Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

A tervezettnél előbb is megkezdődhet a pápaválasztó konklávé

A pápaválasztó konklávé már március 15. előtt is megkezdődhet, ha addig megfelelő számú bíboros gyűlik össze Rómában - jelentette be szombaton a Vatikán szóvivője.

Federico Lombardi elmondta, hogy eredetileg a pápa február 28-ra időzített lemondásától számított 15-20 napon belül kezdődhetne meg a pápaválasztó konklávé, azonban ezt az időszakot arra szabták meg, hogy a világ minden részéből megfelelő számban érkezhessenek bíborosok Rómába.

Úgy magyarázta, hogy most azonban példa nélküli körülményekről van szó, hiszen a bejelentett lemondás pontos időpontjának az ismeretében az egyház gyorsabban tud cselekedni, mint amikor egy pápa váratlan halála miatt kell összehívni a pápaválasztó konklávét.

A Vatikán híreire specializálódott, francia nyelvű I.Media ügynökség már pénteken arról adott hírt, hogy a tervezettnél előbb is elkezdődhet az új pápa megválasztásának a folyamata. A II. János Pál pápa által jóváhagyott előírás szerint a XVI. Benedek utódának megválasztására jogosult 117 bíborosnak március 15. és 20. között kell összegyűlnie. A szöveg szerint a pápai trónus megüresedésének napjától (XVI. Benedek február 28-án este köszön le hivatalosan) a már a Vatikánban tartózkodó bíborosoknak "teljes 15 napot" kell várniuk a még távol lévő bíborosokra. Csakhogy az egyházfő utolsó hivatali napján a konklávét alkotó bíborosok nagy része már a helyszínen lesz, hogy részt vehessen XVI. Benedek utolsó általános audienciáján.

Az I.Media szerint a fenti előírást illető "kételyek esetén" a bíborosi kollégium maga dönthet a szabályozás értelmezéséről. Ezért a bíborosok arról is határozhatnak, hogy előbbre hozzák a konklávé kezdetét - írta az ügynökség.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védettséget élvez, ha a Vatikánban marad XVI. Benedek

Személyes biztonságát egyszerűen tudják garantálni, és jogi mentességgel is jár XVI. Benedeknek az az elhatározása, hogy lemondása után is a Vatikánban kíván élni. Tovább olvasom