Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A Vatikán II. János Pál boldoggá avatására készül

Vatikán - Három napot ölel fel II. János Pál május elsejei boldoggá avatásának ünnepsége - közölte kedden Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke a szentszéki sajtóközpontban, a programot ismertetve.
Április 30-án, este nyolc órától a Circus Maximus mezején tartanak imavirrasztást. Körmenettel kezdődő első részében II. János Pál szavai és tettei elevenednek fel egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek és Joaquin Navarro-Valls volt szentszéki szóvivő visszaemlékezésével. Felszólal a pápa általi csodatevés tanúja, Marie Simon-Pierre nővér, akit a II. János Pálhoz intézett ima gyógyított meg. A virrasztás második felében következő imánál a Circus Maximus egyenes összeköttetésben lesz öt Mária-kegyhellyel (Krakkó-Lengyelország, Kawekamo-Tanzánia, Harissza-Libanon, Guadalupe-Mexikó, Fatima-Portugália). A virrasztás végén, a Vatikánból közvetítve XVI. Benedek szól a részvevőkhöz és áldást oszt.

Április 30. éjszakáján a Circus Maximus és a Szent Péter tér közötti útvonalon nyolc templom tart nyitva az imádkozni és gyónni akaró zarándokok fogadására.

A május elsejei boldoggá avatás reggel kilenckor egy órás előimádsággal kezdődik. A XVI. Benedek pápa által pontifikált szentmisén bemutatják a boldog hivatalos képmását és a tiszteletére alkotott latin nyelvű himnuszt. Az áldozásban a Szent Péter téren és a környező utcákban nyolcszáz pap segédkezik.

A hálaadó szentmisét a Szent Péter téren május 2-án, fél tizenegykor Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár celebrálja.

II. János Pálnak a Szent Péter-bazilika altemplomában levő sírját április 29-én nyitják ki. A koporsót fehér lepellel takarják le és Szent Péter sírja elé helyezik május elsejéig. A boldoggá avatási szentmisére a bazilika főoltáránál állítják ki. A hívők a szentmise után itt róhatják le tiszteletüket. Ezt követően boldog II. János Pál koporsóját a bazilikában, a Szent Sebestyén-kápolnában helyezik el.

Az egyéni és csoportos zarándokok bejelentkezését a programot és részletes információkat tartalmazó www.jpiibeatus.org honlapon várják. Se a virrasztásra, se a szentmisére nem kell jegyet vásárolni. A regisztrált zarándokok a boldoggá avatás idejére “Papa-pass" kártyát kapnak, mellyel ingyen utazhatnak a római tömegközlekedési eszközökön, így a majdnem egész éjszaka nyitva tartó metrón is, ingyen látogathatják Róma keresztény emlékeit és május elsején ebéd-csomagot is kapnak. A Vatikán körüli parkolókban 3.680 turistabusznak tudnak helyet biztosítani. A zarándokokat ötszáz önkéntes segíti, pólójukon a - II. János Pál jelképes mondatának tartott - Ne féljetek! felirattal. Az eseményeket a Szent Péter tér és az Angyalvár közötti sugárúton tizennégy óriásképernyőn közvetítik. Az eseményt “etikai kritériumok szerint kiválasztott" szponzorok támogatják- hangzott el a sajtótájékoztatón. A fiatalokat a digitális hírnökök nevű programmal igyekeznek bevonni a pope2you honlapon. Ahogyan már II. János Pál temetésén is történt, a boldoggá avatáson a világ számos állama képviselteti magát. Az MTI értesülései szerint Magyarországot is magas szintű delegáció képviseli Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óceán megbirkózik a radioaktív szivárgással

Japán - Nem jelent veszélyt az Csendes-óceánban élő állatokra és az őket elfogyasztó emberekre az a… Tovább olvasom