Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A sztrájk miatt reggel nem volt fennakadás Párizsban

az első járatok időben elindultak a terminálokról a légi közlekedésben dolgozók négynapos sztrájkjának első napján.
Nyugalom honolt hétfő délelőtt a párizsi Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren, s az első járatok időben elindultak a terminálokról a légi közlekedésben dolgozók négynapos sztrájkjának első napján. Az előrejelzések szerint azonban a későbbi óráktól elképzelhetők járattörlések is.

A francia repülőterekre érkezőket "országos társadalmi megmozdulás a légi szektorban, fennakadások a közlekedésben" felirat fogadja a kijelezőkön. Ugyanakkor a reggeli járatok mindenhol időben elindultak. Egyelőre nehéz megbecsülni, hogy mekkora méretű lesz a munkabeszüntetés, miután ez az első alaklom, hogy a francia légi közlekedésben dolgozók valamennyi kategóriája - pilóták, légi kísérők és a földi személyzet - támogatja a munkabeszüntetést.

A párizsi repülőtéri igazgatóság azt közölte, hogy a hétfőre tervezett 1190 járatból 126-ot kellett törölni. Az Air France tengerentúli járatainak 85, európai célpontokra közlekedő repülőgépeinek pedig 80 százalékát tervezi hétfőn elindítani. A terminálokon egyelőre nyugalom uralkodik, a reggeli órákban 120 ezren várakoztak gépük indulására a Roissyn, de nem kizárt, hogy az indulás előtti utolsó pillanatokban törölnek majd egy-egy járatot.

A kötelező minimum szolgáltatás bevezetése ellen hétfőtől csütörtökig tartó tiltakozást a pilóták kezdeményezték. A szakszervezetek a francia nemzetgyűlés által már elfogadott törvénytervezet ellen tiltakoznak, amely a légi forgalomban sztrájkolókat arra is kötelezné, hogy részvételi szándékukat egy sztrájkban 48 órával korábban bejelentsék, s az utasokat 24 órával előre értesítsék a várható fennakadásokról. A szenátus február 15-én dönt a tervezetről.

Hasonló törvény - amely az utasokat hivatott védeni a kellemetlen meglepetésektől - több mint négy éve érvényes a francia vasúti és városi tömegközlekedésben. A légi közlekedésben dolgozók azonban a sztrájkjog csorbításaként értékelik a javaslatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A görög pártok a megszorításokról tárgyalnak, a szakszervezetek sztrájkot hirdettek

A görög parlamenti pártok vezetői hétfőn is folytatják a tárgyalásokat a második mentőcsomaghoz… Tovább olvasom