Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

A transzneműek egyharmada erőszakos cselekmények áldozata lesz

A megkérdezettek 73 százaléka nem jelentette az esetet a rendőrségnek, javarészt a szégyenérzet vagy a bosszútól való félelem miatt.
A transzneműek egyharmada erőszakos cselekmények áldozatává válik, vagy megkülönböztető bánásmódot tapasztal munkahelyén - olvasható az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége kedden Bécsben bemutatott jelentésében.

A felmérés egy 2012-ben elkészült tanulmány alapján készült, amelyben csaknem 6600 leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű válaszát értékelték. A jelentés az egyes uniós tagországokra vonatkozó adatokat is közöl, amely szerint a magyarországi válaszadók az európai átlaghoz közeli válaszokat adtak.

A tanulmány szerint a transzneműek és transzszexuálisok különösen a nők körében vannak kitéve támadásoknak, 38 százalékuk jelentett már erőszakos cselekményt vagy fenyegetést, körükben az erőszakos cselekmények kétszer olyan gyakorisággal fordultak elő, mint a leszbikusok, melegek vagy biszexuálisok között. Az elkövetők legtöbbször férfiak - állapítja meg a jelentés. A megkérdezettek 73 százaléka nem jelentette az esetet a rendőrségnek, javarészt a szégyenérzet vagy a bosszútól való félelem miatt.

Az uniós átlag szerint a transzszexuálisok 54 százaléka, Magyarországon a válaszadók éppen fele érzett már hátrányos megkülönböztetést nemisége miatt. A transznemű nők 69, a férfiak 61 százaléka személyes bántalmazásokat is átélt már. A megkérdezett transzneműek felével előfordult már, hogy félelemből kerültea nyilvános helyeket, ezért a szervezet a nemi egyenlőség védelmének fontosságára is felhívta a figyelmet.

A felmérés kitér a munkahelyi környezetre is. A megkérdezettek csaknem fele soha nem érzett nemisége miatt negatív bánásmódot munkája során, viszont 37 százalékuk a munkakeresés alatt, 27 százalékuk pedig a munkahelyen is érte hátrányos megkülönböztetés. Leginkább a transzszexuális nők panaszkodtak erre. Magyarországi adatok szerint hatvan százalék nem kapott rosszalló megjegyzést még munkahelyén, de 20 százalék tapasztalt már diszkriminációt karrierje során.

A munkahelyi környezetet uniós átlagban a megkérdezett fele értékelte pozitívnak, 25-25 százalékuk negatívnak és vegyesnek. A magyarországi megkérdezettek 47 százaléka szerint a munkakörnyezet pozitív, 23 százalékuk szerint negatív. A tanulmány szerint a diszkrimináció elleni törvénynek a nemiség védelmére is ki kellene térnie, ugyanakkor az iskolának tárgyilagos információt kéne nyújtania a nemiség szerepéről.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége 2007 óta folytat szociális és jogi kutatómunkát a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű alapjogainak vizsgálata céljából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vatikán megkezdte a jövő évi szinódus előkészítését

Az október 4-25. közötti rendes püspöki szinódus központjában a család áll. Tovább olvasom