Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A tuaregek kikiáltották az észak-mali Azavad ˝függetlenségét˝

A Mali északi részét elfoglaló tuareg lázadók legjelentősebb szervezete kikiáltotta pénteken az országrész, Azavad "függetlenségét".
Az erről szóló nyilatkozat az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) honlapján jelent meg, és szóvivőjük, Mossa Ag Attaher is bejelentette a France 24 francia állami hírtévének nyilatkozva. Hozzátette, hogy az MNLA tiszteletben tartja "a szomszédos államok határait".

Ag Attaher elítélte a gaói algériai konzul előző napi elrablását. Elrablóira úgy hivatkozott mint "terrorista kommandóra", amely "nagyon erőszakos" akciót hajtott végre. Az algíri külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint ismeretlenek behatoltak a gaói konzulátusra, s elhurcolták a konzult hat munkatársával együtt.

"Ünnepélyesen bejelentjük, hogy Azavad a mai naptól független - olvasható Attaher nyilatkozatában. - Igen jelentős harcnak, a felszabadító harcnak jutottunk a végére." Azavad területét a tuaregek "természetes bölcsőjének" tekintik.

Az Amadou Toumani Touré elnök ellen két héttel ezelőtt végrehajtott államcsíny zűrzavarba süllyesztette az országot: tuareg lázadók és iszlamista csoportok a múlt hét végén ellenőrzésük alá vonták a három északi nagyvárost, Kidalt, Gaót és Timbuktut anélkül, hogy a rosszul fölszerelt mali hadsereg ellenállásába ütköztek volna, s az országot gyakorlatilag két részre vágták.

Az Iyad Ag Ghaly tuareg főnök vezette Anszár Din iszlamistái és az Iszlám Magreb al-Kaidájának (AQMI) elemei azóta a "hadműveletek" végét csütörtök este egyoldalúan bejelentő MNLA fölébe kerekedtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtöri a kínai vezetés az állami bankok monopóliumát

Egyezségre jutott a kínai vezetés az állami tulajdonban lévő bankok hitelezésben való… Tovább olvasom