Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

A Timosenko-ügy ˝nem ejtheti túszul˝ az EU-ukrán megállapodást

A küszöbön álló május döntő hónapnak ígérkezik abból a szempontból, hogy Kijevnek legkésőbb májusban meg kell tudnia győzni Brüsszelt az ukrajnai reformok hitelességéről - mondta egy névtelen uniós forrás.
Önmagában Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök ügye "nem ejtheti túszul" az aláírásra előkészített, szabadkereskedelmi megállapodást is tartalmazó EU-ukrán társulási megállapodást - vélekedett hétfőn Brüsszelben nevének mellőzését kérő uniós diplomáciai forrás.

A diplomata, újságírókkal beszélgetve, elmondta: a küszöbön álló május döntő hónapnak ígérkezik abból a szempontból, hogy Kijevnek - ha szeretné elérni a társulási megállapodás aláírását a novemberben Vilniusban tartandó "keleti partnerségi" uniós csúcstalálkozón - legkésőbb májusban meg kell tudnia győzni Brüsszelt az ukrajnai reformok hitelességéről és a jogállamiság érvényesüléséről, azon belül leginkább a "szelektív", vagyis politikai szempontok által motivált igazságszolgáltatási gyakorlat beszüntetéséről.

Ukrajnának ezeken a területeken "lényegi haladást" kell májusig elérnie - mondta.

Az uniós forrás megfogalmazása szerint Ukrajna "a jó irányba halad, de túl lassan". Úgy vélekedett, hogy a Timosenko-ügynek nem szabad túszként fogva tartania a már korábban parafált EU-ukrán megállapodás tervezett aláírását. A nevének elhallgatását kérő diplomata elzárkózott attól, hogy a volt ukrán miniszterelnök büntetőjogi ügyeit érdemben kommentálja, ám megjegyezte: "Timosenko sem angyal".

A novemberi vilniusi "keleti partnerségi" csúcstalálkozón így - derült ki a diplomata szavaiból - ma még nem biztos, hogy jelen lesz-e Viktor Janukovics ukrán elnök.

Az EU "keleti partnerségi" programjának öt további érintett országa Fehéroroszország, Moldova, Grúzia, Azerbajdzsán és Örményország. Az említett uniós diplomata elmondta: nem számítanak arra, hogy Vilniusban ott lesz Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő, a fehérorosz külügyminiszter pedig jelenleg szerepel az EU által beutazási tilalommal sújtott minszki vezetők listáján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladtak az összedőlt bangladesi ház romjai

Tűz ütött ki mentés közben annak a bangladesi épületnek a romjai között, amely szerdán omlott össze… Tovább olvasom