Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A tüntetők ügye "kudarcra van ítélve"

A kínai hatóságok semmilyen engedményt nem fognak tenni a demokráciát követelő hongkongi aktivistáknak.
A kínai hatóságok semmilyen engedményt nem fognak tenni a demokráciát követelő hongkongi aktivistáknak - írta vezércikkében pénteken a Zsenmin Zsipao című, pekingi központi lap, hozzátéve, hogy a tüntetők ügye "kudarcra van ítélve".

Leung Csun-jing hongkongi kormányzó csütörtökön közölte, hogy nem mond le posztjáról, egyúttal párbeszédet ígért a múlt vasárnap óta tartó diáktüntetések szervezőivel. Ők a felajánlott párbeszédet elfogadták, leszögezték ugyanakkor, hogy ragaszkodnak Leung távozásához, és nem csökkentik mozgalmuk nyomását, amíg követeléseik nem találnak meghallgatásra.

A többségükben diák tüntetők azért vonultak az 1997 óta Kínához tartozó egykori brit gyarmat utcáira, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által augusztusban rögzített menetrendjét. Ennek értelmében a következő, 2017-es kormányzóválasztáson első ízben valamennyi választásra jogosult polgár szavazhatna, de a jelöltek személyét egy 1200 fős bizottság határozná meg. A tüntetők ezzel szemben szabad jelöltállítást követelnek.

A tüntetők általános választójogra vonatkozó követelései "nem törvényesek és nem is ésszerűek" - figyelmeztetett fenyegető hangvételű vezércikkében a Zsenmin Zsipao.

"Hongkong, amely közvetlenül a központi kormány alá tartozik, egy helyi igazgatással rendelkező régió, és nem egy ország vagy egy független politikai entitás" - hangsúlyozza a pekingi vezetés központi lapja. Van azonban néhány ember, aki ezt nem képes felfogni - teszi hozzá a kommentár, amely csak a társadalmi rendet aláásó, illegális gyülekezésként emlegeti a tüntetéseket.

A tüntetések péntekre virradó éjjel is folytatódtak, és sikerült megőrizni békés jellegüket.

Helyszíni jelentések szerint a tiltakozók között heves vita zajlott arról, hogy lezárják-e azt a fő közlekedési útvonalat, amely egy alagúton keresztül összeköti Hongkong szigetét a Kowloon félszigettel. A diákok egy része lezárta az út két forgalmi sávját, a rendőrök azonban biztosították a forgalmat a többi sávban, így a lezárásnak nem lett nagyobb hatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mianmari vendégmunkások megöltek két brit turistá Thaiföldön

Két mianmari vendégmunkás beismerte, hogy ők gyilkolták meg azt a brit turistapárt, akinek… Tovább olvasom