Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

A tripoli vezetés elutasítja az Arab Liga határozatát

Líbia - A líbiai vezetés vasárnap elutasította az Arab Liga előző napi határozatát, amelyben a szervezet felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy léptessen életbe repüléstilalmi zónát az észak-afrikai országban.
A tripoli állami tv szerint a líbiai kormányzat úgy látja, ezzel a döntéssel a szervezet "elfogadhatatlanul túllépett" az Arab Liga alapokmányában foglalt szabályokon.

Alain Juppé francia külügyminiszter viszont vasárnap üdvözölte a pánarab szervezet felhívását, s közölte: Párizs a következő órákban felgyorsítja erőfeszítéseit az ügyben. Hétfőn és kedden Franciaországban tárgyalnak majd a világ legiparosodottabb országait tömörítő G-8 csoport külügyminiszterei, s látva a líbiai kormányerők gyors előretörését, Párizs szeretné rávenni partnereit egy ilyen zóna gyors létrehozására.

Guido Westerwelle német külügyminiszter vasárnap szintén üdvözölte az Arab Liga felhívását, ám azt állította: még sok megoldandó kérdés van. "Nem akarunk részt venni egy észak-afrikai polgárháborúban" - mondta, ismét csak Berlin fenntartásait tolmácsolva a repüléstilalmi övezet létrehozása kapcsán, ami szerinte katonai akció lenne. Westerwelle kérte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a lehető leghamarabb üljön össze, újból megvitatni a líbiai helyzetet.

Az elmúlt napok nemzetközi tanácskozásainak eredménytelensége dacára a líbiai felkelők "fővárosában", Bengáziban az emberek még mindig bíznak a külföldi beavatkozásban. Miközben Moammer Kadhafi líbiai vezető hadereje egyre közelebb kerül a városhoz (a frontvonal immár csak 240 kilométerre van Bengázitól), az itteniek között a korábbi örömmámor átadta helyét az aggodalomnak, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozók azt mondták, hogy a Nyugat meg fogja menteni őket. "Isten segedelmével és a repüléstilalmi zóna bevezetésével újra nálunk lesz az előny" - mondta egy irodai alkalmazott. Eközben Miszráta városában (ami Líbia harmadik legnépesebb települése, s az egyetlen olyan nagyobb város az ország nyugati felén, amely még mindig a felkelők kezén van) a helybeliek a települést ostromló Kadhafi-párti erőkön belüli zendülésről számoltak be. A hírt más forrásokból nem lehetett megerősíteni, a líbiai kormányszóvivő pedig hazugságnak mondta.

A líbiai haderő egyik szóvivője, Milad Huszein ezredes vasárnap azt állította: csapataik keletre tartanak, hogy az elmúlt napok sikerei után a többi régiót is "megtisztítsák". Szerinte Bengázi ellen nem is lesz szükség igazi fegyveres támadásra: a felkelők "patkányok és terroristák, akik menekülnek a felfegyverzett nép és az önkéntesek támadásai nyomán". Ugyanezen a sajtóértekezleten Haled Hajim külügyminiszter-helyettes azt állította, hogy az-Závíja városában (amely a felkelők megerősített állása volt egy ideig, s amelyet a kormányerők két hétig tartó elkeseredett harcok árán vettek vissza) iszlamista terroristákat tartóztattak le.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik vezetője, egyben teoretikusa, Abu Jahja al-Libi egy vasárnap nyilvánosságra került videoüzenetben felszólította a líbiai felkelőket, hogy folytassák harcukat Moammer Kadhafi rendszere ellen. Ez a terrorszervezet első reakciója a felkelés február 15-i kezdete óta, miközben Kadhafi az elmúlt hetekben többször is az al-Kaidát tette felelőssé a történtekért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A földrengés a Japán nemzet legnagyobb válsága a háború óta

A II. világháború óta most érte Japánt a legnagyobb csapás - jelentette ki vasárnap a nemzethez intézett beszédében Kan Naoto miniszterelnök. Tovább olvasom