Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

A török kormányfő az EU-csatlakozási folyamat lelassulására figyelmeztet

Berlin - Nem szabad lelassulnia Törökország európai uniós csatlakozási folyamatának - figyelmeztetett a török miniszterelnök szombaton Berlinben a német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.
Recep Tayyip Erdogan a csatlakozási tárgyalások lassúsága miatt növekvő ankarai elégedetlenségre rávilágítva kijelentette, hogy az Európai Uniónak be kell tartania ígéreteit, s egyúttal Németország támogatását kérte a folyamat előrelendítéséhez.

Merkel azt ígérte, hogy segít megkönnyíteni a tárgyalásokat, de - mondta - egy nyílt végű folyamatról van szó, nincsenek előre kijelölt időpontok és eredmények. "Amiben tudunk, segíteni fogunk. Nem szabad megengedni, hogy késedelmek keletkezzenek" - fogalmazott Merkel, hozzátéve, hogy "a folyamat eredménye nyitott".

Az Európai Bizottság most véglegesíti idei jelentését arról, hogy Törökország miként halad a közösségi joganyag átvételével. A legfőbb problémát továbbra is azt jelenti, hogy Ankara nem hajlandó elismeri az EU-tag Ciprust.

A német kancellár rámutatott: a megosztott szigetország mindkét közösségének - a görögnek és a töröknek is - lépéseket kell tennie, hogy kimozduljanak a holtpontról. Közölte, hogy januárban Ciprusra utazik, és felajánlja Németország segítségét a probléma rendezéséhez.

Törökország és az Európai Unió között 2005-ben kezdődtek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások, de a haladás lassú, mert Törökország továbbra sem hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit a ciprusi járművek előtt, az unió pedig fenntartja az észak-ciprusi török enklávé blokádját. Török vezetők azzal gyanúsítanak egyes EU-tagországokat, hogy a ciprusi kérdést uniós tagságának megakasztására használják fel.

Egyes EU-tagállamok idegenkednek attól, hogy bebocsássák az unióba teljes jogú tagként az Irakkal, Szíriával és Iránnal határos, viszonylag szegény, 72 milliós országot.

Merkel közölte, hogy a tárgyalásokon megállapodtak a terrorizmus elleni küzdelemben való szoros együttműködésről, és a két ország belügyminisztériuma bizottságot hozott létre e célból. Merkel és Erdogan nyilvános ígéretet tettek arra, hogy többet tesznek a Németországban élő 2,5 milliós török közösség beilleszkedéséért.

"Nyilvánvalóan helyeslem, hogy a Németországban élő török személyek beilleszkedjenek a társadalomba, úgy saját jólétük, mint a német társadalom jóléte és jövője érdekében" - mondta Erdogan.

Olvasóink írták

  • 1. Tömeg 2010. október 11. 02:09
    „Remélem hogy soha az életben nem vesszük be őket,mivelhogy soha nem tartoztak,és nem is fognak Európához tartozni És azt is remélem hogy
    a Merkel,miután leszavazták,felköti a fejkendőjét, odaköltözik a haverjához
    második feleségnek,és Törökországban nyalják falják egymást tovább.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építőmunkások fogtak el egy iskolai lövöldözőt Kaliforniában

Washington - Építőmunkások fegyvereztek le egy ámokfutót, aki tüzet nyitott egy iskola játszóterén… Tovább olvasom