Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A thaiföldi ellenzéki tüntetők elvágták a kormányfői hivatal elektromos kábelét

A tiltakozók célja, hogy még a február másodikára kiírt választások előtt eltávolítsák hivatalából Jinglak Sinavatra kormányfőt.
A thaiföldi ellenzéki tüntetők csütörtökön Bangkokban elvágták a miniszterelnöki hivatal elektromos kábelét, és azt követelték, hogy a rendőrség hagyja el a területet.

A tiltakozók célja az, hogy még a február másodikára kiírt választások előtt eltávolítsák hivatalából Jinglak Sinavatra kormányfőt. Most azzal fenyegetőztek, hogy erővel hatolnak be az épületbe, ha a rendőrség nem távozik.

A miniszterelnök nem tartózkodott hivatalában, de egy ismeretlen helyről beszédet mondott a tévében. Bejelentette: december 15-én összeülnek a társadalom minden rétegének képviselőivel, hogy megoldást találjanak a válságra. A tiltakozók vezetői a katonai és rendőrségi felső vezetőkkel akarnak találkozni, amit azok eddig elutasítottak, legalábbis nyilvánosan.

Prajuth Csan-ocsa, a hadsereg egyik szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy a fegyveres erők parancsnoka nem tárgyal Szuthep Thaugszubannal, a kormányellenes tüntetők vezetőjével. A nyilatkozó egyben értésre adta, hogy a hadsereg, a haditengerészet, a légierő vezetői sem találkoznak Szutheppel.

Az ellenzéki vezető, aki a kormány távozását akarja, felszólította a hadsereget, hogy foglaljon állást a válságban. A hadsereg ugyanakkor csak azt ajánlotta fel, hogy közvetít a felek között, és semleges kíván maradni.

Szabadon védekezhet Abhiszit Veddzsadzsiva volt thaiföldi miniszterelnök, akit gyilkossággal vádolnak a 2010 tavaszán tartott kormányellenes tüntetések kegyetlen leverése miatt. Erről csütörtökön határozott az ügyet tárgyaló bangkoki bíróság. A politikusnak ugyanakkor húszezer dollárnyi (mintegy négy és fél millió forint) óvadékot kell letenni.

Az új választások kiírásáért két hónapon át zajló tiltakozó akciók idején a tüntetők és a hatóságok közti összecsapásokban 92 ember halt meg, 1800-an megsebesültek. A vád szerint a kormányfő engedélyezte a hatóságoknak éleslőszer bevetését a tüntetők ellen. A miniszterelnököt egy bangkoki taxis meggyilkolásáért viselt felelősséggel is vádolják. Ugyanezekért a bűnökért Szuthep Thaugszubanvolt miniszterelnök-helyettest is vád alá helyezték egy hónappal ezelőtt.

Veddzsadzsiva azt követően lett miniszterelnök, hogy 2006-ban puccsal megbuktatták Thakszin Sinavatrakormányfőt. A 2010-es tüntetéseket elsősorban Sinavatra hívei szervezték annak érdekében, hogy új választások rendezését érjék el, mert szerintük Veddzsadzsiva nem törvényes módon került hatalomra.

Most az ellenzéki Demokrata Párt híveiből álló demonstrálók azért akarják megdönteni a 2011-ben demokratikusan megválasztott kormányt, mert az szerintük a 2006-ban a hadsereg által megdöntött, majd a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, a jelenlegi miniszterelnök bátyja, Thakszin irányítása alatt áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadászrepülőket vásárolt Dél-Korea Iraktól

Dél-Korea ezzel eddigi legnagyobb fegyverüzletét kötötte meg Irakkal. Tovább olvasom