképére" - állapította meg a pártelnök.

21:30 - A román ellenzéki jobbközép 20 százalék fölötti eredményben reménykedik

A román ellenzéki, jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) abban bízik, hogy a vasárnapi parlamenti választások végleges eredménye szerint meghaladják a 20 százalékot - jelentette ki urnazárást követően Vasile Blaga, az ARD társelnöke.

A szövetség legnagyobb erejét alkotó, Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökeként is megszólaló Blaga arra biztatta a szavazókörzetekben lévő embereiket, hogy kövessék figyelemmel a szavazatszámlálást.

Blaga reméli, hogy a szövetség meghaladja a 20 százalékot, hiszen az exit pollok szerint az ARD a voksok 18-21 százalékát kapta. "Ez nem diadalmas eredmény, hiszen azt a célt tűztük ki, hogy 20 százalék fölé kerüljünk, és meggyőződésem, hogy végül sikerül ezt teljesíteni - mondta Blaga.

21:22 - Ponta: megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott az USL

Megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott a román Szociál-liberális Szövetség (USL), amit az ellenzék is elismer - jelentette ki Victor Ponta, az USL társelnöke a vasárnapi romániai parlamenti választások után.

Ponta szerint a választók akarata "példátlanul egyértelmű és világos" volt, így az USL abszolút többséget szerzett. Ponta jelezte, hogy felelősséggel viszonyul majd az ellenzékhez, amelyet tisztelni fog.

Bejelentette azt is, hogy beszélt telefonon Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, és megállapodtak, hogy hétfőtől tárgyalásokat kezdenek egy kétharmados alkotmánymódosító parlamenti többség kialakításáról, amely képes végrehajtani a reformokat.

21:05 - Kelemen Hunor: az RMDSZ bejutott a parlamentbe

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) biztosan ott lesz a következő parlamentben mind a képviselőházban, mind a szenátusban - jelentette ki az RMDSZ csíkszeredai kampányközpontjában exit poll mérések alapján Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

Kelemen Hunor hozzátette: az RMDSZ nem egy "ötszázalékos" párt, amint azt a közvélemény-kutatások mutatják, hanem az erdélyi magyar közösség képviselője. "A felelősségünk százszázalékos minden olyan magyar ember iránt, aki ránk szavazott, de azok iránt is, akik nem bennünket választottak, vagy nem jutottak el ma az urnákhoz" - jelentette ki Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik a nehéz időjárási viszonyok között is elmentek szavazni. A kampányban végzett munkájukért külön köszönetet mondott az RMDSZ polgármestereinek, önkormányzati képviselőinek. Kelemen Hunor elmondta, hogy az utóbbi 23 év legnehezebb kampányán van túl az RMDSZ.

Az RMDSZ elnöke úgy értékelte, szükség van arra, hogy a megszerzett jogokat a szövetség megerősítse, újabb jogok megszerzését tűzze ki célul, és hogy a nehéz gazdasági helyzetben a munkahelyteremtésre, a gazdasági reformra, és az adópolitika megváltoztatására fordítsa a figyelmet.

"A gazdasági reformért, a kisebbségi jogokért és a régióátszervezésért tárgyalásokat kezdünk azokkal, akik a kormányzásra felhatalmazást kaptak" - jelentette ki az elnök. Hozzátette, valamennyi olyan párt vezetőjének gratulált telefonon, amelyik bejutott a parlamentbe.

Egy esetleges koalícióban való részvételre vonatkozó újságírói kérdésre Kelemen Hunor megjegyezte, az RMDSZ a programja alapján kész párbeszédet folytatni, ezt soha nem utasította el. Azt is megemlítette, hogy szombatra összehívja az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsát, hogy megvitassák a választási eredményeket, és keressék a válaszokat a következő időszak kihívásaira.

20:57 - A szociál-liberálisok nyerték Romániában a választást

A kormányon lévő román Szociál-liberális Szövetség (USL) fölényesen, mintegy 60 százalékos eredménnyel nyerte meg Romániában a parlamenti választásokat az urnazárást követő exit poll eredmények alapján, amelyek szerint az RMDSZ támogatottsága az 5 százalékos parlamenti küszöb határán mozog.

Romániában öt közvélemény-kutató intézet végzett exit poll felmérést, amelyek szerint a balközép jellegű USL támogatottsága 55-58,3 százalék közötti volt. Második helyen az ellenzéki jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) áll 18-21 százalék közötti támogatottsággal.

Az RMDSZ valamennyi felmérés szerint 5 százalék körüli eredményt ért el. Az exit poll eredmények azonban általában az este hét órai helyzetet mérték, s így az RMDSZ esetében még nem biztos, hogy valóban elérte-e az öt százalékot. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a felmérések szerint 1,16 százalékot szerzett, így valószínűsíthető, hogy nem jutott be a parlamentbe.


Olvasóink írták

 • 5. x 2012. december 10. 22:32
  „4. macs 2012.12.10. 11:28
  LOL - a benti magyarok miért engedik, hogy megosszák őket?”
 • 4. macs 2012. december 10. 11:28
  „Nem értem, hogy a kinti magyarok miért engedik, hogy megosszák őket. Egységben az erő, tehát amennyiben összefognak, komoly politikai erőt jelentenének és ez lenne mindannyiuk érdeke.”
 • 3. pala1964 2012. december 10. 10:39
  „a kinti magyarnak is az itteni hivatalos magyar a legnagyobb ellensége: nem (nagy) baj, ha az új, innen (nekik kintről) támogatott műképződmény nem jut be, de lehetőleg azért dögöljön meg a szomszéd tehene is...”
 • 2. azigazitrebitsch 2012. december 10. 10:25
  „Meg vityának sem ,pedig kavarták a fekáliát rendesen :-))”
 • 1. cumania 2012. december 10. 09:53
  „Tökésnek nem jött össze... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támad a tél Európában: lezárt repülőterek, járhatatlan utak

Átmenetileg lezárták vasárnap délután a frankfurti repülőteret az erős havazás miatt, törölték a… Tovább olvasom