Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

A teliholdra vár, és az ősz közepét ünnepli Kína

Kína - A telihold, az őszközép ünnepe és a holdsütemény összetartozó fogalmak Kínában.
Az idén épp a népköztársaság kikiáltásának nemzeti ünnepéhez kapcsolódó egy hetes általános szabadság idejére, október harmadikára, esik ez az ünnep, amit így sokan - a hagyományokhoz híven - családi körben tudnak ünnepelni.

Kína és a kínaiak a holdnaptár szerinti nyolcadik hónap 15. napján ünneplik az őszközép ünnepét, de egy kínai mondás szerint igazán tökéletesen kereknek a 16. napon látható. Csillagászok szerint a legtelítettebb, tehát a legszabályosabban kerek az idén is vasárnap helyi idő szerint délután 2 óra 10 perckor lesz, így Kínában a látvány nem lesz évezhető, de például az Egyesült Államokban, Kanadában, tehát más időzónákban gyönyörködhetnek benne az ott élők. A szakemberek már tudják, hogy 2011-ben az őszközép ünnepének éjszakáján Kína felett “tökéletes" telihold fog világítani a sötét égbolton.

Szombat estére az elmúlt 22 év legfényesebb teliholdját várják a kínaiak. Egy kuangcsoui (Guangzhou) lap azt írja, a helyiek ebben az évszázadban szombaton élvezhetik a leghosszabb ideig a Holdat. Az égitest egészen pontosan 12 óra 41 percen át lesz látható, és a legszebb este 11 óra 40 perckor lesz.

Az ősi időkben a kínaiak az ünnep alkalmából aprólékos munkával süteményeket készítettek és áldozatként felajánlották a Hold Istenének, majd a ceremónia után a család - a Holdat nézve - együtt elfogyasztotta őket.

A holdsütemények többsége ma már különleges, díszes csomagolásban, dobozolásban kerül az üzletek polcaira, az utcai árusok pultjára. Az idén körülbelül 25 millió tonna holdsütemény került a piacra, tehát ennek megfelelően nagy mennyiségű csomagolóanyagot használnak fel. A túlzásokat megelőzendő, a környezetet védendő, a minőségellenőrző és karantén hivatal külön előírásokat határozott meg a gyártók számára. Egy nem rég végzett vizsgálat szerint, ami 409 gyártó 763 típusú termékét ellenőrizte, azonban kiderült, a szabályokat sokan áthágták: több mint 20 százalékban feleslegesen és szabálytalanul luxuskivitelű volt a csomagolás.

A holdsütemény fogyasztása, de legalábbis ajándékozása tehát máig fennmaradt kínai szokás, sőt ma már e kerek formájú, a legkülönbözőbb módon, például magokkal, tojással, gyümölccsel töltött sütemények ezekben a napokban ott vannak a világ nagy élelmiszer-áruházaiban is. Sokan postán küldik nem csak belföldi, de külföldi rokonaiknak is az ünnephez nélkülözhetetlen süteményeket. Hogy a határon túlra irányuló forgalom, vagy forgalmazási szándék jelentős lehet, erről árulkodik, hogy 34 ország, illetve terület megtiltotta a Kínában feladott holdsütemény-csomagok, szállítmányok fogadását, míg mások szigorú vizsgálat alá vetik a küldeményeket. A vélemények megoszlanak. Egyesek szerint piacvédelemről, mások szerint csak élelmiszerbiztonsági intézkedésekről van szó. A kínai gyártók egy része azt is kénytelen belátni, hogy most épp ők a korábbi kínai élelmiszerhamisítási botrányok okozta hitelvesztés áldozatai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a népszavazás az EU-reformszerződésről Írországban

Írország - Véget ért pénteken késő este Írországban az EU lisszaboni szerződéséről rendezett… Tovább olvasom