Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A szomáliai parlamentet ágyúzták a lázadók

Szomália - Ágyútüzet zúdítottak a szomáliai iszlamista lázadók vasárnap az ülésező parlamentre, s az emiatt kirobbant összecsapásban civilek vesztették életüket - közölték kórházi források.
Az al-Shabaab milícia támadására a kormányerők és az Afrikai Unió katonái ütegeik és aknavetőik sortüzével válaszoltak. A lövedékek az iszlamisták erősségének számító Bakara negyedben a piacot találták el, ahol legkevesebb 11 ember meghalt, 52 megsebesült. A parlamenti képviselők sértetlenül élték túl a támadást.

A polgárháborúban álló ország parlamentje most ült össze először ebben az évben. A képviselők jó része biztonsági okokból nem is a fővárosban, Mogadishuban él, hanem a környező országokban. Ennek ellenére kilencet megöltek közülük a lázadók az elmúlt években. A kormány nem képes megvédeni őket, és a fővárosnak is csak egy kis részét tartja hatalmában, külföldi katonai segítséggel.

A vasárnapi ülésen 90 képviselő felvetette a bizalmi kérdést. Az átmeneti kormány nem kapta meg a többség támogatását, és kérték az államfőt, hogy nevezzen ki új kormányfőt - közölte a sajtóval Sejk Aden Mohamed Nur, a képviselőház elnöke.

Omar Abdur-Rasíd Sarmarke miniszterelnök viszont érvénytelennek minősítette a leváltását, és árulónak nevezte a parlament elnökét, aki szerinte el fogja veszteni a posztját, és az árulás vádjával kell szembenéznie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar hitelből épült iskolát avattak Podgoricában

Kedvezményes magyar hitelből és magyar kivitelező közreműködésével készült új általános iskolát… Tovább olvasom