Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A terroristavezér halott, de maradtak még homályos pontok

Washington - Lassan napvilágot látnak az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezérének, Oszama bin Ladennek a halálához vezető eseménysorozat részletei, de az amerikai hatóságok által a műveletről közölt információk után is maradnak még homályos pontok.
Hogyan jutottak el az amerikaiak bin Ladenig? A kutatás évek óta az al-Kaida-vezér egyik bizalmas hírvivőjére összpontosult. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által titokban fogva tartott foglyok árulták el a férfi "mozgalmi nevét", de valódi kilétét egy ideig ezután is homály fedte. Mindössze tavaly nyáron sikerült azonosítani és eljutni az abbotabádi házig - derült ki az Obama-kormányzat magas rangú tisztségviselőinek beszámolóiból.

Ez utóbbiak viszont nagyon szófukarok azt illetően, miként sikerült az áttörést elérni, azonosítani a végül bin Ladennel együtt a művelet közben megölt futárt és megállapítani tartózkodási helyét. Pakisztáni "fülest" kaptak volna az amerikaiak? Más kihallgatások során szereztek volna a futárra vonatkozó információkat? Ez még tisztázatlan a nyilvánosság előtt. A The New York Times című napilap szerint állítólag tavaly júliusban a nyugat-pakisztáni Pesavarban látták autózni, s a CIA pakisztáni ügynökei rögzítették a gépjármű rendszámát. Bin Laden megölésén kívül lett volna más lehetőség is?

Az összegyűjtött információk ellenére a CIA 60 és 80 százalék közé tette annak esélyét, hogy valóban bin Laden tartózkodik a látókörébe került abbotabádi házban, de cselekedni kellett - közölte Leon Panetta CIA-igazgató. Az egyik lehetőség az lett volna, hogy közvetlenül az Egyesült Államokból odavezényelt B-2 repülőgépekkel lebombázzák a házat. Az amerikai katonai tervezők kiszámolták, hogy a légicsapás hatékonyságához harminckét, egyenként egytonnás bombát kellett volna ledobni - írta a The New York Times.

Szintén felvetődött a robotrepülőgépekkel végrehajtandó légicsapás lehetősége is Panetta szerint, de végül ezt is kizárták, hogy elkerüljék a "járulékos károkat" (vagyis a polgári áldozatokat). Ráadásul a bombázás nem tette volna lehetővé, hogy bebizonyítsák, valóban bin Laden lakott az épületben és valóban megölték. Miért nem ejtették foglyul bin Ladent a kommandós akció során? Bin Laden halála számos találgatásra adott okot az amerikaiak szándékait illetően. Eleve meg akarták ölni?

Az amerikai tisztségviselők azt bizonygatják, hogy céljuk a terroristavezér elfogása lett volna, ha erre adódott volna lehetőség, de bin Laden "ellenállt" - az amerikaiak állítják, erre számítottak - és fejlövéssel végeztek vele. A zajos helikopterek megérkezése (az abbotabádi házhoz) csökkenti a meglepetés erejét, ami némi időt biztosított a házban lakóknak, hogy megpróbáljanak védekezni - magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Dick Hoffman, az amerikai haditengerészeti kommandó, a Navy Seals egykori tagja. A kommandósok megölték bin Ladent és a fiát, a futárt és annak fivérét, valamint egy nőt. A bin Laden család helyszínen lévő, "nem harcoló tagjait" - nőket és gyermekeket - az akciót követően a házban hagyták. Volt-e szerepe Pakisztánnak az akcióban?

Oszama bin Laden halálhírének bejelentése után Barack Obama amerikai elnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Pakisztánnal folytatott amerikai terrorizmusellenes együttműködés segített bin Laden és az abbotabádi ház nyomára bukkanni. Az amerikai kormány meg akarta kímélni Pakisztánt, de felvetődik a gyanú, hogy az Egyesült Államok és Pakisztán hagyományosan viharos viszonya most mélypontra jutott. Jóllehet fennállt az amerikai kommandós akcióba történő (pakisztáni) beavatkozás kockázata, Washington nem értesítette a készülő műveletről Iszlámábádot, attól tartva, hogy a pakisztániak figyelmeztethetik a célszemélyeket - állította Panetta. Az amerikai elnök terrorelhárítási ügyekkel foglalkozó főtanácsadója, John Brennan még tovább ment, azt állítva, hihetetlen lenne, ha "bin Ladent nem segítette volna egy támogatói hálózat abban az országban, amely megengedte neki, hogy oly soká maradjon ott", valószínűleg 2005 óta.

Olvasóink írták

 • 16. floridaimagyar 2011. május 07. 08:17
  „Megerdemelte - ha en lettem volna a komandos en is fejbe lottem volna a mocskot”
 • 15. dodó 2011. május 04. 21:38
  „Az úgynevezett "célzott likvidálás" a MOSSAD találmánya. Alkalmazzák is az egész világon feltételezett palesztin "terroristák" ellen, vagy egyszerűen a nekik nem tetsző személyek kivégzésére.

  Emlékszik még valaki a Bp-en lelőtt arab pénzváltó lelövésére? Különös módon egy magyar ezredes "végignézte" a kivégzést, de közbelépni "nem volt ideje"? Még különösebb módon a fővárosunk felett véletlenül két izraeli kémrepülőgép cirkált a magyar hatóságok tudta nélkül(!).
  Itthon egyáltalán nem különös módon nem volt a zsidó állammal szembenil tiltakozás, a magyar ezredes szerepét nem vizsgálták, az elkövető(k) elfogására történt intézkedésekről mély hallgatás.”
 • 14. klj_54 2011. május 04. 18:51
  „3. KamuNeni 2011.05.04. 08:54
  Mire alapozod Oszama felelősségét?
  Az USA keresett egy balekot, akire hivatkozva terrorizálhatja a világot.
  Nyugodtan alszom! :)

  13. lepkehalo 2011.05.04. 15:34
  Egy fegyvertelen embert megölni?
  Holnap téged is kivégeztethet ez az elvetemült USA elnők!”
 • 13. lepkehalo 2011. május 04. 15:34
  „Nekem se szimpatikus ez az elintézési mód, de szerintem muszáj volt megölni. Ha foglyul ejtik, a kollégái 100 ártatlan túszt is ejtenek azért, hogy kiengedjék.”
 • 12. jmkrisz 2011. május 04. 13:55
  „Látott már valaki róla képet, vagy felvételt, vagy most szerkesztik? Csak olyan hírek vannak, hogy hamarosan megmutatják, még nem hozták nyilvánosságra,..... Gondolom idő kell, mire előhívják a fotókat.
  Nem halt az meg szerintem, ha egyáltalán létezett. A szept. 11-i merénylet napján 6000 zsidó nem ment be dolgozni az épületbe. Gondolom szóltak nekik az arabok, mi?”
 • 11. harcsabajusz 2011. május 04. 13:00
  „Nyilván a bosszúállás hajtotta az amerikaiakat, ami érthetö, de civilizált ember számára (aki ráadásul keresztény értékeket vall) nem elfogadható. Bin Laden-nek ugyanolyan joga lett volna bírósági tárgyalásra mint a Guantanamón fogva tartott sok száz vagy ezer embernek, akik minden joguktól megfosztva várják sorsuk beteljesedését. KZ lager amcsi módra.
  Ezzel nem a muszlim terroristákat akarom védeni, hanem az emberi jogokat minden körülmény között. Amúgy meg élve bizonnyára sokkal hasznosabb lett volna mivel a jogállamiság gyözelmét lehetett volna demonstrálni az elvakult fanatizmus fölött. Most a szemet szemért fogat fogért elvet láthattuk HD minőségben. És Obama még elmegy hogy megünnepelje a gyilkosságot (és magát) New Yorkban!!!
  Nem hiszem el, hogy egy tucat kiképzett kommandósnak ne lett volna módja megkötözve magával vinni bin Laden-t. Bizonnyára gyilkolni indultak (mint bin laden tíz éve), és egy fegyvertelen embert likvidáltak. NKDV vagy SS pár évtizede csinált hasonlókat. Szégyen hogy Amerika ezek szintjére süllyedt. Persze korábban sem volt finnyás mikor pl. Allendét vagy más neki nem tetsző politikust kellett el tenni láb alól. De mostmár a látszatra se adnak.”
 • 10. igazságkereső 2011. május 04. 12:50
  „Ha azt az épületet, amit a televízióban is mutattak csak 32 db, egyenként 1 tonnás bombával sikerült volna lebombázni,akkor a katonai tervezőket szíveskedjenek az amerikaiak nyugdíjazni és minden további pénzügyi ellátást megvonni! Ugye nem kell részleteznem,hogy miért?!!”
 • 9. jozko 2011. május 04. 12:40
  „"...maradtak még homályos pontok..."
  Pontosabban: csak azok maradtak.

  Na, CIAsztok!”
 • 8. cyt 2011. május 04. 11:30
  „Nagyon sok ember szemeben iszonyatosat esett ISMET az USA politikusainak erteke. Bizony egyetretek klj_54 minden szavaval. Az allami terrorizmus eklatans peldaja volt ez a szegyenletes akcio. Az USA lassan nem csak a gazdasagi verseny t veszti el VEGLEGESEN, de a moralis es politikai versenyt is.”
 • 7. jozko 2011. május 04. 11:07
  „Végignézték az akciót - élő közvetítésben.
  Gondolom, egy - szerkesztett - változat majd a nagyközönség elé is kerül - mozivásznon.
  Mint a Holdra szállás közvetítése...

  Cirkusz, biznisz.
  Elterelés.
  Ki van ez találva.”
 • 6. zest 2011. május 04. 10:35
  „klj_54
  Nálad a pont... ezt hívják state terrorism-nak, magyarul állami terrorizmusnak.”
 • 5. északmagyar 2011. május 04. 10:19
  „"Ez utóbbiak viszont nagyon szófukarok azt illetően, miként sikerült az áttörést elérni, azonosítani a végül bin Ladennel együtt a művelet közben megölt futárt és megállapítani tartózkodási helyét."

  Majd én segítek: feldobta valamelyik alsó embere, hogy ő vehesse át az egész bandát, így továbbra is lehet öncélúan robbantgatni.

  Szomorú, hogy az amcsik örülnek annak, hogy most teljesen átredeződik a terrorista sejtek hálózata, és majd mindig 10-20 év kell, hogy egy-egy terrorista vezetőt kinyírjanak. Inkompetens idióták.”
 • 4. szpirigonzálesz 2011. május 04. 09:10
  „Mese hülye gyerekeknek.”
 • 3. KamuNeni 2011. május 04. 08:54
  „Nem is lehetett eletben hagyni annak meg kellet halni. Csak sokkal hamarabb kellett volna, de igy is jo. Az amik nem csinaltak semmit rosszul ebben mert nem ok voltak akik a repulot belehajtottak az epuletekbe. A muzlimok szamtalanszor bebizonyitottak hogy az emberi elet szamukra semmit nem jelent. A sajat csaladjat epp ugy kinyirja mint barki maset.

  A sajat fajtajat a sajat orsagaban naponta robbantja fel. Latjuk a teveben minden nap. Tehat egy ertektelen nep es az hogy ezt a szemet allatot megoltek csak unnepelni lehet!!

  KLJ_54 te egy kicsit <moderálva> rosszul aludtal az ejjel?”
 • 2. klj_54 2011. május 04. 08:47
  „Amerika első emberének utasítására megöltek egy embert.
  Tehát az USA elnöke vádolható felbujtóként elkövetett emberöléssel!
  Számomra a köznapi halandónak érdektelen mivel vádoltak Oszama bin Ladent
  hisz ő is csak egy ember volt, akit valamivel vádoltak!
  Az USA kiképezte és felhasználta saját érdekei érdekében.
  Aztán mert vélelmezhetően azt tette, amire az USA kiképezte most megölték!
  Ha Obama keresztény ember, akkor tudhatja, hogy Jézus nem Obama hanem Oszama
  mellett állt az utolsó földi percében!
  Én bizony Oszama Bin Ladent pont úgy az USA áldozatának tekintem, mint Timothy R.
  McVeigh-t, akit emberölésre képeztek ki, majd amikor azt tette megölték!
  Semmilyen esetben nem értek egyet a halálbüntetéssel!
  De tudomásul veszem, ha bíróság mond ítéletet, mert a jog előtt van kevés esélye
  a vádlottnak a védekezését előadnia.
  Ezt a lehetőséget utasította el önhatalmúlag gyáván az USA első embere.
  Én bizony Obama elnököt potenciális gyilkosnak tartom!”
 • 1. ozikS 2011. május 04. 08:12
  „Nem szoktam foglalkozni összeesküvés elméletekkel,de nekem ez az ügy nagyon színjáték gyanús....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terroristagyanús személyeket vettek őrizetbe

A cseh rendőrség vizsgálatot kezdett nyolc személy ellen, akiket terroristák támogatásával… Tovább olvasom