Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A várnál nagyobb az infláció Németországban

Németország - Németországban a vártnál nagyobb mértékben, havi összevetésben 0,7 százalékkal, éves szinten 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak decemberben a német statisztikai hivatal kedden közölt előzetes adatai szerint.
A hat szövetségi államban végzett mérések alapján számolt országos, előzetes inflációs adat az első friss mutató az euróövezetben decemberben zajló folyamatokról, és a vártnál magasabb érték arra utal, hogy az övezet egészében fokozódhatott az áremelkedés irányába ható nyomás.

A Reuters elemzői körkérdése alapján 0,6 százalékos havi, és 0,7 százalékos 12 havi decemberi inflációra lehetett számítani.

Németországban az idén júniustól egészen októberig nem emelkedtek a fogyasztói árak, novemberben viszont az előző hónaphoz képest 0,2 százalékos, éves viszonylatban pedig 0,3 százalékos drágulást mértek.

A gyorsuló drágulást az energia- és nyersanyagárak emelkedése okozza, ez a hatás azonban várhatóan nem marad tartós szakértők szerint, akik rámutatnak, hogy az úgynevezett maginfláció - az ingadozó energia- és élelmiszerárak figyelembe vétele nélkül számolt infláció - továbbra is stabil, és jövőre várhatóan inkább csökkennek a fogyasztói árak Németországban.

Az Európai Unió módszertana szerint számolva decemberben 0,8 százalékos volt az éves, és 0,9 százalékos a havi áremelkedés, míg az elemzők 0,7 százalékos havi, és 0,6 százalékos éves inflációt vártak.

A decemberi végleges adatot január 14-én közli a német szövetségi statisztikai hivatal.

A 16 országból álló euróövezetben novemberben 0,5 százalék volt az éves infláció. Decemberre a Reuters elemzői konszenzusa 0,9 százalékot jelez előre. Az Európai Központi Bank (EKB) célja, hogy 2 százalék körül, de mindenképpen az alatt legyen az infláció az euróövezetben. A tényleges infláció ettől lényegesen elmaradt az utóbbi hónapokban. Az EKB előrejelzése szerint jövőre és 2011-ben is csekély mértékű lesz a drágulás, és a gazdaságot nem fenyegeti sem inflációs, sem deflációs veszély.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2009. december 29. 21:10
    „...és itthon!!!”
  • 1. 751510 2009. december 29. 19:04
    „Na de melyik várnál?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Románia 2030-ig megépíti második atomerőművét

Románia - Románia 2030-ig megépíti második atomerőművét - a jövő évi költségvetési törvényben… Tovább olvasom