Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

A történelemben először nyomtattak valamit az űrben

A kinyomtatott tárgy egy 7,6 centiméter hosszú, 3,8 centiméter széles fehér műanyag lemez.
Kinyomtatta az első tárgyat a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) lévő háromdimenziós nyomtató - ez az első olyan használati eszköz, amelyet a Földön kívül gyártottak, súlytanság állapotában - közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A kinyomtatott tárgy egy 7,6 centiméter hosszú, 3,8 centiméter széles fehér műanyag lemez, amelyen a NASA és a nyomtatót előállító Made in Space magánvállalat logója látható. Az űrhivatal szerint a kinyomtatott tárgyon a forrasztások néhol szilárdabbak a vártnál, ami arra enged következtetni, hogy súlytalanság állapotában a műanyag rétegződése némileg másképp történik, mint földi körülmények között.

"Ez az első tárgy, amelyet a Földön kívül gyártottak. Azt lehet mondani, hogy teleportáltuk egy tárgyat, parancsot adva a printernek a nyomtatásra" - közölte Aaron Kemmer, Made in Space vezérigazgatója, aki szerint ez nemcsak a NASA számára, hanem az egész emberiségnek siker.

A mikrohullámú sütő nagyságú háromdimenziós nyomtatót szeptember közepén szállította az ISS-re a Dragon teherszállító űrhajó. A nyomtatót egy héttel ezelőtt helyezték el és kalibrálták a Destiny amerikai tudományos modulban.

A tervek szerint az elkövetkező hetekben még mintegy húsz műanyag tárgyat fognak vele kinyomtatni, majd elemzésre visszahozzák Földre. A Made in Space a közeljövőben egy sokkal nagyobb teljesítményű 3D-s nyomtatót küld az ISS-re, és jövőre az európai űrügynökség is ilyen berendezést akar ott elhelyezni, hogy az űrhajósok maguk készíthessék el műanyagból a munkájukhoz szükséges tárgyakat, alkatrészeket. Szakértők szerint ezzel jelentősen olcsóbbá és gyorsabbá válik az űrkutatás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24-en meghaltak egy kínai bányatűzben

A sérültek közül sokaknak válságos az állapota, többségüket égési sérülésekkel és légúti… Tovább olvasom